Насловна Политика Републику Српску тјерају у НАТО

Републику Српску тјерају у НАТО

0
ПОДИЈЕЛИ

Управни одбор Савјета за примјену мира у БиХ (ПИК) подржао је прије два дана Акциони план за улазак БиХ у НАТО. Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да чланице ПИК-а нису биле јединствене, јер је Русија изузела своје мишљење и најавила да ће га накнадно саопштити, преносе „вести-онлајн“.

Иако је БиХ још од Дејтонског мировног споразума 1995. године својеврсна држава протекторат, три њена конститутивна народа – Срби, Бошњаци и Хрвати – требало би да одлучују о томе да ли су за чланство у западни војни савез или не. Сва досадашња истраживања јавног мњења указују на то да се Срби у Републици Српској огромном већином противе приступању НАТО-у.

Инцко се, међутим, позива на писмо Предсједништва БиХ НАТО-у из 2010, у којем се изражава сагласност за чланство у западном војном савезу. Према Инцковој тврдњи, писмо је потписао и тадашњи српски представник у Предсједништву Небојша Радмановић.

Упитан да ли је видио писмо, високи представник је рекао да је оно јавно и да га свако може видјети.

На писмо од прије шест година, на које се позива Инцко, предсједник Републике Српске Милорад Додик није реаговао, иако је Радмановић члан његових независних социјалдемократа и као такав је био члан Предсједништва БиХ. Додик је, међутим, осуо паљбу на ПИК и високог представника као стране туторе БиХ који не маре много за народну вољу.

„Одлучивати о БиХ без најважнијих фактора у њој илузорна је прича. БиХ и не може да успије уколико не постане власништво домаћих људи, а да се странци у то не мијешају“, рекао је Додик.

Прошле године, Додик је изјављивао да „НАТО није без шансе“, али да он сам није спреман да да „бланко подршку“.

„Нека НАТО отвори неколико фабрика намјенске индустрије, запосли Србе, и Срби ће можда промијенити своје мишљење. Али, како можете објаснити да је у РС укинута све и једна фабрика намјенске индустрије под притиском међународног фактора, а у другом дијелу БиХ, у Федерацији их има шест“, рекао је том приликом Додик.

Сам Радмановић је тих година као члан Предсједништва БиХ, по питању НАТО-а, заступао став да „без обзира на емоције које нису савезник у стратешким опредељењима, став свих у БиХ је чланство у НАТО-у“.

„То питање је врло важно за све нас. Сигуран сам да садашње екипе политичара на овим просторима морају обезбиједити живот у миру јер је он могућност развоја бољег живота“, говорио је Радмановић 2009. године.

Питање чланства БиХ у НАТО посебно је осјетљиво за Србе јер су они били први Европљани после Другог свјетског рата које је Алијанса бомбардовала у грађанском рату 90-их. Тада су на њих бацане и бомбе са осиромашеним уранијумом, баш као и неколико година касније 1999. у случају агресије на Савезну Републику Југославију. Инцко, међутим тврди да „нико БиХ неће наметати одлуку да приступи НАТО-у, као што неће наметати ни одлуку да приступи Европској унији“.

„Тренутно се разговара само о испуњавању услова из Акционог плана за чланство у НАТО-у, а БиХ је још далеко од чланства у НАТО-у“, поручио је високи представник, који је преносећи осуде ПИК-а да се славе осуђени ратни злочинци, именовао само Радована Караџића и називање Студентског дома на Палама његовим именом.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here