Насловна Политика Ратни дневници докази злочина над Србима тресу Федерацију БиХ

Ратни дневници докази злочина над Србима тресу Федерацију БиХ

1
ПОДИЈЕЛИ

Потпредседник Федерације БиХ Мирсад Кебо добио је нове доказе у вези са ратним злочинима над Србима, који ће, по свој прилици, проширити листу одговорних за зверства.

mirsad kebo

Кебо је појаснио да су у суботу увече, око 19 часова, у једном граду у Федерацији његовом “поверљивом човеку” уручени нови докази о злочинима над Србима.

Он је потврдио да је главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу доставио више од 2.000 страница докумената у вези са злочинима над Србима у Возући код Завидовића.

“Материјале сам добио од грађана који желе истину. Они указују да су неки појединци који обављају високе функције у БиХ поседовали сазнања о ратним злочинима, али их нису пријавили”, рекао је Кебо за РТРС.

Кебо је нагласио да достављање ових доказа нема никакву политичку или личну позадину, већ је на овај начин извршио своју уставну обавезу, тако што је од Тужилаштва БиХ затражио да провери валидност доказа. Кебо каже да се у овим документима помињу имена бившег команданта Трећег корпуса Армије РБиХ Сакиба Махмуљина и начелника Центра служби безбедности Зеница Шефика Џаферовића, који је недавно изабран за председавајућег Представничког дома Парламента БиХ.

“Тужилаштву БиХ доставио сам и фотографије тајног седишта Иранске обавештајне службе која је деловала у Зеници, у којој се налазио прислушни центар за овај део Европе, у коме су боравили ирански обавештајци, а које су посећивали Бакир Изетбеговић, Шефик Џаферовић и други”, каже Кебо.

Иначе, дуго скривано и заташкавано мрачно поглавље злочина над Србима на подручју Завидовића, Бановића и Лукавца отворено је у децембру када су на планини Озрен пронађени скелетни остаци, чија је идентификација у току у Бањалуци.

Документацију о овим страдањима годинама прикупља и Завичајно удружење Завидовићана са седиштем у Добоју.

„Посредством Института за нестала лица БиХ, Оперативног тима Владе РС за испитивање ратних злочина, као и непосредно, доставили смо велики број доказа за злочине током готово четворогодишње опсаде Возуће и насеља југоисточног дела Озрена“, каже нам Зоран Благојевић, председник удружења.

“Новостима” су на увид дати кључни ратни дневници муслиманских команданата Трећег корпуса и интервју Сакиба Махмуљина, којег је Кебо уз Џаферовића означио као одговорне за почињене злочине. Са њим је разговор крајем 1995. године урадила прес-служба Одреда “Ел муџахид” и акценат је на улози исламских плаћеника и помињу се управо Подсјелово, Паљеник и Подмалован, примери којима је потпредседник ФБиХ и отворио овај случај.

У достављеним документима су информације о убиствима одесцањем глава Момиру Митровићу, Предрагу Кнежевићу, Гојку Вучићу, као и окрутно поступање према 12 заробљених војника ВРС у селу Ливаде и муџахединском логору Каменица код Завидовића пре напада на Возућу у септембру 1995. године.

Оно што ће забринути Шефика Џаферовића, тек изабраног првог парламентарца БиХ су и убиства Срба након што је преузео дужност првог полицајца на том подручју 1994. године.

То је пре свих убиство новинара Јадранка Божановића на прагу његовог стана у Завидовићима последње године рата у БиХ. Кебо ће затражити одговорност и за убиства Бориса Тешановића, Горана Келера, Жељка Дејановића и других.

Каменица

Најтамнија мрља у почињеним, али никада непроцесуираним злочинима над Србима, за коју су подједнако одговорне војне и цивилне власти друге стране у ратном периоду, јесте злочин над 64 заробљена српска војника и цивила у септембру 1995. године приликом пада Возуће. Они су одведени потом у логор муџахедина у Каменицу и свирепо мучени и убијани, а свега десеторо је завршетком рата живо размењено.

Бакир

„Мислим да се у Босни и Херцеговини родио радикализам и да је вођа тог радикализма члан Председништва БиХ господин Бакир Изетбеговић“, рекао је Кебо, гостујући у емисији “Актуелно” РТРС.

Смена

Председавајући Клуба посланика СНСД у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да ће посланици ове странке покренути иницијативу за смену председавајућег овог дома Шефика Џаферовића, због оптужби да није пријавио, спречио или касније процесуирао починиоце ратних злочина над Србима.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Moraće se saznati ko je ovo zakuvao osim „Zapadnog Dogona“, mislim na radikalne lidere ostalih republika , prvo ćemo da vidimo ko je od “ Domaćih izdajnika “ prvi počeo, mada se da naslutiti…da se istna zna i prihvati , pa ćemo onda organizovati liječenje , da bi naši potomci živjeli u miru i da se popenjemo na ljudsku ravan a ne na fukarsku kao do sada…ili ćemo živjeti kao ljudi ili nas neće biti…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here