Насловна Насловна Референдум: И Албанци против НАТО-а, само „елите“ за

Референдум: И Албанци против НАТО-а, само „елите“ за

6
ПОДИЈЕЛИ

Против уласка у НАТО не би гласали само Срби, већ би „не“ тој алијанси одлучно рекла и велика већина албанског народа која је свjесна какво зло НАТО представља, каже за ИН4С Демо Бериша, предсjедник Матице Албанаца у Србији.

Говорећи о разлозима зашто Ђукановић бjежи од референдума, када је то демократска и уобичајена пракса у сваком нормалном друштву, Бериша истиче како је чињеница да ће „тако битну и погубну одлуку доијнети мимо воље народа, знак да губи тло под ногама“.

„Свјестан је да би у случају расписивања референдума против себе имао већину српског, црногорског и албанског, а дјелимично и бошњачког народа. Грађани Црне Горе су све свјеснији докле их води политика у којој је њихова држава уствари Милов пашалук, а његово бјежање од референдума је знак да губи тло под ногама. Сигуран сам да ће, када донесе такву срамну одлуку, доћи до дестабилизације Црне Горе“, истиче Бериша за наш портал.

Народ је од НАТО-а добио само бомбе, смрти и понижење

Апсурдну ситуацију да је велика већина грађана Црне Горе против НАТО пакта, а да су све шансе да ће вољом власти Црна Гора ипак бити дио те алијансе, појашњава за наш портал и др Андреј Фајгељ, српски интелектуалац и политички активиста.

fajgelj2

„НАТО демократија се заснива на поткупљивању елите и пљачкању народа. То је уходан механизам. Елити даш милион, она ти врати милијарду. Како се то исплати? Па тако што милион оде у џеп елите, а милијарда се извуче из народног џепа. Ту превару није могуће извести са народом. Шта је он добио од НАТО сем бомби, смрти и понижења? Зато атлантисти бјеже од референдума као ђаво од крста. Бјеже и од сваког другог наговјештаја народног суверенитета“, каже Фајгељ за ИН4С и додаје да атлантистичке снаге „послове завршавају искључиво са корумпираном елитом, уз коктел, далеко од народа, његових жеља и интереса“.

Поткупљивање и застрашивање су Милов манир

У Црној Гори је постала пракса да о битним питањима одлучује само владајућа клика, а не грађани, што се показало и на „срамном и одвратном примјеру признавања Косова од стране Црне Горе“, каже Жељко Томић, републички посланик у Србији у више наврата и бивши члан извршног одбора Демократске странке Србије.

zeljko tomic3 (1)

„Није тајна да су власти, нарочито нестабилних држава, поприлично „одрођене“ не само од својих грађана, већ чак и од сопсотвених гласача. О уласку у НАТО, Црногорци такође неће одлучивати, већ ће то чинити владајућа клика, која притом максимално користи народ само на изборима, уз мноштво нечасних радњи као што су поткупљивање, застрашивање и слично“, каже Томић.

Он истиче да је то у Црној Гори посебно, али и генерално на Балкану постао манир.

„Када народ буде нашао снаге да се одупре таквој злоупотреби „демократије“, попут ове Милове, знаће да се одупре и другим, спољним притисцима. Надам се да нећемо дуго чекати на то“, закључујуће Томић.

Редакција ИН4С ће наставити да објављује текстове у оквиру серијала „Референдум“, гдје ће кроз аналитички приступ, али и изјаве и мишљења интелектуалаца, политичких и других значајних друштвено активних чинилаца, износити аргументе због којих је неопходно да овако значајан одлука попут придруживања НАТО пакту буде подвргнута вољи народа и тестирана на референдумским биралиштима.

6 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here