Насловна Политика Рама: ЕУ уједињује КиМ и Албанију

Рама: ЕУ уједињује КиМ и Албанију

1
ПОДИЈЕЛИ

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да је потписивањем споразума у Тирани између Албаније и албанске администрације у Приштини  извршено „национално уједињење преко Европске уније“.

edi-rama

„Овим желим да кажем да је ово наше национално уједињење преко Европске уније“, рекао је Рама на заједничкој конференцији за медије са косметским челником Исом Мустафом, послије друге заједничке сједница влада Албаније и и тзв Косова.

Рама је рекао да данашњи споразуми обухватају безбједност, културу и пољопривреду.

Он је обећао да током љета косметски Албанци неће чекати у реду на граничним прелазима са Албанијом, већ ће то бити формална контрола налик на границе ЕУ.

Албански премијер је најавио отварање заједничког конзулата у италијанском граду Милану.

Иса Мустафа је рекао да ће почети решавање проблема који су „заокупљали грађане двије земље и њихове послове“.

„Данас смо потписали пет споразума, четири меморандума, два протокола и једну заједничку изјаву. Цијенимо посебним споразум из области безбједности и унутрашњих послова. У области привреде корист од споразума ће имати обје стране“, рекао је он.

Послије заједничке сједнице администрација тзв. Косова и Албаније „министри“ су потписали укупно 11 споразума о јачању сарадње у области унутрашње контроле, протокол о заједничком коришћењу опреме за контролу границе, меморандум о сарадњи министарстава финансија, споразум о заједничкој организацији наставе албанског језика код дијаспоре и расељених.

Они ће такође потписати споразум о сарадњи у области високог школства и научних истраживања, као и споразум о институционалној координацији и унапређењу квалитета наставничког кадра у предуниверзитетском образовању.

Такође ће се потписати и протокол о сарадњи и подстицају олакшица у области трговине, споразум о сарадњи у области пољопривреде и руралног развоја, као и меморандум о сарадњи Министарства културе „Косова“ и Албаније.

Први састанак двије владе је одржан у Призрену 11. јануара 2014. године.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Mozda ce tako biti Rama,istgorije sa ponavlja i kod vas tamo ali i kod nas ovamo.
    Vremena u kojima je Austrougarska i italija a na karju Njemacka forsirale Albaniju na ustrb Pravoslavja se ponavljau ,da li ce bas sve biti tako morao bi se zapitati ,naosnovu dogadjanja iz svoje istorije ,koju su do juce u stvari do dolaska Envera Hodze drugi pisali,kako vidimo i sada to rade.koliko ce to potrajati,tesko je reci,ali slabljenjem Amerike i vas ce program doci na red,da se preispita,zato ostavi se ujedinjenja,nego prigrabi svoje Albance onako isto kao sto su dosli 48 iz Albanije nazad,ili kako su sada otisl od gladi po Evropi.jedino tako im mozes pomoci.

    https://www.youtube.com/watch?v=-a_b68bnIrM

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here