Насловна Политика Референдум у РС: Шта мисли руски, a шта амбасадор САД-а?

Референдум у РС: Шта мисли руски, a шта амбасадор САД-а?

0
ПОДИЈЕЛИ

Спровођење референдума у Републици Српској о раду правосудних институција БиХ је питање унутрашње политике БиХ, саопштено је из Амбасаде Русије у Сарајеву.

republika srpska

У саопштењу се наводи да је Амбасади Русије у БиХ познато да постоје замерке Републике Српске на правосудни систем у БиХ. “

Не само различите политичке снаге већ и многи представници међународне заједнице признају његову неефикасност“, наводи се у саопштењу.

Амбасада Русије сматра да је неопходно превазићи разлоге проблема, а не усмеравати све снаге за борбу против њихових видљивих последица.

Такозвани Структурални дијалог о реформи правосудног система није дао резултате и забринутост српске заједнице у БиХ остаје без одговора, наводи се у саопштењу руске амбасаде.

Народна скупштина Републике Српске (РС) усвојила је јуче након дводневног заседања предлог за организовање референдума о правосуђу на државном нивоу. Закључено је да би референдум требало да буде одржан у року од шест месеци.

Високи представник међународне заједнице Валентин Инцко изјавио је да БиХ клизи у све дубљу кризу након одлуке парламента Српске о расписивању референдум којим се доводи у питање рад правосудних органа БиХ.

Инцко сматра да се тиме оспоравају одлуке државног парламента али Дејтонски споразум.

У саопштењу Канцеларије високог представника ЕУ у БиХ, Инцко је синоћ одлуку парламента Српске назвао неодговорном И изразио жаљење због њеног доношења, истакавши да су њоме прекорачена овлашћења ентитета. Упозорио је да међународна заједница и даље има на располагању инструменте „нужне за очување Дејтонског споразума“.

Амбасада САД у Сарајеву је саопштила да је “алармирана правцем у којем планирани референдум води Републику Српску као ентитет, као и претњама које он представља за сигурност, стабилност и просперитет БиХ“.

„Ми смо против овог референдума и било којих припрема за њега јер представљају кршење Дејтонског мировног споразума и јер се плашимо последица које ће имати за грађане у Републици Српској и у цијелој БиХ“.

У саопштењу се наводи да су ангажоване релевантне секције Владе САД да би се одлучило о примереној реакцији према онима који су одговорни за ову, како кажу, политичку провокацију.

Амбасада САД сматра да се из овог референдум не може произаћи ништа добро.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here