Насловна Друштво Референдум о покличу „За дом спремни“?

Референдум о покличу „За дом спремни“?

0
ПОДИЈЕЛИ

Најава хрватског премијера Андреја Пленковића да ће формирати посебну комисију која треба да изнађе решење за симболе тоталлитарних режима, па и усташког поклича „За дом спремни“ изазвала је различита реаговања на политичкој сцени те земље. Бивши председник десног ХСП-а Анте Ђапић најавио је скупљање потписа за одржавање референдума о том покличу.

Заступник опозиционог СДП Гордан Марас је поводом Пленковићеве најаве рекао да је то нешто што човек не би очекивао да ће чути из уста премијера у децембру 2016.

„Пленковић је на влади рекао да ће основати комисију да види да ли су јавно истакнути усташки поздрави неприхватљиви. Владо наша, премијеру реците збогом памети“, кратко је коментирисао на друштвеним мрежама Марас.

С друге стране, припадници ХОС-а одржали су конференцију за новинаре на којој је Ђапић позвао ветеране да започну прикуплање потписа за одржавање референдума о поздраву „За дом спремни“, уколико се, како је рекао, настави хајка.

„Припремамо се за референдум, верујемо да ћемо њиме рашчистити бројне ствари у Хрватској“, рекао је Ђапић, пренели су хрватски медији.

ХОС-овци су на конференцији говорили о плочи постављеној у Јасеновцу, на којој се налази поздрав „За дом спремни“, а што је изазвало бројне негативне реакције не само у Хрватској већ и шире.

„Поставили смо једну малу, скромну плочу за 11 хрватских витезова. Нитко на њу није обраћао пожњу. Онда је дошао диктат министра из Србије, некаквог Александра Вулина, и своје је сателите у Хрватској дигао на ноге. Смета им поздрав ‘За дом спремни'“, објаснио је Борислав Баришић, припадник ХОС-а.

Баришић каже да су подизање спомен-плоче подржала и друга удружења ветерана, те да ХОС-овци нису чинили злочине и да их ниједан суд није процесуирао.

Сматра да је поређење њих са фашистима сулудо и позива владу да не сатанизују и да „не перу руке“ од ХОС-оваца.

„Позивам све да стану иза ХОС-оваца, који су увек стали иза њих. Мислим да ово није случајно. Ми спомен-плочу у Јасеновцу нисмо дигли чуварима логора, него правим антифашистима“, додао је Баришић.

Жељко Солдо је рекао да су управо добровољци ХОС-а истински хрватски антифашисти јер су, како је рекао, управо они ти који су на првој линији 1991. „ломили кичму српским фашистима“.

„Управо данас фашизам буја у Србији, где рехабилитовани четници пљују по Републици Хрватској. Седам стотина погинулих добровољаца заиста је огромна жртва. Плоча коју смо подигли у Јасеновцу је спомен на наше саборце и никад их нећемо заборавити“, рекао је Сабор, а онима које те плоче сметају саветовао је да их заобилазе.

Пленковић се, наиме, на данашњој седници владе најавио је оснивање посебне комисије која ће, након анализе, предложити одговарајуће институционалне и законске оквире како би се хрватско друштво одредило према симболима тоталитарних система.

Премијерова најава је уследила након што је у Јасеновцу подигнут споменик погинулим ветеранима ХОС-а с грбом тог удружења, на којем је и усташки поздрав „За дом спремни“.

„Влада поштује и изражава пијетет према свим жртвама усташког логора у Јасеновцу. Исто тако изражава пијетете и према погинулим бранитељима, уједно и према једанаесторици припадника ХОС-а којима је тај споменик подигнут“, рекао је Пленковић те додао да разуме и схвата осетљивост одређених симбола који су отиснути на грбу, као и реакције на то.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here