Насловна Издвојено Ребаланс буџета или тријумф „младих, лијепих и (још) паметних“

Ребаланс буџета или тријумф „младих, лијепих и (још) паметних“

2
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Др Момчило Д. Пејовић

„Млади, лијепи и паметни“ са преузимањем власти истакоше паролу – девизу „Ми знамо како“, мало касније је појачаше са виспренијом „За бољи живот“. Како тада тако и дан данас, пуних 27 година. „Млади, лијепи и паметни“ заборавише сопствену прошлост односно бацише преко ње највећу и најдебљу струку. Покрише се њоме и никоме ништа. Нађоше оне који ће да спирају и бришу њихову прошлост. Некога за то добро и платише и разним бенефицијама частише, министарским фотељама, директорским и амбасадорским намјештањима, а било је и оних који су џабе радили само да би се додворили своме идолу, партијском лидеру.

Њихове хвале, похвале, хвалоспјеви и све тако редом трају до данашњих дана и не престају ни часа. Нико да поцрвени, да каже: људи, па претјерасмо са хвалоспјевима о нашим политичким, економским, социјалним, културним и осталим реформама и билансима о напретку црногорске државе за вријеме власти „Млади, лијепи и (још) паметни“.

Не може разуман човјек да повјерује у бројна чуда са којима се „млади, лијепи и паметни“ на власти у Црној Гори скоро три деценије хвалишу. Ево њиховог новог хвалоспјева „…о позитивном Ребалансу буџета за 2018. годину“ и новом, ко зна којем по реду, кредитном задужењу по „најповољнијим каматним стомама и условима“ који се могу понудити. То је за Црну Гору односно њену Владу континуитета било спасоносно рјешење да куповином акција већинског пакета од А2А, некада најбоље продаје – инвестиције која је дошла у Црну Гору и откупила већи дио акција црногорске електропривреде.

Сви су заборавили „највећу инвестицију“ и изливе хвале на рачун те италијанске корпорације са којом је трабало све да процвјета у Црној Гори! Наравно, у опозицији је тада било и оних који су критиковали такву инвестицију односно благо речено (рас)продају електропривреде из руку државе Црне Горе у наручје А2А. Шта то би сада? Откуда сада да се хвалимо и на сва звона да ударамо како откупљујемо акције А2А да бисмо имали двије трћине акција у власништву државе Црне Горе? Продајемо све државне ресурсе односно распродајемо их само да другима омогућимо многоструку оплодњу инвестиција, а онда откупљујемо то исто али по знатно тежим и енормним милионским новчаним износима. То није једини усамљени случај. Исто или слично односно можда и далеко теже учини ова иста црногорска Влада са КАП-ом, Југооцеанијом, Институтом “др Симо Милошевић” у Игалу и многим другим црногорским предузећима и компанијама. Не би требало нипошто рећи: „било па прошло и не споменуло се“.

Понедељак, 19. март 2018. године, примих шесту по реду пензију. Дођох у стан, махинално узимам даљински и насумице притискам канале на тв пријемнику. Са којег другог но са програма РТВЦГ може да се чује говор посланика? Како се два три пут окретах, западе ми за око стално једна те иста слика или кадар полупразне сале Скупштине Црне Горе. Рекох у себи, можда се слика „заледила“, јер ево два – три мјесеца се то често дешава на моме тв пријемнику! А што се сијаху посланчке столице у којима не бијаше посланика! Још један доказ да служба одржавања хигијене вриједно ради свој посао и тиме „позитивно“ дјелује на нас гледаоце крај малих екрана!? Такав закључак се намеће, иако га нико од присутних посланика не примијети!? За чудо велико!

Наравно, иако коалициони посланици не бијаху заузели баш сва своја мјеста, оно мало од присутних помно прати хвалоспјев свога колеге. Додуше, могло се запазити да понеки од посланика/ца већ дуго не трепће, а очи увелико отворене и укочено негдје одсутно у даљину гледају! Богме се дало запазити да има и оних, мада ријетких, који спуштених капака подуже бијаху негдје у даљину „загледани“! Напољу дан бијаше одскочио и прешао уру поподне!

Не треба им замјерити, јер како рече неко од младих посланика/ца „бриократија их претрпава“ штампаним материјалом, па се велика новчана средства троше за бадава! А, све то увелико утиче на повећање трошкова укупног буџета и још више онемогућава „велике напоре“, које наша Влада улаже како би значајно премашила већ постигнуто!? Како је то зналачки примијетио посланик/ца? Ко ће све стићи да прелиста, а камо ли да прочита ту силну количину исписаних листова?

