Насловна Политика Расипништво: Привилеговане пензије за Мила, Ранка и Филипа

Расипништво: Привилеговане пензије за Мила, Ранка и Филипа

4
ПОДИЈЕЛИ

Milo Djukanovic, Filip Vujanovic i Ranko Krivokapic 05

Гласовима владајуће ДПС-СДП коалиције парламент је крајем децембра усвојио прелазне одредбе закона о спречавању корупције на основу којих предсједници државе, Скупштине и Владе имају право на привилеговану – државну пензију.

Раније је одредба такве садржине укинута одлуком Уставног суда, уз образложење да такве норме нијесу уставне. Осим што је то право ускраћено црногорским посланицима због неуставности одредби, вољом ДПС-а и СДП-а крајем 2014. године радницима са сјевера који су остали без посла због стечаја није омогућено да буду пријевремено пензионисани.

У члану 108 Закона о спречавању корупције, који је у децембра 2014. године усвојила коалиција ДПС-СДП, одређено је да предсједник државе, предсједник Скупштине и предсједник Владе имају право на пензију и прије испуњавања услова утврђених прописима којим се уређује пензијско-инвалидско осигурање. Притом, тај закон омогућава поменутим функционерима да захтјев за пензију поднесу практично одмах након што им престане функција.

Без обзира на то што је Уставни суд још 2010. године указао да су такве оредбе неуставне, владајућа ДПС-СДП коалиција је највише функционере попут Мила Ђукановића, Ранка Кривокапића, Филина Вујановића и Игора Лукшића ставила у привилеговани положај у односу на раднике и посланике.

Према званичним подацима Фонда ПИО из прошле године, просјечна „државна пензија” износила је 1.086,17 евра, а просјечна пензија у Црној Гори билаје 275 евра. Дакле, тзв. државна пензијаје за 811 евра већа од просјечне пензије.

Да по питању давања пензија у парламенту неспорно постоје двоструки аршини показује и то што крајем децембра прошле године, вољом посланика ДПС-а и СДП-а, радницима са сјевера који су због стечаја остали без посла, а нијесу узели отпремнине није омогућено да се пријевремено пензионишу, док су државним функционерима дате велике привилегије.

Већина у Скупштини није подржала предлог закона ДФ-а, СДП-а, Позитивне Црне Горе, СНП-а, БС-а и ЛП-а да се радницима са сјевера омогући пријевремено пензионисање, пошто је фалио један глас, будући да је дио посланика Социјалдемократске партије гласао против.

На посланике ДПС-а и СДП-а није утицала аргументација из опозиционих клупа да су радници са сјевера дубоко зашли у шесту деценију, да немају гдје да се запосле и да не могу да прехрањују фамилије надничарењем, а нико није постављао питање одрживости јавних финансија док су се давале државне гаранције за тајкуна Олега Дерипаску и „мафијаше из Жељезаре“.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Наопака времена вуку и наопаке потезе. Шта би било да на власти нијесу Филип, Ранко и Мило? Или, да има правде у Црној Гори,сва тројица би висили на грани! Овако, може им бити, све до једног дана…
  А онда ће их прегазити вријеме, као што је згазило и њихове претходнике. До тада нека чекају пензију…

 2. 0
  0

  И кад се умирове остају највећи штетници по народ и „државу“! Куку нама ш њима!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here