Насловна Друштво Харадинај данас пред правосудним органима Француске

Харадинај данас пред правосудним органима Француске

2
ПОДИЈЕЛИ

Истражитељи француског правосуђа данас ће размотрити да ли постоје разлози да се не спроведе захтјев о екстрадицији бившег вође терористичке организације ОВК Рамуша Харадинаја, јавио је Ројтерс а преноси Танјуг.

Наведено је да ће се то питање размотрити „посебно у случају ако се ради о издавању налога из политичких разлога“. Харадинај ће се појавити пред тужилаштвом Генералног апелационог суда у француском граду Колмару, а захтјев за изручење Србији разматраће се у Дому истраге.

Бивши хашки оптуженик ухапшен је јуче у Базелу на француској територији по међународној потјерници Србије, потврдила је његова породица за косовске медије.

Хапшење Харадинаја потврдио је и портпарол Алијансе за будућност Косова чији је Харадинај предсједник, Исмет Ахмери. Француске власти обавијестиле су тзв. косовске институције о хапшењу Харадинаја, пренио је лист Инсајдери.

Подсјетимо, Рамуш Харадинај је у јуну 2015. године ухапшен у Словенији, такође по интерполовој потерници Србије. После два дана враћен му је пасош и дозвољено му је да напусти Словенију.

Србија: 108 кривичних пријава против Харадинаја

Vikiliks-OVK

Власти у Београду подигле су против Харадинаја 108 кривичних пријава којима се терети за кривична дјела тероризма, удруживања ради непријатељске дјелатности и убијања цивила.

Харадинају се за ратне злочине судило и пред Хашким трибуналом који га је 2012. године ослободио по свим тачкама оптужнице. Подсјетимо, девет свједока који су могли да изађу пред суд и говоре о његовим злочинима је убијено, од тога један у Црној Гори.

„Сакупљено је још чврстих доказа који употпуњују оптужбе које се стављају на терет бившем хашком оптуженику и лидеру Алијансе за будућност Косова Рамушу Харадинају који је ухапшен у Базелу по потерници Србије,“ наводи српско Тушилаштво за ратне злочине, преноси РТС.

Руководилац Тужилаштва Милан Петровић изјавио је да је Србија задовољна што се по потjерници српског правосуђа поступа у земљама ЕУ. Рамуш Харадинај је код себе имао дипломатски пасош када га је ухапсила француска гранична полиција. Он је, јавља Ројтерс, допутовао летом из Приштине.

Дрецун: Да ли ће међународна заједница поштовати законе и процесуирати Харадинаја

ovk06-

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да је добро што су француски органи поступили по српској потјерници, али додаје да није у реду што су о томе обавестили Приштину, а не Београд, преноси „Спутњик“.

Онје, коментаришући хапшење Харадинаја у Француској, истакао да је сада главно питање да ли ће бити политичких притисака да Харадинај буде ослобођен.

„Космет је, без обзира на то што је Француска признала тај део наше територије као некакву државу, и даље саставни део Србије. Злочини су почињени на нашој територији, он је био наш држављанин у то време и мислим да би сада Француска требало да буде у координацији са нашим институцијама,“ каже Дрецун.

Како је рекао, пракса је до сада показала у многим случајевима да Запад, односно земље које су признале Косово као некакву државу просто не желе да се држе међународних правила и да у суштини не поштују законе, јер би у супротном морали да га изруче Србији.

„Нема никакве дилеме да је Харадинај највећи ратни злочинац на Косову и Метохији. Ужасни су злочини које је починио — то су били невиђени масакри и иживљавање над цивилима, и не само над Србима.

На несрећу, он је ослобођен у Хагу и због тога је тај трибунал у највећој мери и компромитован као суд који суди по политичкој вољи, а не по чињеницама. Питање је само да ли ће неко имати снаге да тог ужасног злочинца приведе правди и процесуира га,“ каже Дрецун за „Спутњик“.

Упитан да ли Србија може да утиче на власти Француске да Харадинај не буде пуштен, као што је то био случај са његовим хапшењем у Француској, Дрецун је казао да када би све било нормално, не би било никакве потребе да било ко на било кога утиче.

„Француска би требало да поступи по међународној пракси, а то значи ако је ухапшен по српској потерници треба да буде изручен Србији. Међутим, ако буде мешања политике и спроведе се нечија политичка воља, у Француској или ван ње, у том случају би било потребе за неком интервенцијом.

Србија очекује да се поступа онако како поступају све одговорне чланице међународне заједнице које се држе међународних правила. У противном, то ће бити још један велики ударац за међународно право и међународне стандард, као и за борбу против ратних злочина,“ казао је Милован Дрецун за „Спутњик“.

Удружење породица киднапованих са КиМ: Можда ће се коначно сазнати истина о њиховим ближњим

nestali-srbi-kosovo

Подсјетимо, Њемачка обавјештајна служба још 2005. године саставила је извјештај о криминалним активностима на Косову и Метохији, а који је процурио на сајту Викиликса, стога Запад добро зна са ким има посла и кога евентуално пушта на слободу.

Удружење породица киднапованих са Косова и Метохије поздравило је хапшење Рамуша Харадинаја. Они су изјавили да очекују да ће коначно стићи правда и да ће се сазнати истина, коју, како кажу, чекају од 1998, преноси „Танјуг“.

Из тог Удружења поручују да с обзиром на ранија искуства ипак страхују да ће Харадинај поново бити ослобођен, јер знају колико је, како кажу, албански лоби јак.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here