Насловна Насловна Раонић: Црна Гора је једини великодржавни пројекат остварен на Балкану

Раонић: Црна Гора је једини великодржавни пројекат остварен на Балкану

6
ПОДИЈЕЛИ

Boris raonic - intervju

Предсједник Грађанске алијансе Борис Раонић оцијенио је, у интервју за портал ИН4С, да је, историјски гледано, Црна Гора једини великодржавни пројекат који је остварен на Балкану.

Према његовим ријечима, срећа је што је то урађено у времену када је то било могуће, а несрећа је што се то десило пребрзо, па бројно становништво са нових територија није интегрисано на прави начин.

Раонић сматра да није добро што је несразмјеран број Срба у државним органима у односу на проценат који чине у укупној популацији, додајући да је слична ситуација и кад су у питању Албанци.

Он је навео да је Црна Гора тренутно у највећој политичкој кризи од увођења вишепартијског система.

Свака партија је подијељена, посланике имају партије које нијесу ни основане, у власти су отворена неслагања, грађани не виде јасну програмску и идеолошку одређеност, имамо 20 политичких лидера, аналитичари су трговци утицајем, а превише људи гласа на основу свог етничког идентитета“, казао је Раонић.

Он је изразио бојазан да би референдум о НАТО био замка за противнике уласка у тај војни савез, јер би власт урадила све да исход гласања буде у корист чланства у Алијансе.

Boris Raonic 03

 1. Иако је политичка ситуација у Црној Гори крајње напета, а социјална на ивици издрживости, ипак не долази до укупних промјена у држави. Мислите ли да је зрело за смјену власти и шта даље одлагање тог чина доноси? Како гледате на чињеницу да се свакодневно појављује нека нова опозициона партија?
 • У овом тренутку смо у највећој политичкој кризи од увођења вишепартијског система. Свака партија је подијељена, посланике имају партије које нијесу ни основане, у власти су отворена неслагања, грађани не виде јасну програмску и идеолошку одређеност, имамо 20 политичких лидера, аналитичари су трговци утицајем, а превише људи гласа на основу свог етничког идентитета. Такво стање није баш иделано за промјену власти иако резултати исте не говоре у њену корист.

Национална равноправност на испиту

 1. Иако премијер Мило Ђукановић тврди да му није циљ да затре Србе у Црној Гори, чињенице говоре да све оно што симболизује српски идентитет Црне Горе – језик, црква, писмо већ извјесно вријеме пролази кроз голготу. Иако чине 30 одсто становника Црне Горе, проценат Срба у државним органима се мјери на прстима једне руке. Колико је такво стање добро за будућност Црне Горе?
 • Не може бити добро ни за једно друштво ако не користи најбоље своје капацитете. Поготову ако је то мало, као наше друштво. Извјесно и више пута доказан недовољан број Срба је један од примјера. Немамо довољни ни жена, а подсјећам и да од 100 највиших функционера Владе Црне Горе имамо само једног Албанца.

Boris Raonic 05

 1. Слажете ли се са оцјенама да је, историјски гледано, једини остварени великодржавни пројекат – великоцрногорски, пошто је стара Црна Гора успјела да се прошири вишеструко на рачун Брда, Боке, Старе Херцеговине и старе Србије?
 • Да, једини великодржавни пројекат који је остварен на Балкану је Црна Гора. Срећа је што је то урађено у времену када је то било могуће, а несрећа је што се то десило пребрзо, па бројно становништво са нових територија није интегрисано на прави начин. Црна Гора није успјела да изгради наднационални идентитет, па посљедице тога осјећамо и након 100 година, управо у овим стварима о којима причамо.
 1. Иако су драстично прекршена права свештеника Митрополије црногорско-приморске Велибора Џомића, ипак је, утисак је, изостала адекватна реакција НВО сектора који се бави људским правима, који је у неким другим случајевима био прилично гласан. Оставља ли се тиме простор за тумачења о двоструким аршинима или је нешто друго у питању?
 • Наша организације је реаговала. Али подсјећам и да свештеник Џомић очигледно није искрен до краја. У фокус је ставио једну партију, али избјегава да каже да је узрок његових правних проблема у АНБ-у. Такође, избјегава и да каже да ли му прија подршка и друштво оних са којима, сигуран сам, нико из цивилног сектора не би сјео на кафу, бар оног дијела часног цивилног сектора.

