Насловна Политика Ракочевић: Безидејни стратешки план развоја Бара отаљаван по подгоричким бироима

Ракочевић: Безидејни стратешки план развоја Бара отаљаван по подгоричким бироима

0
ПОДИЈЕЛИ

Александар Ракочевић, oдборник ДЕМОС-а упутио је отворено писмо Зорану Срзентићу, предсједнику барске општине, као и цијелом руководству, у којем је навео да је  Стратешки план развоја општине потпуно безидејан и отаљаван по подгоричким бироима, па је бесмислено пред градоначелником шангајског дистрикта говорити о стратешким правцима и развоју туризма, пољопривреде и саобраћаја.aleksandar_rakocevic_-_foto

Наиме, руководство барске општине се вратило из посјете Шангајском дистрикту Хонгкоу. Пред градоначелником Ли Зијом (Нингбо), представљен је стратешки правац развоја Бара, мада Ракочевић самтра да се за девет мејсеци није радило буквално ништа.

„Да сте макар остали досљедни старој маслини и мултиетничности коју држите у рукаву, надалеко чувеном феномену својственом само Бару, гдје људи различитих религија дијеле исти простор а да никоме не фали глава на раменима и да сте још томе придодали и поменули надалеко чувени антифашизам госпође Никезић, предсједнице барског ДПС-а, то би можда и изашло на нешто. Међутим, ђаво вам није дао мира па сте се упустили и у „стратешке правце развоја Бара“ и то, ни мање ни више, него пољопривреду, туризам и саобраћај. Прво, за мене као одборника је новост да Бар има било какву општеприхваћену стратегију, посебно јер добро знам да локална самоуправа на чијем сте челу годинама уназад није у стању да предложи Стратешки план развоја општине, што је била у обавези. Зато ме чуди откуд вам сад „стратешки правци развоја“ које сте презентовали својим далекоисточним домаћинима, пријатељима и побратимима“, казао је Ракочевић.

Он је питао руководство да ли је неко у великом и далеком Нингбоу питао колики је агро буџет Бара.

„Јесте ли их упознали са податком да тај агро-буџет не прелази 35.000 еура, иако се често планира и шест пута већи, док на примјер за удружење од 350 ловаца на шљуке и препелице издвајамо и три пута више? Шта је овдје стратешко оруђе за 21. вијек, трактор или пушка? Колико уопште трактора са пратећом опремом може да се купи новцем из агро-буџета? Да ли је то два? Или преко вас и ваших братских веза негдје у Кини можемо да пазаримо можда и три за те новце?„, пита се Ракочевић.

Oдборник ДЕМОС-а је упитао, и да ли су кинеске партнере упознали са сабраћајном инфраструктуром Бара.

„Чујем, тражили сте им да се успостави директна линија између Шангаја и Тивта? А да се ипак усресредите на братски Крагујевац и који аутобус више за Сутоморе? Само, да ли сте информисали градоначелника Зијуа о саобраћајној слици и прилици Бара, и ономе што је ДПС учинио да та слика изгледа како изгледа данас? Да ли сте га информисали о лучкој инфраструктури и крану за претовар, старом 50 година? Је ли начуо шта о нашим брзим пругама? О инфраструктури лучког залеђа гдје од Бара два путића воде на две стране, али нити један ауто- пут или брза магистрала? Да ли је он вама предочио да је Нингбоа већ остварио сарадњу са лукама Ријека и Копар које имају развијено залеђе, а након чега је претовар у Луци Бар смањен за 10 до 20 одсто“?, саопштио је Ракочевић

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here