Насловна Друштво Рат кланова: Убиство Борете наручили „кавачани”

Рат кланова: Убиство Борете наручили „кавачани”

1
ПОДИЈЕЛИ

Осумњичени за двоструко убиство и рањавање власника локала, ћутањем су се бранили у полицији, након што су синоћ око 20.00 сати приведени вишем државном тужиоцу, пише Побједа.

На терет им се ставља сумња да су починили кривично дјело тешко убиство путем помагања, а истрагом је утврђено да су сурову ликвидацију Борете, у којој је страдао Зечевић и повријеђен Станишић, наручили „кавачани“.

Мотив убиства су, како истражитељи сумњају, нерашчишћени послови с дрогом која је кријумчарена ван граница Црне Горе, наводи Побједа.

Извор близак истрази објаснио је ред потеза који их је довео до битних елемената за случај. Чињеница да је Борета брат од стрица осуђеника Саше Борете, који је близак пријатељ са „шкаљарцима“, истражитељима је била почетна смјерница у разоткривању могућег мотива злочина. Додатну потпору увјерењу да је Борета страдао у криминалном обрачуну зараћених кланова дала су им сазнања о његовим везама са појединим члановима криминалних група.

Докази

Снимци са надзорних камера довели су их до Шмања и Булатовића. Откривањем њихових имена и прошлости, која је проткана кривичним дјелима, истражитељи су дошли и до бројних трагова који указују да је Борета у посљедње вријеме био трн у оку „кавачанима.“

Тај податак, поткријепљен везама ове криминалне групе и ухапшених, додатно је појачао сумње истражитеља да ликвидаторе и налогодавце тражи међу члановима ове которске криминалне организације, чије вође су већ мјесецима ван граница Црне Горе. Не случајно, напустиле су земљу када су почеле сурове ликвидације некада једне, а сада подијељене групе на „кавачане“ и „шкаљарце“.

Истражитељи су на основу снимака дошли до мјеста гдје су убице и њихови помагачи скривали предмете – у Поткошљун. Међу бројним траговима, истражитељи су пронашли предмете за које сумњају да су коришћени у још неким убиствима. Мноштво трагова већ је доспјело у Форензички центар, који ће након анализе одгонетнути дилеме полиције и читавом случају дати чврсте доказе.

Инспектори су открили да су осумњичени већ дуже вријеме пратили Борету и планирали његово убиство. Имали су стамбени објекат, гдје је био гаражни простор зграде, у којем су направили специјални бункер и скривали предмете коришћене у кривичним дјелима. На основу трагова, инспектори су открили да су Булатовић и Шмањ били укључени у припремање, помагање и прикривање доказа након убиства. Истрага је, како тврди саговорник Побједе, усмјерена на идентификовање директних егзекутора.

Само дан прије хапшења осумњичених, помоћник директора Управе полиције за сектор криминалистичке полиције Милован Павићевић најавио је значајне помаке у истрази. То је јуче званичним саопштењем потврдила полиција у којем се наводи да су прикупили одређене предмете за које вјерују да су коришћени у злочину.

Ти предмети и трагови би, како вјерују истражитељи, могли бити од значаја и за расвјетљавање других тешких кривичних дјела почињених на нашој територији.

„Осим идентификовања ова два лица, полицијски службеници су, поступајући на основу конкретних података до којих су дошли, извршили претресе на више локација у Будви и пронашли предмете и трагове који се доводе у везу са извршењем овог кривичног дјела, а који ће се након спроведених форензичких вјештачења и анализа користити за потребе кривичног поступка“, саопштено је из полиције.

Злочин

Борета и Зечевић убијени су на тераси локала „Трофеј“. Очевици тврде да је један од егзекутора сишао са веспе и из калашњикова испалио више од двадесет хитаца у Борету.

Одлазећи према веспи нападач је наставио да пуца и убио пензионисаног доктора Зечевића који је сједио за сусједним столом са власником локала. Обдукција је показала да је Зечевић усмрћен са пет метака од којих је са једним погођен у главу. Ђорђев брат од стрица Саша Борета издржава тридесетогодишњу казну затвора због убиства полицијског инспектора Славољуба Шћекића.

За вријеме његовог робијања, Ђорђе се бринуо о његовој породици и дружио са његовим пријатељима. Покојни Борета био је ожењен сестричином Горана Ђуричковића који је убијен у октобру прошле године испред свог локала у Будви „Олд фишерман“ након крађе 200 килограма кокаина који су „испарили“ у шпанској луци Валенсија.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here