Прича о НАТО поприлично досадила

 1. Из редова власти форсира се прича о уласку у НАТО, што је проглашено за приоритет свих приоритета, односно судбоносно питање како за Црну Гору, тако ништа мање и за саму Алијансу. Ипак, у пракси на дјелу је неравноправна кампања, пошто је присталицама уласка у НАТО на располагању читава државна машинерија и њима блиски медији, док друга страна практично функционише на волонтерској бази?

Boris Raonic 04

 • Мени је прича о НАТО поприлично досадила. Нити се саопштава нешто ново, нити се искрено каже зашто се заступа неки став, а примијетили сте и да има превише новца за оне који раде погрешно, о чему и говоре резултати кампање, која сада мора да надомјешта партијска машинерија.
 1. Како тумачите чињеницу да су главни заговорници уласка у НАТО они који се представљају као антимилитаристи. Такође, да ли је, по Вашем мишљењу, приликом доношења одлуке о евентуалном чланству у НАТО могуће заобићи консултовање народне воље на референдуму и шта би то значило?
 • То је теза коју одавно излажем, а уз то неодлучни или они који стоје по страни су они који највише знају о НАТО-у. У принципу само је био једна или два примјера референдума на ову тему, али не видим ништа лоше, осим расипања новца и да се организује референдум. Бојим се да је то замка за противнике НАТО-а, јер немам дилему да би у оваквом стању какве су нам институције, власт дозволила да то пође неповољно за њу.

6 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Sve ovo ce da svakim danom kulminira vise i vise,jer vlast je dosla s ulice,i zadrzala zakon ulice.Gdje je tu istorisko nasledje u parlametarizmu,ili demokratiji kojom svako ispra usta.Vise je bilo demokratije u pokraini Dalmacija u sklopu Austro-Ugarske monarhije nego dansa u nezavisnoj i kako vole da kazu demokratskoj Crnoj Gori.
  Kaze samo jedan Albanac,bas me zivo interesuje kako je i on tamo zalutao,vjerovatno zakonom o manjinama,ili je i on morao da potvrdi privrzenost demokratiji ala konsiljeri.
  Napravite analizu vladavine kralja Nikole u stvari finasisko stanje tada,kako se sticao kapital i koliko je bilo zaduzenja,pa pogledajte kako se i kada pocelo ovdje investirati i ulagati,i sve ce vam biti jasno ,koji su to odnosi .
  Citav danasnji dug ove drzave ide na izdrzavanje drzavnre administracije i davanje penzija a to je gospodo 160 000 stanovnistva,koji ne mogu uplacivati u drzavnu kasu vec se su od nje zavisni.
  Izvedite kako to funkcionise budzet,i kao se puni,ali to treba uraditi i reci narodu sta ga ceka,i to vrlo brzo.
  Crnu Goru ne finasira niko ,iskrivio je vrat onaj gusan i to izajvio dok smo bili u zajednici Savezna Jugoslavija,a tada je USA finasirala ovu drzavu do nezavisnoti,zato i ne cudi rika iz valsti za NATO ujedinjenje,ali to je proslot ,u koliko se i udje u Nato to se mora platit ,a mi taj novac nemamo.
  Eu isto tako daje novac,ali za napravljene i projekte sa ekonomskom opravdanoscu ,finasira infrastrukturu ali i to se treba elaborirati,a mi smo zapoceli 1968 Regionalni vodovod i zavrsen je prosle godine I clanstvo u EU se placa,poslusajte kako su prve godine Hrvati zavijali,i dans to rade samo nikoga to ne iritira.
  Antisrpstvi kao pandan za neznanje i nesposobnost za uparvom ce se pokazati u pravom smislu rijeci kao kazna i to debela ,jer svako ko ima ista u glavi bjezi iz te okuzene zemlje,nije ni kralj Nikola koji je bio vladar i drzavnik docekao da se njegovi potomci okite krunom,samo zato sto Crna Gora ne moze da postoji ekonomski,a sve drugo je doslo onako usput.Prema tome nece ni Blazo Milov to moci,iako po misljenju ovoga naroda to ima dobru podlogu da se desi ,ali ekonomski niukom sucaju.
  izbite iz glave nezavisnu ili neovisnu Crnu Goru to je projekat koji je osudjen na propast prije nego je i zapoceo,pokusajte bar ljudski to uraditi i privesti to kraju,da se narod ne poubija,zbog nicega.Drzave su napravljene da se stvarju i gube,a mi u tome imamo prakse ,zato se pripremimo za novo ujedinjenje,a ovi koji su po struci postali Crnogorci,to se zanimanje nece i ne moze vise finasirati,ono dosta ga je i bilo ,skoro jedan vijek,tako da tu se gube 200 000 radnih mjesta koja su bila subvencionirana,a koji je to uzaludno potrosen novac,mi bi bili ka Monako da toga nije i uludo prosutih para!

