Насловна Друштво Родитељи огорчени због Пинокија: Спорна 53. страна

Родитељи огорчени због Пинокија: Спорна 53. страна

0
ПОДИЈЕЛИ

Родитељи ђака другог разреда основне школе огорчени су садржајем лектире “Пинокио”, у којој се помињу мртвачки сандуци и ножине.

pinokio

Више родитеља потврдило је “Вијестима” да многи наставници и не читају дјеци 53. страницу дјела Карла Колодија, а да неки читање препуштају родитељима.

“Чекам мртвачки сандук који ће ме однијети одавде… Извукли су двије дуге ножине наоштрене као бритве и цаффф … два пут га ударише посред крста”, само су неке од реченица које родитељи сматрају застрашујућим и непримјереним узрасту дјеце.

Подгоричанка чији је идентитет познат “Вијестима” испричала је да се бајка о обућару Ђепету и дрвеном лутку Пинокију обрађује у првом полугођу другог разреда, када ђаци “још нијесу савладали читање”.

“Па им лектире читају учитељи. Кад је стигла до те стране, учитељица која предаје мом сину је казала да ми родитељи треба остатак да им прочитамо код куће. Била сам згрожена”, казала је она, оцијенивши да овакав превод не би требало да га читају основци уопште.

Представник издавача Миодраг Минић казао је “Вијестима” да је ријеч о књизи издатој 2007. године, те да је у потпуности преведен оригинал.

“Али смо, наравно, спремни да реагујемо. Урадићемо скраћено издање и спорни садржај ћемо избацити”, рекао је Минић.

odlomak iz pinokia

Он је истакао да намјера издавача свакако није била да понуди дјеци такав садржај, већ да је ријеч о цјеловитом преводу бајке.

Директорица Завода за уџбенике и наставна средства (ЗУНС) Зоја Лаловић нагласила је да штампају оно што одобри Савјет за опште образовање: “ЗУНС има дио лектира, док за друге морамо прибавити ауторска права. Ушли смо у ту процедуру и очекујемо да ћемо ускоро имати своја издања лектира”.

Тивћанима био споран „хорор“ из црногорске бајке „Нафака“

Савјет родитеља школе у Кртолима код Тивта прије три године је захтијевао повлачење лектире за шести разред “Црногорске бајке”, али до јуче нијесу обавијештени шта је тим поводом учињено.

“Указали смо на непримјерену лектиру и тешки јавашлук у одређивању лектире за основну школу, која је постала све само не поучна, образовна и примјерена за нараштај ђака – дјеце”, казао је Иван Старчевић “Вијестима”, који је у то вријеме био предсједник Савјета.

Родитељи су тада тврдили да бајка “Нафака” није штиво за дјецу узраста од 11 година и да се може подвести под хорор.

У тој бајци, трговац купи бебу од сиромашних родитеља, након чега одлази на коњу:

“Тако га је гонио једно два сахата, па се заустави, сјаше с коња, па узме дијете у руке, па извадивши нож иза паса, убоде га на неколико мјеста; затим га бачи у један трњак, увјерен да је мртво. Опет се попне на коња и са још већом брзином одјури”.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here