Насловна Друштво Расписана потерница за Главашем

Расписана потерница за Главашем

0
ПОДИЈЕЛИ

Жупанијски суд у Загребу расписао је данас потерницу за Бранимиром Главашем, који је осуђен због ратних злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године.

USTAVNI SUD GLAVASU UKINUO PRESUDU ZA RATNE ZLOCINE

Портпарол Жупанијског суда у Загребу Крешимир Девчић изјавио је новинарима да је после укидања правоснажне пресуде Врховног суда сада на снази првостепена пресуда Жупанијског суда којом је Главаш осуђен на десет година затвора, што повлачи обавезу суда за расписивање потернице.

Према хрватском закону, свако ко је осуђен на пет или више година затвора, обвезно мора у притвор до правоснажности пресуде. Главаш, који има држављанство и БиХ, затворску казну служи у БиХ где је побегао у мају 2009, уочи изрицања првостепене пресуде, коју је годину дана касније потврдио Врховни суд, али је смањио на осам година.

После више од четири и по године разматрања тужбе, Уставни суд је недавно укинуо правознажну пресуду Врховног суда и наложио нови поступак. О томе је обавештено и Министарство правосуђа БиХ, па се очекује да тамо буде опозвана одлука о затвору и да Главаш буде пуштен на слободу. По прописима БиХ, он не може да буде изручен Хрватској ако на то сам не пристане.

Главаш је осуђен у случајевима познатијим као „селотејп“ и „гаража“ у којима је убијено десетак српских цивила. Они су бачени у Драву везаних руку и са селотејп траком залепљеном преко уста. Такође је осуђен и за мучење и убиство Чедомира Вучковића и мучење ђорђа Петровића у гаражи осјечког Секретаријата за народну одбрану, на чијем челу је био 1991. године.

Главаш је први хрватски политичар осуђен за ратне злочине.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here