Не може се спорити да наши посланици не улажу натпосјечне и (дано)ноћне напоре у савладавању тако обилног радног материјала којега треба прочитати до наредне сједнице и то све за неку тричаву мјесечну зараду, која је само четири или пет пута већа од просјечне! И, не само то, они су на тако ванредне и отежане услове навикли, па се уопште не жале своме претпостављеном, који вјерујем ради много више него сви они зајдно! Наравно, да знају да би им се те жалбе или тужбе могло обити о главу! А све раде под девизом својих старијих претходника „Ми знамо како – За бољи живот“ да народу – грађанима буде много боље, што представља „стратешко опредељење“ нове и најмлађе црногорске Владе, узимајући збирно године старости посланика.

А народ државе Црне Горе односно – њени грађани не знају ни да цијене идејне, стратешке, европске пројекте и опредјељења, а камо ли вишеструко постигнуте и надасве значајне регионалне и европске резултате!? Нема спора, европски резултати постижу се у еколошкој, усправној, небеској (про)европској Црној Гори, а богме их има и који надилазе Европу и европске просјеке!? Шта, зар то нијесу оцјене Европске уније?

Колико разумјех, на сједници главна тачка дневнога реда бијаше „Приједлог закона о измјенама закона о буџету за 2018. годину…“ – Ребаланс буџета…, као прва и најважнија тачка дневнога реда!

Двије или три године су прошле од како не пратим скупштинска дешавања, а некада сам губио силно вријеме пратећи скупштинска засиједања. Сад сам своје интересовање са скупштинских дешавања свео на пуку информацију. Нови Премијер подмладио своју Владу а са њом је и подмлађен посланички кадар ДПС-а. То је добро, рекох на самом почетку њихове посланичке каријере. Кад оно од континуитета се не одустаје!

Некада су се код посланика ДПС-а и њихових коалиционих сателита могли чешће чути неки дисонантни тонови, различита гледања, дискусије које су као најављивале раскол у власти и тако даље. Знамо да је и тако нешто било фингирано, испровоцирано, намјештено али се, ипак, дешавало. Сада, када је Влада са новим предсједником и њен подмлађени посланички коалициони клуб, нема нити може бити случајно да неко другачије мисли, нити каже а камо ли да гласа у парламенту супротно од онога што им је њихов главни страначки лидер одредио.

Подмлађени посланички кадар строго и дисциплиновано се држи партијских скута свога лидера. Копирају га у свему, чак и у говору и гестикулацији. Одрично, одлучно и слијепо. Вођа је њихов партијски геније, идеолог, визионар и отац црногорске нације!? Да ли је и то могуће у 21. вијеку у еколошкој, просперитетној, проевропској, вертикалној и небеској Црној Гори? За тако нешто увјерава нас владавина ДПС власти и њихових колиционих партнере и сателита. Њихов вожд је свемогућ и ненадмашан у свему па и у партијској комбинаторици. Сам, много високо изнад њих. Они су сагласни и добро им је, само да га могу видјети и поздравити. А он се ослободио свих конкурената за будућег предсједничког кандидата!? Само да успије још овај пут! Да ли ће успјети?

Посланик који говораше привуче моју пажњу са хвалоспјевом на тему о „…Ребалансу Буџета за 2018. годину…“ боље рећи појача моју знатижељу да видим докле ће да набраја све „позитивне резултате и бројне бенефите…“, који се очекују послије усвајања наведеног „Ребаланса“, наравно са могућношћу „повољног кредитног задужења“ Црне Горе код неке европске банке „само 250 милиона евра“! Сједох да одслушам даљи наставак хвалоспјева и говор његових колега. Почео је са набрајањем позитивних ефеката, идејних пројеката и стратешких планова од уназад неколике године па дође до великих идејних и стратешких пројеката и резултата који ће од 2020. године готово преполовити државни дуг или значајно смањити кредитне годишње рате које доспијевају до те године и тако даље. Једном ријечју оснажиће економију Црне Горе, подићи стандард осиромашених грађана, повећати запосленост односно смањити незапосленост (не спомиње оних обећаних 40.000 да се запосле), изградити неколико клиника, ослободити се дугова односно мањити главни дуг и довести га на границу од око 60 процената БДП, оздравити и удвостручити туристичке капацитете и центре, Монтенегроервајз – авиокомпанију релаксирати дуга за неких шест до седам милиона евра (а оних 70 и нешто милиона дуга бијаше заборавио), поморску трговачку флоту помоћи ће са неколико милиона евра (не спомену ни она она три брода која нашу трговачку флоту економски обогатише а црногорску економију унарпиједише и тако даље!? Не успјех све записати шта је све још набрајао.

