Насловна Друштво Реаговања на референдум у Грчкој

Реаговања на референдум у Грчкој

0
ПОДИЈЕЛИ

На исход референдума у Грчкој реаговали су бројни званичници. Ангела Меркел и Франсоа Оланд о Грчкој сутра у Паризу, Дејвид Камерон са министрима о резултатима референдума. Евро пао у односу на долар за 1,54 одсто.

Reagovanja1

Председник Француске Франсоа Оланд и немачка канцеларка Ангела Меркел састаће се у понедељак у Јелисејској палати у Паризу како би разговарали о резултатима референдума у Грчкој, преноси Танјуг.

Истовремено, британски премијер Дејвид Камерон најавио је да ће сутра одржати ванредни састанак са саветницима и кључним министрима.

Шеф италијанске дипломатије Паоло Ђентилони изјавио је да сада треба поново покренути напоре да се постигне споразум са Грчком.

„Сада је време да почнемо да покушавамо да поново постигнемо споразум. Али не може се побећи од грчког лавиринта са слабом Европом која не бележеи раст“, написао је Ђентилони на Твитеру.

Белгијски министар финансија Јохан Ван Овертвелт изјавио је да ће грчко одбијање на референдуму понуде поверилаца закомпликовати ситуацију.

Ван Овертвелт, у једној од првих рекација из ЕУ на резултате референдума, рекао је да врата остају отворена за преговоре с грчком владом „буквално, за неколико сати“.

Рекао је да министри финансија Еврогрупе могу опет почети да разматрају мере за опоравак грчке привреде и омогућавање „переспективе“ за Грчку.

Немачки политичари у првим реаговањима на исход референдума у Грчкој оценили су да је то „тежак резултат“ и да су сада лоше шансе за даљи пакет помоћ Грчкој.

Заменик шефа посланичког клуба владајуће Социјалдемократске партије у Бундестагу Карстен Шнајдер оценио је да ће грчко „не“, које се назире на референдуму, бити „веома, веома тежак резултат“ и да то доводи у питање да ли се са грчком владом уопште даље може преговарати.

„Не знам како се уопште још може наћи ‘најмањи заједнички именилац'“, рекао је Шнајдер, који је међу првим немачким политичарима коментарисао прелиминарне резултате, на основу 30 одсто избројаних гласова, према којима води опција против предлога ЕУ и ММФ.

Заменик шефа посланичког клуба демохришћана у Бундестагу Ралф Бринкхаусе оценио је да сада постоје лоше шансе за даљи пакет помоћ Грчкој.

„Код нас је увек важила и важи девиза: Помоћ у замену за реформе. Ако грчка влада не изводи реформе и ако сада има покриће народа за то, онда ће заиста бити тешко да се даљи пакети помоћи покрену“, рекао је Бринкхаус.

Шеф опозиционе немачке партије Зелени Џем Ездемир нагласио је забринутост због грчког „не“ које се назире. Он је рекао да ће проблеми високо задужене Грчке и онако и даље остати проблеми Европе. „Грчка једноставно не може да ‘одскочи’ од Европе“, рекао је Ездемир.

Лидерка десничарског Нациналног фронта Марин Ле Пен поздравила је резултате грчког референдума.

„Ово ‘не’ грчког народа мора да отвори пут за нови здрави приступ“, рекла је Ле Пен, преноси Ројтерс.

Европске земље треба ово да искористе да се окупе око преговарачког стола, да се организују како би се спречио распад система јединствене валуте, што је потребно да бисмо се вратили стварном расту, запослености и смањењу дуга, додала је Марин Ле Пен.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here