Насловна Друштво Разбијена још једна двојезична табла у Вуковару за мање 24 од сата

Разбијена још једна двојезична табла у Вуковару за мање 24 од сата

0
ПОДИЈЕЛИ

fotka1-vukovar

Данас прије подне, у Вуковару, тројица људи је разбила двојезичну таблу која је постављена након што је јуче разбијена на згради вуковарске полицијске станице, преноси Б92.

Домагој Џигумовић, портпарол вуковарско-сремске полицијске управе потврдио је агенцији Хина да су се двојица 40-годишњака и један 63-годишњак при разбијању двојезичне плоче сукобили с полицајцем који је, неслужбено се сазнаје, лакше повријеђен.

,,Починиоци су приведени и у току је увиђај“, изјавио је Џигумовић.

Двојезичну, латинично-ћириличну таблу на згради вуковарске полиције јуче поподне је грабљама разбио 41-годишњак из Вуковара који је приведен и кривично пријављен.

Убрзо након што је разбијена, на зграду полиције постављена је нова табла која је данас поновно разбијена.

Противници ћирилице окупљени око ,,Штаба за одбрану хрватског Вуковара“ претходно су најавили су да ће 17. новембра почети да прикупљају потписе за расписивање рефередума на којем би се грађани изјаснили да ли су за то да се равноправна службена употреба језика и писма остварује на подручју где припадници поједине националне мањине чине најмање половину становништва.

Објашњавајући промјене које би настале у законодавству уколико би већина бирача на референдуму заокружила ,,за“, представница тог штаба Сњежана Патко навела је да би се предложеном измјеном промијенио законски услов да припадници националне мањине треба да чине трећину становништва града или општине како би остварили право на употребу језика и писма, односно цензус би био подигнут на 50 одсто.

Протест грађана због хапшења

Хапшење тројице Вуковараца изазвало је окупљање и протест тридесетак грађана испред полицијске станице и блокаду улице која туда пролази.

Они траже да се ухапшени ослободе, а у зграду полиције дошао је и Томислав Јосић, предсједник штаба за одбрану хрватског Вуковара, организације која окупља противнике ћирилице и која је иницирала протесте у којима су скидане двојезичне табле са зграда државних институција.

Портпарол полицијске управе вуковарско-сремске Томислав Џигумовић одустао је од обраћања окупљенима, јер су га учесници протеста у више наврата надгласали.

Један од учесника протеста рекао је, међутим, да је плочу разбио 40-годишњи Дамир Пајчић док су друга два ухапшена, Роберт Хорват (40) и Анте Чулина (61) само стајали са стране.

Он је додао и да је Пајчић у сукобу с полицијским службеником задобио повреде и превезен је у вуковарску болницу, а новинарима је показао и слике снимљене после разбијања табле.

Иначе, данашње разбијање двојезичне табле с ћириличним натписом на згради вуковарске полиције догодило се по други пут за 24 сата.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here