Насловна Друштво Рат кланова за контролу тајне службе?

Рат кланова за контролу тајне службе?

0
ПОДИЈЕЛИ

О сукобу затвореника и чувара који се догодио прошле сриједе, 14. јануара, унутар Завода за извршење кривичних санкција Спуж (ЗИКС) за сада се зна само онолико колико су јавност о томе обавијестили управа затвора и анонимни осуђеници у медијским прилозима. Недовољно.

ziks-spuz

О вишесатном обрачуну у ЗИКС-у чији је резултат – седам повријеђених, надлежне институције још нијесу рекле ништа, изузев чувеног – „истрага је у току“.

Извјесно је тек да су након инцидента у Клинички центар Црне Горе примљена два осуђеника и пет затворских чувара, од којих је један, Иван Поповић, привремено задржан у КЦЦГ због тежих озљеда. Након сукоба седам осуђеника пребачено је у бјелопољски затвор, а пет у самице.

ANB

Породице неких осуђеника сумњају да се након што је сукоб заустављен полиција брутално обрачунала са затвореницима, те да се број повријеђених у међувремену повећао. Сумње породица појачава одбијање управе ЗИКС-а да им дозволи да их посјете и увјере се да су добро, што у затвору објашњавају тек дисциплинском мјером због инцидента.

Према званичној верзији управе ЗИКС-а инцидент се догодио у кругу за шетњу гдје се 30 затвореника недозвољено окупило. Медији су објавили да су се затвореници ту нашли у знак протеста због распореда у павиљонима. Неколико осуђеника наводно тражило је од стражара да из „њиховог“ павиљона премјесте једног од затвореника који им није био по вољи.

Када им је саопштено да они о томе не могу преговарати, затвореници су почели да пријете стражарима, да би их коначни и физички напали.

Наши саговорници упућени функционисање ЗИКС-а сумњају у званичну верзију догађаја.

„Много тога не штима у званичном објашњењу инцидента. Као повод сукоба наводи се захтјев затвореника да се један осуђеник измјести. У пракси, то се никада не тражи од стражара. Затвореници, ако им се неко не допада, то му дају до знања и он сам тражи премјештај. Да не говорим о томе да се некако ‘десило’ да 30 затвореника буде истовремено на једном мјесту. Како? Каква је то безбједносна процјена?„, каже Мониторов извор који зна како функционише ЗИКС изнутра. Он вјерује да је инцидент изрежиран.

„У позадини инцидента су сукоби кланова, Мојковац против Гранда, око контроле АНБ, као и пријевремено пензионисање појединих функционера службе, попут Зорана Лазовића и Душка Голубовића. Грандовци су побунили кримосе како би дикредитовали Перовића да дође на чело АНБ. Прави рат је око тајне полиције“, каже за Монитор добро упућени функционер који је инсистирао на анонимности.

Небојша Медојевић, члан скупштинског Одбора за безбједност за Монитор такође каже да је у позадини инцидента највјероватније сукоб кланова и покушај да се дискредитује супротстављени кандидат.

„Смјена Вучинића је отворила најосјетљивије питање у Црној Гори – ко ће бити нови шеф службе? Сигурно да ће Мојковачки клан и екипа из Гранда урадити све да њихов човјек дође на то мјесто и ових дана можемо очекивати читав низ акција са циљем да се компромитује кандидат супарника”, тврди он за Монитор

Пише: Милена Перовић Кораћ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here