Насловна Политика Робертсон: Са слабљењем НАТО-а САД неће моћи да намећу сукобе Русији

Робертсон: Са слабљењем НАТО-а САД неће моћи да намећу сукобе Русији

1
ПОДИЈЕЛИ

Излазак Грчке из Еврозоне покренуће процес дезинтеграције свих европских институција, укључујући и НАТО, написао је амерички политиколог и бивши државни службеник Пол Крејг Робертсон на свом блогу, а преноси РИА „Новости”.rusija-nato

Према његовом мишљењу, чврст став Европске уније у односу на грчка дуговања не оставља Грчкој избор, сем да напусти Еврозону и уведе сопствену валуту како би банке поново могле да раде. Такав сценарио не подразумева обавезан излазак Грчке из ЕУ јер међу чланицама постоје земље које имају своју валуту, међутим, како сматра Робертсон, Атини неће бити дозвољено да спроводи независну монетарну политику унутар Европске уније.

„Шта год да се деси, ЕУ, Вашингтон и његови јапански, канадски и аустралијски ʼпартнериʼ ће напасти нову грчку валуту како би смањили њену вредност на девизним тржиштима до те мере да Грчка не може да се бави увозом. Такође, средства у локалној валути ће изгубити своју вредност ван земље”, сматра амерички политиколог.

Робертсон истиче да недостатак флексибилности у ставу ЕУ отвара Русији и Кини могућност да делују. Он је сигуран да ове земље имају потребне ресурсе за пружање помоћи Грчкој, а затим могу да допринесу томе да Атина буде укључена у БРИКС.

Бивши политичар сматра да је грчка драма далеко од краја. Како каже, Грчка може да започне процес дезинтеграције европског друштва који ће довести и до слабљења институција НАТО-а. Према његовом мишљењу, следеће на реду за „рушење економије” су Италија и Шпанија. Ипак, стручњак сматра да, уколико Атина успе да се „отргне из загрљаја” ЕУ, Мадрид и Рим могу да следе пример Атине и напусте европску заједницу.

„Са изласком јужних земаља Европе из Алијансе способност Вашингтона да распламсава насиље у Украјини ће ослабити”, закључио је Робертсон.

Преузето са портала: Руска реч

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    A oće siledžije siledžijski,no kako bi drugačije – kvazi demokrate.
    Nametanje svoje volje manjim zemljama i narodima je njihova specijalnost i to nazivaju demokratijom dok se u isto vrijeme kunu u „nemiješanje u unutrašnje stvari“ „nezavisnih“ zemalja.
    Koga gladan ćaća načini nikada sit biti ne može!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here