 2. 0
  0

  Koliki bednik treba da budes da bi dao prostora ovom ustasi koji vam neskriveno kaze da ste masne kazandzije, i da nemate srece jer su oni zavrsili svoj drzavotvorni projekat?
  Nonsalantni stav i direktno tovarenje pocivaju na vasem bednickom stavu porazenih koji se dodvoravaju pobednickoj strani, sa krajnjim dometom do nekih nizih sistemskih aparatcika poput ovog. Svest o porazu vama je imanentna, zato insistirate i dalje na politici zbog koje ste porazeni. Otuda antagonizam prema vladajucoj garnituri, i saucesnistvo sa njihovom ‘opozicijom’ iz redova pobednika. Ne trazite pravdu ili neku novu priliku za ponovno okretanje okolnosti u korist kolektiviteta kojem se na silu i prevaru namecete kao lideri. Vas cilj je vase bolje pozicioniranje u novom sistemu pobednika, radi gole licne koristi, dok je pozersko opozicionarstvo samo maska kojom publici medju pobedjenima drzite nekakvu paznju. Obezvredjivanje stvarnih protivnika crnogorskog drzavotvornog projekta je vasa svrha i prva tacka susreta sa crnogorskom etnokratijom.

 3. 0
  0

  O Brian, nema te, stari kompleksašu. Pa ovaj je svijet izmislio za tebe po pitanju srpstva. Od njega nema koristia od tebe O Brijani samo šteta. Pojede te pizma, mržnja i ljubomora. Ostani sa nama, nemoj sad da nam bježiš. Komentariši bre stavove koje je iznio čovjek, daj kontra stav, a ne odmah mržnja. Budi čovjek ako hoćeš da si Srbin, o briani

 4. 0
  0

  Śekirancije ove brate mili , kao da se nijesu isti naši preci ili crnogorci iz brda i primorja borili da se oslobode kako bi postali dio Crne Gore . Kako onda današnja CG može biti „veliko državni“ projekat , oko su nam preci ginuli zajedno sa katunjanima a još nam fali Metohija , Skadar , Hercegovina . Ne valja vam ta teza boba .

 5. 0
  0

  Iako su neke stvari koje je u ovom tekstu iznio istinite, tip je mani…. egocentrik, bol…. sujetan, pun mržnje, srebroljubiv i naravno šov….! Provjereno, jer sam na svoju veliku žalost imao priliku neposredno komunicirati sa tom personom!

 6. 0
  0

  ”Велика” Црна Гора је једини великодржавни пројекат коме су бриселско-вашинтонски мизантропи дозволили да се оствари, наравно послије Велике Албаније која финишира. Као што свака стара карта показује и као што су сви Петровићи знали и сматрали – Црна Гора је била и остала уствари само Ловћен гора и ловћенска подгорина, од Котора до Скадарског блата. Остало што је себи Црна Гора присвојила а није њезино, стриктно говорећи, мада јесте старозетско, су и доња Крајина и Васојевићи и Брда и велик део Старе Херцеговине. Оно што није у себе укључила јесте језгро старе Зете са престоницом Скадром и Прискадарјем и све до Љеша. То је оставила Арнаутима. Странци су успјели да је својим идеологијама унакараде и од српске Спарте преобрате у бастион антисрбског, аутогеноцидног безумља.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here