Насловна Друштво Редовно годишње сабрање УО Митрополије Црногорско-Приморске

Редовно годишње сабрање УО Митрополије Црногорско-Приморске

5
ПОДИЈЕЛИ

Редовно годишње сабрање Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије Црногорско-Приморске је одржано 14. марта 2015. године у Духовном центру Преподобног Симеона Мироточивог на Немањином граду у Подгорици. Сабрање је започело Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин др Амфилохије са свештенством и вјерним народом у параклису посвећеном Преподобном Симеону, који се налази на мјесту његовог рођења.

mitropolija

Сједница је започела молитвом, након чега је Митрополит Амфилохије поднио извјештај о свом и раду Митрополије у времену између двије сједнице. Нарочито је нагласио напоре које Митрополија чини ради завршетка Храма Светог Јована Владимира у Бару до 2016. године, када се планира његово освећење, у спомен хиљадугодишњице мученичког страдања Светог Јована Владимира. Епархијски савјет се придружио његовом позиву вјерницима да помогну изградњу и украшавање овог Храма.

Епархијски савјет Митрополије Црногорско-Приморске усвојио је Завршни рачун за 2014. годину, Предлог буџета за 2015. годину, као и извјештаје о раду Правног савјета Митрополије, Богословије Светог Петра Цетињског, Издавачко-информативне установе ”Светигора”, Радио Светигоре, Централног магацина, Поклоничко-туристичке агенције ”Одигитрија” и Добротворне организације ”Човјекољубље”.

Чланови Епархијског савјета и Епархијског управног одбора изразили су своју благодарност Богу за непрестано унапређење црквеног живота у Црној Гори, чиме се, поред остваривања духовних циљева, такође чувају истински идентитет и култура Црне Горе и нашег народа. У тешкој економској ситуацији која погађа и нашу земљу, помоћ Митрополије је од изузетног значаја за унапређење квалитета живота многих наших сиромашних, болесних, немоћних и старих суграђана. У том погледу достигнућа Митрополије су збиља велика. У посљедњих годину дана, у двије Народне кухиње, на Цетињу и Подгорици, подјељено је укупно око 120.000 оброка. Констатовано је да су многе црквене јединице и институције, као што су Цетињска богословија, Радио Светигора и многе црквене општине и манастири, у незавидној финансијској ситуацији, али и поред тога Црква се труди да потребите, поред помоћи у храни, помаже и на друге начине. Укупна помоћ, не рачунајући рад Народних кухиња, креће се и преко 300 хиљада евра у претходној години. У добротворном раду се, поред народних кухиња и других активности ”Човјекољубља”, нарочито истичу Епархијски управни одбор и манастир Острог. Велика помоћ је послата и у вријеме катастрофалних мајских поплава у Србији и Босни и Херцеговини.

Расправљано је и о великој кризи породице и брака, која је нарочито изражена у великом броју разведених бракова и растурених породица. Чини се да то указује на велику кризу морала и потпуну промјену етике, која се креће у псупротном смјеру од хришћанске етике. Митрополит је упознао присутне са активностима које Митрополија спроводи, углавном преко парохâ, ради очувања светиње брака и породице.

Све је уочљивија потреба да је хитно потребно приступити озбиљном раду на доношењу Закона о правном положају Цркава и вјерских заједница. Епархијски савјет и Епархијски управни одбор захтјевају од извршних и законодавних власти Црне Горе да у овај процес неизоставно, на суштински начин, укључе представнике Православне Цркве и других традиционалних Цркава и вјерских заједница у Црној Гори, као што је већ урађено у свим државама у региону који су доносили сличне законе. У свакој од земаља региона, али и шире, нарочито је уважаван положај најбројније Цркве, те очекујемо да ће то бити случај и у Црној Гори. Сваки други начин доношења овог Закона не би имао пуни легитимитет нити би био на корист црногорског друштва. Чланови Епархијског савјета и Епархијског управног одбора су изразили своје очекивање да ће се у следећем периоду коначно испунити обавеза и приступити раду на Закону о реституцији одузете имовине Црквама и вјерским заједницама. Необично је да се такав важан проблем толико дуго одлаже, будући да је Закон о реституцији, из којег су искључене Цркве и вјерске заједнице, на снази већ дужи низ година, а држава Црна Гора је у вријеме његовог доношења преузела обавезу да ће у кратком року донијети Закон у који ће укључити Цркве и вјерске заједнице. Не треба заборавити да је одузимање црквене имовине врло често било праћено и насиљем тадашњих власти. Не желимо, ваљда, да са тековинама насиља стварамо будућност Црне Горе. У сваком од поменутих процеса се морају у пуној мјери поштовати име, идентитет, достојанство, историјски, духовни и правни континуитет, као и историјска улога Митрополије црногорско-приморске у Црној Гори.

И ове године је уочено пристрасно и незаконито поступање једног броја државних органа, нарочито Министарства унутрашњих послова, у поступцима одобрења привременог боравка вјерским лицима и службеницима Митрополије црногорско-приморске и других православних епархија Српске Патријаршије у Црној Гори, које је кулминирало прогоном из Црне Горе протојереја-ставрофора др Велибора Џомића, пароха подгоричког и координатора Правног савјета Митрополије. Јавност је у великој мјери упозната са овим случајем и данас је свима у Црној Гори јасно да је тај прогон инспирисан политичко-идеолошким разлозима, те да је неутемељен на Уставу и закону наше земље. Национална безбједност Црне Горе која је наводно угрожена од стране једног свештеника се само урушава оваквим безаконим поступањем државних органа, зато што оно урушава владавину права и једнакост грађана, који су једини гарант очувања безбједности и стабилности наше државе. Епархијски савјет и Епархијски управни одбор позивају надлежне да, без одлагања, испоштују судске одлуке по којима отац Велибор има право боравка у Црној Гори и да му омогуће да у Црној Гори мирно живи са својом породицом.

Из срца главног града Подгорице, са овог свештеног мјеста у Немањином граду, гдје се у наше вријеме, послије неколико вијекова обновило присуство Цркве и почела служити Света Литургија, позивамо православне вјернике и све људе добре воље, на превазилажење свих националних, политичких и идеолошких разлика, ради обнављања истинских друштвених вриједности, међусобног помирења, уважавања, као и обнову светиње породице, брака и рађања дјеце.

5 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Sta ce na slici ovaj Stanojevic, on je izdao Srbe iz Djakovice,stavio ih na poternicu Interpola, saradjuje sa UCK teroristima da bi sebi kupio slobodu??? Nije on pop, on je spijun, lopov i izdajnik

  2. 0
    0

    Знали митрополит да Станојевиќ Момо стоји иза 18 опужница протов Срба из Дјаковице?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here