Насловна Друштво Рампа ЕУ за „државу“ Косово: Стоп за визну либерализацију

Рампа ЕУ за „државу“ Косово: Стоп за визну либерализацију

0
ПОДИЈЕЛИ

Државе ЕУ одложиле су визну либерализацију са тзв. Косовом, Турском, Украјином и Грузијом, јавља Ројтерс позивајући се на изворе Европске делегације.

Укидање виза за тзв. Косово је успорено упркос препоруци Европске комисије да се либерализује вижни режим са ове четири земље, наводе извори ЕУ, преноси Ројтерс.

И приштински Зери је данас објавио да Европски парламент и Савет министара ЕУ неће донети одлуку о визној либерализацији за тзв. Косово пре јесени ове године.

Када је реч о Турској, Брисел каже да Турска напредује у испуњавању 72 критеријума за укидање виза, али с обизиром да ће Анкара пропустити рок крајем јуна, вероватније је да ће визе бити укинуте тек на јесен.

Амбасадори ЕУ су данас разговарали о сличном договору са Грузијом али одлука о томе није донета. Могуће је да ће се то питање поново разматрати идуће недеље пре него што буду разговарали о још контроверзнијем питању Украјине.

Холандија, која тренутно председава Унији заказала је техичке састанке о Украјини тек након састанка министара унутрашњих послова у Луксембургу 9. и 10. јуна, што је знак да пре тога вероватно неће бити донета одлука о Кијеву.

После замаха од пре неколико недеља подстакнутог договором ЕУ и Анкаре о смањењу прилива избеглица и миграната у Европу, преговори о визној либерализацији су запели због одбијања Турске да промени своје законе против тероризма.

Слабљење замаха је искомпликовало ситуацију и за друге три земље, кажу дипломате, а време до летње паузе полако истиче.

Европски парламент који треба да усвоји овакве споразуме одржаће последње седнице од 4. до 7. јула а затим ће наставити с радом тек средином септембра.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here