Насловна Политика Ратна застава Армије БиХ у сали Парламента БиХ

Ратна застава Армије БиХ у сали Парламента БиХ

0
ПОДИЈЕЛИ

Ратна застава Армије БиХ истакнута је на свечаној академији одржаној у Парламенту БиХ поводом 1. марта, који се у Федерацији БиХ слави као Дан независности, пренијела је данас РТРС.

parlament_bih1

Академију су у недјељу организовали Форум парламентараца 1990. и Кантон Сарајево, а међу присутнима су били Ејуп Ганић и Јован Дивјак, који се доводе у везу са масакром војника ЈНА у Добровољачкој улици, 3.маја 1992. године, наводи РТРС.

Посланик СНСД у Парламенту БиХ Лазар Продановић, затражиће да буде испитано ко је дао сагласност да у Парламенту буде одржан скуп са ратним заставама, а којем су присуствовали осумњичени за ратне злочине.

„Сагласност за коришћење сале дају два предсједавајућа оба дома. Неприхватљива је злоупотреба највише законодавне институције и истицање ратних обиљежја једне од зараћених страна“, каже Продановић.

БиХ 1. марта слави Дан независности, дан када је 1992. године одржан референдум о отцепљењу од тадашње СФРЈ.

Тај празник се, међутим, слави само у дијелу земље, Федерацији БиХ, настањеној Бошњацима и Хрватима, док га у Републици Српској не признају.

На тај дан 1992. године у некадашњој Социјалистичкој Републици БиХ одржан је референдум о независности на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из тадашње државе.

У РС сматрају да је тиме извршена мајоризација над трећим конститутивним, српским народом, и да је заправо референдум био увод у грађански рат који је услиједио.

Тим поводом, званичници РС сваке године подсјећају да је на исти дан на сарајевској Башчаршији пуцано у српске сватове, када је убијен Никола Гардовић, само зато што су носили српску заставу.

Овај дан није законски установљен као празник цијеле БиХ, због противљења ентитета РС, мада га у Федерацији низом манифестација обиљежавају као празник на државном нивоу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here