Добро, рекох опет у себи, настави дако чујеш шта ће рећи остали, а можда ће и неки опозициони посланик ући па нешто рећи, макар их прекорити да се тако не хвалишу. Ређају се посланици ДПС-а и држе хвалоспјеве. По први пут сазнајем да је црногорски привредни раст изнад 5 одсто највећи у Европи! Задужењем ћемо смањити државни дуг односно омогућићемо да прије времена исплатимо рате које доспијевају до 2020. године. Чудни су неки црногорски економски принципи и наше Владе у континуитету, који по принципу могућности повољних услова задужења отплаћујеш дио приспјелих рата и тако у недоглед. Морам признати да не разумијем тако вођену црногорску економију. Знам само једно да државни дуг расте. Додуше ДПС власт и њихови коалициони партнери одлажу његово враћање. Заслужне министре финансија посланици навелико хвале због исказане мудрости, даровитости и способности за даља задужења. Нико од посланика владајуће коалиције да предложи такве министре за неко од високих црногорских одликовања, наравно за заслуге које испољавају током свога мандата и посланичког засиједања. Девиза црногорских економских стручњака у досадашњим владама била је све државно распродати по минималној цијени а касније то исто откупљивати по многоструко већој цијени. И то је црногорски економски изум и бум. Ко зна боље од наших министара и наше Владе?

Посланици владајуће коалиције из скупштинских клупа убјеђују своје грађане да Влада њиховог Премијера, као и свих претходних пуних 27 година повлачи „паметне потезе“, који „повећавају привредни раст“ па је и овај данашњи „позитивни Ребаланс….за 2018. годину… паметан потез“!? Као сваки „добар домаћин“ и наша Влада тако ради готово три деценије. Наравно, то најбоље осјећају црногорски грађани. Преко 80 одсто становништва Црне Горе живи у зони сиромаштва. „Позитивним ребалансом буџета…за 2018. годину“ и новим кредитним задужењем црногорска Влада успјеће да исплати двије рате које доспијевају и увећа власништво у Електродистрибуцији Црне Горе на око 60 процената!? Чу се и права намјера Владе: „Намјера нам је да за двије године откупимо оно што би плаћали седам година“ и уз све то држава ће имати двије трећине власти над Елетропривредом! Нико од посланика да се сјети шта је та иста црногорска Влада причала о повољним кредитима, инвестицијама и огромним улагањима која долазе са инвеститором званим А2А, а они исти данас констатују да су ранија задужења била веома неповољна за разлику од ових наредних која ће бити веома повољна!?

Такође, чу се од посланика да ће сада наша Влада тражити много повољнијег партнера за улагања у нашу Елетропривреду. „Циљ је смањење јавног дуга испод 60 процената БДП“ и тако даље и томе слично! Таквих хвалоспјева одавно не чух од предходних посланика као што то данас бијаше на сједници поводом разматрања тачке о „…Ребалансу буџета…за 2018. годину…“ од посланика ДПС-а заједно са коалиционим партнер сателитима. А зашто сумњати у ријечи Министра финансија, који на крају изјави под бројем 1: „Ми ово нијесмо морали да радимо и не радимо га из нужде…“! Само је недостајало да дода још неколике ријечи: Наша је воља и указала нам се прилика да се задужимо још, докле год смо на власти!

Да којим случајем нијесам рођен у Црној Гори и да у њој не живим непрекидно близу седам деценија, поштовани читаоци право да ви речем бих повјеровао овим младим и новим посланицима у већем дијелу од онога што су похвално причали! Међутим, на својој кожи са члановима своје породице добро осјетих све недаће и „бенефите“ које ми пружа ова нова власт, која са улице ускочи у фотеље. „Млади, лијепи и (још)паметни“ својом скоро тродеценијском владавином сваким даном све више оправдава и потврђује своју девизу: „Ми знамо како – За бољи живот“!

2 КОМЕНТАРИ

 1. 3
  1

  E vala Moccilo sve ti je ovako,kako i zasto i ja na kompjuteru upalih i gle cuda ,prica o A2,reko da nije neko novo slovo kod nas je sve moguce,ali nije nego struja,A oni maldi citaju li citaju,tacno me podsjetise na ono Miloseve pismo kojemu Vuk poslao pa trazase uvjek od sledeceg da mu ponovi predhonu recenicu da bude siguran da ga ne varaju.tako i ovi mladi i ljipi,zalosno jos nista drzgo im nemozes dodati ,koje nadjose da taj tekst koji im napiase procitase kao nekda u Titovo vrijeme cuveni recitali,koji bjehu neka obaveza na proslavama .
  Ubjedjuju nas da je za drzavu dobro da prodaje po malim cijenam a da otkupljuje pod velikma,da je dobro za drzavu i Njega,samo da li je dobro za nas koji to placmao,nesto to neobjasnise,ili sam slabo slusao?

 2. 3
  0

  Niti su više mladi, niti lijepi, ni pametni, kako sve to nikad nijesu ni bili!
  … Samo je nas majka rodila budale, pa smo povjerovali njima a ne vlastitim očima.
  Slijepi kod očiju!
  … I onda, i danas!
  A oni, ni onda, ni danas.
  Budale smo mi.Budale!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here