Насловна Политика Радуновић: Повлачење резолуције био би очајнички потез

Радуновић: Повлачење резолуције био би очајнички потез

6
ПОДИЈЕЛИ

slavenradunovic

Повлачење резолуције о интеграцијама Црне Горе у Европску унију из скупштинске процедуре, био би очајнички покушај да се онемогући снажење контролне улоге парламента, сматра предсједник Одбора за европске интеграције, Славен Радуновић.

Скупштина је у сриједу завршила расправу о резолуцији, а раније је Одбор једногласно усвојио амандман којим се предвиђа да уколико то тијело да негативно мишљење на преговорачку позицију, Влада мора да је поново разматра и врати парламетну у року од 30 дана.

Радуновић је рекао да је након расправе о резолуцији, јасно да постоји воља да се амандман Одбора усвоји и да су осим посланика Демократског фронта, подршку таквом рјешењу најавили и представници опозиције, Социјалдемократске партије, Бошњачке странке, као и дио Клуба мањинских странака и Либерална партија.

,,Очекујем да амандман буде изгласан са 49 гласова, уколико буду присутни сви представници партија које су најавиле подршку”, казао је Радуновић агенцији МИНА.

Посланик Демократске партије социјалиста (ДПС), Миодраг Вуковић, најавио да ће повући свој потпис са резолуције о интеграцијама Црне Горе у Европску унију, уколико посланици усвоје амандман којим се повећају надлежности матичног Одбора.

Радуновић је навео да постоји пословничка могућност да Вуковић, као један од предлагача, повуче резолуцију из процедуре прије гласања о документу у цјелини.

,,То би био очајнички покушај онемогућавања снажења контролне функције парламента, а на тај начин би ЕУ добила крунски доказ за тврдње опозиције да је ДПС кочничар демократских промјена и европског пута Црне Горе”, сматра он.

Упитан због чега ДПС сада не прихвата амандман који је Одбор раније једногласно усвојио, Радуновић је рекао да премијер Мило Ђукановић и његови најближи сарадници из врха партије, годинама покушавају, “често врло успјешно, да маргинализују значај Скупштине”.

,,Чим су осјетили да је парламент кренуо у ревитализацију свог положаја и да би Влада могла да изгуби ексклузивитет у доношењу најважнијих одлука, показали су колико поштују своје посланике, њихово залагање и стручност”, казао је он.

Радуновић је оцијенио да је поражавајућа чињеница за црногорско друштво, да партија чије се име кити придјевом демократска, “а у којој ствари функционишу на тај начин, има деценијама доминантну политичку улогу”.

,,На посљедњој сједници Одбора сви посланици су били сагласни да се позиција Скупштине у односу на Владу, у процесу преговора, мора јасно дефинисати резолуцијом, тако да је била потребна њена дорада. На основу сугестија које су се чуле, саставио сам амандман који је уз мале измјене једногласно усвојен”, рекао је Радуновић, наводећи да је допринос чланова Одбора из ДПС је био велики, посебно посланика те странке Предрага Секулића.

Он је навео да би без амандмана остало недефинисано какве консеквенце произилазе из одлука парламента.

,,Који је смисао вршења надзора, ако након утврђених недостатака немате могућност да их исправите или наложите да буду исправљене”, упитао је Радуновић.

Он је подсјетио да је више пута јавно упозоравао да неће дозволити да Одбор за европске интеграције служи као “икебана” у најважнијем процесу за ово друштво, додајући да је у томе досада имао неподијељену подршку чланова Одбора.

,,И Европска Комисија је у свом Извјештају о напретку јасно нагласила да је неопходно наставити са напорима за унапређење законодавне и надзорне улоге Скупштине. Значи, од посланика се очекује да јачају, а не да слабе надлежности парламента. Иста су очекивања и грађана, цивилног сектора и медија”, навео је Радуновић.

Према његовим ријечима, Одбор за европске интеграције чини напоре да преговоре учини што транспарентнијим и разумљивијим за све грађане, “како би подстакли интерактивност и на тај начин обезбиједили учешће и допринос најшире друштвене заједнице неопходним реформама”.

Упитан да прокоментарише ставове ДПС-а чији су посланици током расправе саопштили да не може седам чланова Одбора да спрјечавају Владу у спровођењу њене политике јер то није уставно, Радуновић је рекао да га чуди да тој партији смета могућност да минимум седам људи о нечему одлучује, “јер су научили да о свему у држави одлучује један човјек”.

,,Седам је више од један и један је седам пута мање од седам, што би рекао потпредсједник ДПС-а Светозар Маровић. О неуставности амандмана нема говора, јер је утврђивање преговарачких позиција најважнији дио процеса који треба да резултира пуноправним чланством Црне Горе у ЕУ, а о томе ће одлучивати Скупштина и грађани”, прецизирао је он.

Радуновић је навео да је Скупштина задужила Одбор за европске интеграције, да у њено и у име грађана прати преговоре, да оцјењује њихов ток, и да даје мишљења и сугестије на нацрте преговорачких позиција.

,,У овом случају не ради се о редовним спољнополитичким активностима Владе, у које Скупштина и Одбор не желе и не могу да се мијешају”, закључио је он.

6 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Haha…
  „Седам је више од један и један је седам пута мање од седам, што би рекао потпредсједник ДПС-а Светозар Маровић“

 2. 0
  0

  ne razumijem srpske političare koji se zalažu za evropske integracije. zapravo ne kontam ni jednu zdravorazumsku osobu koja se zalaže za to?
  ma neću da se nerviram, noćas mi je ravna gora pa će mi ovakve stvari biti suvišne.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here