Насловна Поглед Расплет око резолуције — председничко саопштење?

Расплет око резолуције — председничко саопштење?

0
ПОДИЈЕЛИ

Гласање о Резолуцији о Сребреници у Уједињеним нацијама могло би да има три исхода, aли је најизвеснијe издавање председничког саопштења, каже за Спутњик бивши амбасадор СРЈ при УН Владислав Јовановић.

UN

„То је саопштење без суштине, које би одражавало ставове обеју страна, али би било неутрално и лишено свих спорних тачака. То лако може да се деси, ако Западу није баш толико неопходно да прогура причу о геноциду. Све зависи шта им је значајније — Русија као партнер или Сребрница“, објашњава Јовановић.

Он верује да ће Запад издати саопштење јер би тиме сачувао шансе за даље односе са Србијом.

„Политику злоупотребе Сребренице би могли да наставе другим путем само што би то било спорије“, истиче Јовановић.

Чињеница је да није дошло до компромиса између текстова руске и британске верзије резолуције. Москва је свесна да њен предлог, чак и када би се о њему прво гласало не би добио ширу подршку. То би Кремљу касније наметнуло аргумент против употребе вета.

„Постоји могућност и да Запад не жели да заоштрава односе са Русијом због Сребренице, јер имају и шире интересе — да са Москвом сачувају дијалог и партнерство, ван хладног рата који се води са Русијом против Украјине. Запад без Русије не може да реши питања Ирака, исламиста, Сирије, тероризма“, подсећа Јовановић, оцењујући да није немогуће да је Запад пристао да повуче своју резолуцију и да се иде на председничко саопштење.

Он напомиње да Запад инсистира на овој Резолуцији из више разлога, а међу првима је како би „демонтирали“ Републику Српску, а да Србију коначно натерају да испусти из руку своју тапију на КиМ.

На тај начин би се Запад ’опрао‘ кривице за све злочине које је чинио за 25 година у односу на Србију. С друге стране, Србија треба да ’олабави‘ своје везе са РС и да се на тај начин Босна функционализује. Истовремено, њихова су стална очекивања да Србија ослаби, ако не и прекине, везе са Русијом“, каже Јовановић.

Западу је, оцењује Јовановић, врло важно да Русију истисне са Балкана, а то може да уради само ако попусте православне везе на Балкану.

„То су њихови геополитички циљеви на Балкану и жури им се да то остваре, јер не желе да руски, па и кинески утицај, на овим просторима расте и јача“, објашњава он.

Јовановић каже и да је руски вето још увек могућ, јер ни Русији не одговара пре свега чињеница да је Србија у све ближој вези са НАТО-ом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here