Насловна Политика Република: Службе безбједности ЕУ под узбуном због терориста

Република: Службе безбједности ЕУ под узбуном због терориста

0
ПОДИЈЕЛИ

Полиције и службе безбједности земаља Европске уније су стављене у стање максималне узбуне због пријетње нових терористичких напада исламских екстремиста који због пораза напуштају Исламску државу у Сирији и Ираку. Терористи настоје да „нарочито преко балканских путева“ допру до западне Европе са задатком да врше атентате, пише италијански лист Република.

Лист наводи да је „Европска унија блиндирала своје границе“ нарочито пошто је на аеродрому у Паризу убијен исламски терориста који је покушао да убије војнике, полицајце и путнике.

Република подвлачи да су све безбједносне снаге ЕУ у стању највеће предострожности, укључујући посебно Италију која се спрема да 25. марта дочека шефове држава или влада ЕУ који се у Риму састају да би обиљежили 60. годишњицу оснивања Уније.

Због губитка територија, тешких војних пораза и њихових упоришта у Раки и Мосулу пред падом, вође Исламске државе шаљу своје саборце у Западну Европу да би „ударили на Европу изнутра као змија репом“, наводи римски дневник и указује на то да тзв. Калифат Исламске државе шири пропаганду преко интернета с поруком џихадистима: „морате сејати смрт на Западу, убијајте свуд где их нађете“.

Република се позива на обавјештајне изворе и каже да је „све више знакова да разбијени дијелови екстремиста из Ирака и Сирије настоје да се врата у Европу, крећући се нарочито дуж балканских путева где могу да рачунају на старе и нове подршке“.

„Они себе сматрају сљедбеницима Хиџре, светог одласка Мухамеда из Меке у Медину 622-године, који му је омогућио да побјегне од непријатеља и поново окупи своје људе“, наводи се у извјештају италијанског дневника.

И, како се додаје, „то су борци који не сматрају да су доживјели пораз и верују у вјерски задатак без зазора, а ријеч је о ратницима прекаљеним у мјесецима рата и спремним на све“.

Анализе обавјештајних и безбједносних служби показују, закључује римски лист, да екстремисти камиказе не презају да, ако немају ватреног оружја, посегну за ножевима, аутомобилима, камионима с ужасним јединим циљем да убијају.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here