Насловна Колумне Резање по мајкама

Резање по мајкама

0
ПОДИЈЕЛИ

Бити мајка у данашњој Црној Гори, и имати троје или више дјеце… Једном ријечју: неуносно! Па гдје то још има у пост-апокалиптичном свијету ђаоље отуђеног капитализма, да се има троје или више дјеце, онако на кумбуљ?! Ајте молим вас, шала крају, па која је то држава у стању да нарани толика уста.

Прије свега, имати троје или више дјеце, дјелује нерационално према идеји живота, уз то – да ли такав подвиг мајка Земља подржава, рачунајући на то да је пренасељеност (препознатљиви знак сиромаштва једне територије) озбиљно доводи у питање, можда чак и у шкрипац? Зато Бил Гејтс и његова еко-трибина рационализују распојасану проблематику хормона и љубави према новим животима, сервирајући програм о златном милиону који би био у хармонији са идејом постојања овдје доље.

Међутим, ако једном и уђемо у НАТО и тако се остваримо као тзв. „топовско месо“, зар онда неће бити нешто исплативије имати троје или више дјеце, што се пак тиче администрације, она ће све чинити да наталитет неуморно расте, јер од његове потрошње она ће убирати чист профит. (Симовић да најкасније до сјутра пожури са одговором на овом задње, а може и на оно друго питање, зна он већ које.)

Добро, чујем да су функционере скратили за неких осам одсто, што је, мора се признати, ипак, великих осам одсто! Чудо, ниједан се притом (високи!) функционер не жали, а још мање којем на-ум-пада подићи какву тужбу, и повести оно већ сад обећано по праву гананије до Стразбура, гдје се све, напослетку, избоксује како правда налаже. (Као ваљда и грађанин – ма шта год то значило факинг му титуле – изједа ме што функционере режу за осам одсто, све оне, дакле, четвртане упаковане у специјална одијела који бригу брину о нашим светим мајкама и њиним кршним синовима; али, да се разумијемо, таква је демократска власт: она прво почиње да тестерише од себе!)

Нека то, него јеси ли, уважени и докони мој, којим случајем на ову тему рехабилитације буџета чуо шта вели ФиЈип III? По његовом, да нисмо говњеном метлом тјерали инвеститоре све преко мјесечастих медитеранских брда назад у добро искварени капиталистичко-схизофрени бијели свијет, до овог нежељеног реза по мама не би сигурно дошло.

Овако, да нисам чуо није једне, к’о ти крив што си правио више него што можеш да самостално подигнеш. Па, ипак, парадокс је у томе што се и прва дама може слободно жалити и бусати на предложени закон о рационализацији буџета за предстојећу 2017 г., као мајка троје дјеце, и то баш на адресу (првог) супруга. Ок, и то је право, а ФиЈип III као адвокат то свакако мора да зна.

Него, како год да окренеш, данашња Црна Гора увијек већ зависи од воље мањина (аферим), радило се о формирању нове Владе, или, пак, о укидању сулудог закона исте те новоформиране сулуде Владе. Жалосно за ова доскоро поносита брда!

На овај позобани црни крш чије је неподношљиво зрикање и исијавање ухватио и пренио нам Живко Николић, сваки се ђетић заклиње у свету му мајку: Мајка Земља, Мајка Црква, и једна мајка (моја) која ме на свијетлост свијета донијела. – Не, није то патетично, напротив, али кад постане лажно, онда је апсолутно грешно! Жалосно за ова доскоро поносита и изабрана брда.

Док Европа грца у тероризму – тај ослонац чије се вриједности не требају додатно провјеравати, иако нас тако нису учили мислиоци који су је окретали с лакоћом наглавачке ослушкујући Ничеов чекић – ми хрлимо ка једном другом облику тероризма, гдје се, безмало, политички тргује са бројем дјеце у једној породици, некад кад су избори, а сад и пост-изборно, зато што нам празан буџет намеће рестрикцију тамо гдје је три плус једно…

Ево, има изгледа и тога, и само ме за овај тамни, угљенисани и пепељасто пост-апокалиптични крај интересује ово: овдашњи функционери, па гдје они то, заиста, школују и даље шаљу своју дјецу, свеједно колико их имају (биће није број!), и да ли, према томе што је готово свако друго у иностранству, ова политика говори ништа друго до ово: постати функционер и ослободити дијете од будућности коју тај исти функционер спрема садашњој Црној Гори!

(Видиш како тобож писајући о резању мајки по буџету провукох два пут ово – ово, настављајући трагичну реченицу иза двије тачке:
Слободно и ти додај као трећи дијете…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here