Насловна Политика Република Српска: Не признајемо Дан независности БиХ

Република Српска: Не признајемо Дан независности БиХ

0
ПОДИЈЕЛИ

Док се у Федерацији БиХ данас слави Дан независности БиХ, у Републици Српској се 1. март 1992. године доживљава као дан који је, због одржаног референдум о независности БиХ и убиства српског свата на Башчаршији у Сарајеву, био увод у рат у овој земљи.

milorad dodik

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је рекао да „не постоји дан независности БиХ и да је 1. март један тужан и трагичан догађај, а за Србе синоним за насиље извршено над њима“.

Наводећи да то није празник цијеле БиХ, он је поручио да ће РС наставити да слави своје празнике и да не жели да јој неко намеће своје празнике.

Он је казао да у БиХ не постоји ниједан заједнички празник који славе сва три народа, оцијенивши да то није ни могуће, јер су „народи увијек били на различитим странама историје и на различите начине их обиљежавали – неко као побједу, неко као пораз“. Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић такође је оцијенила да чињеница да је данас празник само у једном дијелу БиХ довољно говори о овој држави.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да Срби никада неће обиљежавати 1. март као празник, јер је на тај дан прије 23 године одржан референдум о независности БиХ и у Сарајеву убијен српски сват Никола Гардовић, што је означило почетак рата у овој земљи.

„Гнусно убиство српског свата и референдум, који је одржан против воље српског народа, били су увод у крвави рат“, казао је Иванић.

У БиХ је 1. марта 1992. године одржан референдум о независности БиХ на којем је 62,7 одсто бирача, углавном Бошњака и Хрвата, гласало за њену независност и излазак из тадашње СФРЈ.

На тај дан 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији убијен је и српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава.

Гардовића је убио Рамиз Делалић Ћело, који је касније постао командант Девете брдске бригаде у Сарајеву. Њему је у неколико наврата суђено за убиство Гардовића, али никада није осуђен. Убијен је испред свог стана у Сарајеву у љето 2007. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here