Насловна Политика Ракчевић: Не треба узалудно инсистирати на јединственој листи

Ракчевић: Не треба узалудно инсистирати на јединственој листи

2
ПОДИЈЕЛИ

Грађански покрет УРА уважава потребу сарадње свих опозиционих групација око бојкота парламента, али мимо заједничке, договорене сарадње међу опозицијом различитих програмских опредјељења не треба узалудно инсистирати на јединственој листи, поручио је лидер УРЕ, Жарко Ракчевић.

Он је навео да Црна Гора у године озбиљних искушења и нестабилности улази додатно подијељена.

„У амбијенту калкулантски форсираних подјела и наметања искључивости или-или, срећан сам због порука које су се чуле током предизборне кампање Кључа без обзира на резултат којим нијесмо задовољни ни у Кључу, ни у Грађанском покрету УРА“, рекао је Ракчевић агенцији МИНА.

Како је казао, та помиритељска и пристојна прича очигледно није наишла на довољно разумијевања у поларизованој Црној Гори, али те вриједности треба и у наредном периоду афирмисати и баштинити.

Црна Гора, додао је Ракчевић, не може бити дугорочно одржива уколико не буде држава једнаких шанси за све њене грађане, Црногорце, Србе, Бошњаке, Муслимане, Албанце, Хрвате.

„Бројне подвале, подметања и лажи да смо резервни играчи Демократе партије социјалиста (ДПС), су се разобличиле и упркос јавним понудама УРА је одржала своје обећање и није ни предизборно ни постизборно у коалицији са ДПС-ом. УРА није друга Позитивна“, казао је он.

Према ријечима Ракчевића, УРА ће наставити са промоцијом компетентних младих људи, нових лица, различитих националности, како у парламенту, тако и на највишим позицијама у партији.

Он је поручио да је УРА показала у протеклом периоду да им није мета опозиција, без обзира на крупне различитости, него да желе мирне промјене ДПС-а и његовог владања и начина схватања политике.

Ракчевић је рекао да УРА препознаје и уважава потребу сарадње свих опозиционих групација и свих 39 посланика око „бојкота нелегитимног парламента, договора окостварања услова за понављање избора и њихову организацију без ванредног стања, државних удара и куповине гласова“.

„Међутим, мимо заједничких, договорених поља сарадње међу опозицијом различитих програмских опредјељења не треба узалудно инсистирати на јединственој листи, влади у сјенци и слично. УРА је за грађанску, секуларну Црну Гору интегрисану у Европску унију (ЕУ) и блиска стратешка сарадња је могућа само са оним групацијама које не доводе у питање те вриједности“, навео је он.

Ракчевић је казао да је УРИ неприхватљиво било какво преиспитивање државности Црне Горе и њених симбола и било какви нови референдуми.

„Ми смо за грађанску Црну Гору, за Црну Гору свих нас, без обзира на нацију и вјеру а не за само за унутар хришћанско помирење и сарадњу. Неприхватљив нам је и Савез Српских држава и Савез Албанских држава и било који облици етноцентричних прекомпозиција Балкана“, рекао је он.

Како је казао, УРА не идеализује НАТО, али сматрају да је то за Црну Гору најбоље рјешење.

„Ми желимо добре односе са Руском федерацијом на сваком плану, али то нам није најважнија спољно-политичка адреса.Умјесто униполарног поретка и новог хладног рата прижељкујемо партнерство Русије, ЕУ и Сједињених америчких Држава у рјешавању бројних глобалних проблема и изазова“, додао је Ракчевић.

Он је оцијенио да су пред Црном Гором озбиљни проблеми све присутнијег организованог криминала и корупције.

„Под окриљем ове власти су посијане, порасле и разгранале се моћне криминалне и нарко организације и кланови. Угрожена је стабилност државе и мир и спокој наших грађана“, поручио је Ракчевић.

ПОДИЈЕЛИ

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ti si jedan klasicni prevarant i sluga stranih ambasada taman kao i becic lekic i milic.Ko prica o savezu srpskih drzava sram te bilo.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here