Насловна Насловна Резолуција о Сребреници није усвојена, Руси уложили вето!

Резолуција о Сребреници није усвојена, Руси уложили вето!

2
ПОДИЈЕЛИ

Британски предлог резолуције о Сребреници није усвојен. Предлог је имао 10 гласова „за“, Кина, Нигерија, Ангола и Венецуела су биле уздржане, док је Русија уложила вето.

rusija-srbija

Пре почетка седнице разговарали амбасадори САД и Русије, Виталиј Чуркин и Саманта Пауер. Седница почела излагањем заменика шефа УН Јана Алијасона.

Британски предлог резолуције о Сребреници, по четврти пут за последња 24 часа, нашао се на дневном реду Савета безбедности Уједињених нација.

Руски амбасадор Виталиј Чуркин уочи гласања о резолуцији предложио је минут ћутања за жртве Сребренице.

sjednica SB

„Британски нацрт није конструктиван и изазива сукобе, оптужује само један народ. Такав приступ није легитиман и не служи напретку у БиХ. Овај документ неће помоћи постизању мира“, рекао је Чуркин.

„Усвајање ове резолуције било би контрапродуктивно. Уколико ставите овај документ на гласање, Русија ће гласати против“, поручио је Чуркин.

„Чињеница да су све стране починиле злочине, не значи и да су све стране једнако криве“, рекао је шеф УН за људска права.

Савету се, путем видео линка из Женеве, обраћа шеф УН за Људска права, принц Заид. „Како смо могли бити тако кратковиди и нисмо претпоставили да ће бити убистава“, рекао је принц Заед.

curkin-cdm-me-650x418

Подсетимо, премијер Александар Вучић изјавио је касно синоћ на ванредној конференцији за новинаре да је убеђен да Савет безбедностинеће донети резолуцију о Сребреници, истакавши да је лично добио такве гаранције и додао да мисли да нема могућности да дође до промене у том ставу.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Lijepo su im zahvalili srbijanski mediji i političari! Toga dana na RTS-u je 90% bilo posvećeno posjeti Merkelove, a sinoć, samo dan nakon izglasavanja, više nije bilo ni riječi o tome, pričalo se opet o Merkelovoj, o Srebrenici, o „otvaranju poglavlja“ sa EU, o investicijama! „Druga Srbija“ je, kao i njima vrlo naklonjena zvanična Crna Gora, duboko razočarana ovakvim razvojem situacije!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here