Насловна Политика Рахој пита Каталонију да ли су прогласили независност

Рахој пита Каталонију да ли су прогласили независност

0
ПОДИЈЕЛИ

Шпански премијер Маријано Рахој затражио је од каталонских власти да се изјасне да ли су прошле ноћи прогласиле независност Каталоније, што представља први корак ка активирању Члана 155 шпанског Устава, према којем Мадрид има право да преузме контролу над аутономним регионом уколико тај регион „не испуњава обавезе које проистичу из Устава и осталих закона, те ако делује у супротности са интересима Шпаније“.

Овај захтев каталонским лидерима уследио је после ванредне седнице шпанске владе, али за сада није јасно у којем року Карлес Пуџдемон мора да се изјасни о синоћњим догађајима у Барселони, када је каталонски прламент прогласио и одмах затим суспендовао декларацију о независности.

„Желимо да све буде јасно и у складу са законом. Наредни кораци зависиће од одговора каталонског парламента“, написао је Рахој на Твитеру после седнице владе.

Пуџдемон је, посланицима у каталонском парламенту, рекао да постоји хитна потреба да се смањи напетост, као и да ће Каталонци размотрити могућност међународног посредовања у процесу решавања кризе у Шпанији.

Шпанска влада је одмах саопштила да је „неприхватљиво прећутно прогласити независност, а онда је суспендовати на експлицитан начин“.

Премијер Шпаније Маријано Рахој изјавио је да је Влада званично упитала Каталонију да ли је прогласила своју независност, након што је каталонски лидер Карлес Пуџдемон одржао свој први говор након спорног референдума који је одржан 1. октобра.

Карлес Пуџдемон потписује декларацију о независности Каталоније
„Влада ће од Владе Каталоније затражити да објасни да ли је проглашена независност“, рекао је премијер и додао да одговор који дâ председник националне владе одредиће одлуке које ће Влада донети у наредним данима.

Пуџдемон је изјавио да милиони Каталонаца сматрају да регион треба да постане суверена држава, али је додао да је Барселона спремна да суспендује ефекат декларације о независности да би наставила преговоре са Мадридом.

(РТС, Ел Паис)

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here