Насловна Друштво Ратови будућности: роботи ратују, људи посматрају

Ратови будућности: роботи ратују, људи посматрају

0
ПОДИЈЕЛИ

Главна улога у будућим ратовима припадаће роботима, а не људима, наводи специјалиста за технологију Патрик Такер закључке извештаја војних експерата „Вођење тактичких борби на земљи у 2050. години“.

roboti

У чланку листа „Дефенс ван“ Патрик Такера наводи  да је ово у супротности са савременом тактиком америчке армије. У овом тренутку дроновима управљају људи и управо човек доноси одлуке о наношењу удара.

Ако је веровати извештају, људи ће у будућности имати улогу посматрача. Вертикална шема организације оружаних снага биће замењена гломазним самоорганизујућим системом у којем ће људи живети раме уз раме са роботима који би се могли повезати у групе ботова.

Други важан закључак који садржи извештај је да ће на бојном пољу бити мање људи него данас, али да ће они бити „унапређени“. За ефикаснију борбу, паралелно са роботима, супер-људи ће бити унапређени егзоскелетима, имплантима, а њихови сензори и когнитивне функције биће оснажене технолошки и путем генетске модификације.

Иако у овом тренутку војска пориче интересовање за хируршке и генетичке манипулације људским организмом, аутори извештаја указују да се многе компоненте потребне за такво „унапређивање“ активно развијају – без обзира на могуће етичке и законске колизије.

Извештај садржи и примедбе, по којима коришћење сензора може постати рањива тачка за армију. Имајући приступ овим сензорима, противник може анализирати биофизичке активности америчких војника и, можда утицати на њихову активност мозга и доношење одлука.

Према мишљењу Патрика Такера, оваква будућност може постати ужаснија од потенцијалног непријатеља.    

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here