Насловна Политика Раковић: Сецесија Црне Горе из 2006. је новопечена независност, а не обнова...

Раковић: Сецесија Црне Горе из 2006. је новопечена независност, а не обнова државности (ВИДЕО)

10
ПОДИЈЕЛИ

Српски историчар др Александар Раковић, виши научни сарадник у Институту за новију историју Србије, казао је 8. августа да сецесија Црне Горе из 2006. представља новопечену државност а не обнову државности како покушавају да прикажу режим Мила Ђукановића и за њега привезани сепаратистички кликери.

У емисији „Добро јутро са Ђуком“ на Телевизији Коперникус, коју води народни посланик Српске напредне странке Владимир Ђукановић, Раковић је изјавио да приводи крају рад којим доказује да садашња Црне Гора нема нити једну заједничку основу, нити један заједнички стуб и нити једну заједничку идеју са историјском Црном Гором коју је створила династија Петровић Његош.

„Када је ријеч о новопеченој државности Црне Горе,“ подвлачи Раковић, „ради се о отјелотворењу аустроугарско-ватиканско-великохрватске политике која се коси са српском државношћу Црне Горе створене током владавине светородне лозе Петровић Његош.

Раковић је нагласио да државност Црне Горе може бити сматрана обновљеном тек када буде изграђена на спони са српском државном идејом Црне Горе која је утврђена док је та држава била теократија, књажевина и краљевина.

„Потом ће бити створен оквир да Црна Гора као српска држава (или српско-црногорска држава) ступи у уједињење са Републиком Србијом и Републиком Српском, чим се за то стекну услови,“ закључио је Александар Раковић.

Раковић је аутор осам књига које се баве српском и југословенском политичком, дипломатском, културном и верском историјом. Добитник је једне међународне и једне регионалне награде за своје књиге.

10 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Hvala Bogu da je to neko već jednom izgovorio! Pa to je jasno svakome sa malo mozga da današnja Crna Gora nema ni pravni, ni istorijski, ni ideološki kontinuitet sa Crnom Gorom Petrovića.

 2. 0
  0

  Ko je ovo ?
  U danasnja vremena moze svaka….. da prica sta hoce , i uvijek se nadje poneko da mu povjeruje .
  Neki pocrkase sto smo se oslobodili 21.05.2006 pa jos sanjaju veliku Srbiju , pa da pitam a koja je to NATO drzava promjenila svoje granice ?
  Postojace Crna Gora dok je Lovcena i Durmitora ….

  • 0
   0

   Чега сте се ослободили 2006? криминала,србства? Ево како Петар Први пише: Петар I је био припадник српске нације, која је по њему подјељена на више народа (у ужем, територијалном смислу). Његово поимање народа и националне припадности се најбоље види из његових посланица и писама. Тако у писму руском цару Александру пише: „Једновјерни и једноплемени, с нама граничећи, народи, а особито Ерцеговци…“ [15] . А када се обраћа једном од тих Херцеговаца, архимандриту манастира Пиве, Арсенију Гаговићу, пише: „…Ми смо Сербли такови, не знадемо нити хоћемо знати друго нако један другога гнати и у несрећу без чест постављати, и што који више ради за добро обштенародње то се више завист против њега вооружава, која у сербском народу, како и у греческом, гордост царствујет…“. [16]. У ужем смислу зна за приморски, црногорски, брђански, херцеговачки… народ, а у ширем смислу сви су му они Славеносерби. У његово вријеме се не користи термин Србијанци и Црногорци (као касније), тако да за житеље Србије користи термин Срби: „…да се ми и Србљи састанемо“. [17] Чак и за муслимане нашега језика је написао: „..зато наш цар не хоће рат с Турцима, који су од српскога рода, јербо су Србљи и Руси по крви браћа… него наш цар ратује с царем Отомановићем и с Турцима, који су од онога рода, што су из Азије изашли и српско царство узели…“ [18]. И пред битку на Мартинићима и Крусима соколи своје Црногорце: „Да покажемо да у нама неугашено србско срце куца, србска крвца врије…“ [19]. Пошто су неки Брђани и Црногорци били склони издајништву (приклањање Турцима) често их кори да не буду као Вук Бранковић [20], Душаново царство му је „наше царство“ [21], а Пећку патријаршију (за коју је више пута благословио прикупљање помоћи) [22] су му оградили „цари наши“ [23]. Благословио је у свом владичанству и прикупљање помоћи за манастир Хиландар [24]. Црна Гора му је „искра славеносербске волности“ коју Махмут-паша Бушатлија жели да угаси. [25] У посланици Бјелицама [26]. је написао:

   „Ето видите што чине Озринићи, како једни ударају бити, робити и пљенивати нашу исту браћу и крајичнике Брђане… не престају давити јадне и жалостне Граховљане и Бањане, који су се при Црној Гори давно у Катунску Нахију приписали… Ја мислим, да нијесу ови Озринићи у то дјело здоговорници и ништа више не жалим, него срамни глас, који по свијету иде, да Црногорци помагају Турцима клати и давити христијане у вријеме, када је Бог сојединио србски народ, да се од турског јарма ослободи и када христијанско оружје… Али се надам, да остали Црногорци неће то име и срамоту на себе носити, него да ће бити што и остали поштени јунаци србски који су себе ослободили, пак иду да и друге Србље помогну ослободити.” https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80_I_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B_%D0%8A%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%88#.D0.A1.D1.80.D0.BF.D1.81.D1.82.D0.B2.D0.BE_.D0.9F.D0.B5.D1.82.D1.80.D0.B0_I Дакле ако сте се овога ослободили,ослобосили сте се самих себе,свога идентитета. Петар Први је писао у једној пјесми о сједињењу Бих,Срб и Цг,а ви би да све то разбијете,јер сте глупаци изманипулисани.

 3. 0
  0

  Ја ово говорим од почетка, односно од „преварендума“ 2006. године! Заиста ми је драго што се неко позабавио тзв. сувереношћу montenegra на један научан и студиозан начин, као што је то урадио г. Раковић. Да су ванземаљци посетили ове наше просторе два пута, први пут у периоду 1485-2000. године, а други пут након преварендума, одмах би видели да се ситуација драстично преокренула.

 4. 0
  0

  Izgleda Rakovicu da su crnogorci jedva cekali da se srbijaoslobodi od turske vlasti pa da im se predpocini i podari im vijekove svoje slobodarske borbe.

 5. 0
  0

  ЦГ је била независна,слободна одувијек од Турака и у односу на Турке али и Аустрију,Млечане,колико толико…а не независна у односу на Србство,како су комунисти уводили. Николина независност је била само плод властољубља а не србомржње,јер он за другу нацију сем србске и не зна,цг народ је дио србске нације по њему, а државу независну оправдава тиме да нема логике да Пашић загосподари оним што је његова тековина. То је сва истина. Ова сецесија дакле није ОБНОВА НИКОЛИНЕ НЕЗАВИСНЕ ЦГ,која је била великосрбска,но независност у односу на све србско,дакле независна од своје сржи духовне и својих темеља,историје,истине… ЦГ независна од истине? Да, то је ова данашња са срушеном капелом Његошевом и која одише мржљом језуитском на све ћирилићно и србско православно. Ова ЦГ није независна од папе и језуита,али се труде да буде независна од саме себе.

 6. 0
  0

  На Аналитици не објављују моје коментаре,па препоручујем да ни овдје не објављујете коментаре дукљанских ботова!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here