Насловна Политика Радуновић: НОВА и ДФ не треба да се баве спором око специјалног...

Радуновић: НОВА и ДФ не треба да се баве спором око специјалног тужиоца

2
ПОДИЈЕЛИ

„Предложиће клубу посланика Демократског фронта да не арбитрира у спору који се унутар владајуће коалиције појавио око избора специјалног тужиоца“, стоји у саопштењу потпредсједника НОВЕ и члана скупштинског Одбора за политички систем, правосуђе и управу Славена Радуновића.

Slaven Radunović1

Радуновић је подсјетио да су Нова српска демократија и ДФ сматрали да избор ВДТ-а, због великог значаја који та функција има за реформе и успостављање владавине права, треба да буде плод широког консензуса, а не прегласавања.

Знали смо да ономе ко на такав начин буде изабран неће бити омогућено да ради професионално и одлучује аутономно, па ни кад је у питању избор најближих и најважнијих сарадника. И политичким лаицима је јасно да режим није прошао катарзу и преко ноћи одлучио да се демократизује и одрекне директне контроле над кључним полугама своје власти – судством, тужилаштвом и полицијом. Ради се о једном ригидном и превазиђеном систему, који се вратио у педесете године прошлог вијека и који своју снагу црпи из злоупотребе државног апарата, а нарочито репресивног”, истакао је Радуновић.

По његовим ријечима, „партнерски и пријатељски односи“ између врха власти и организованог криминала толико испреплетени и чврсти да нико не очекује да ће људи из режима, како је рекао, хапсити сами себе.

“Има ли бољег примјера од чињенице да приликом недавног шенлучења у Никшићу, полиција није смјела да приведе јасно идентификоване виновнике тог догадјаја, а кад су обични грађани у питању, хапси их због опаљеног метка или два. Наравно, као вјешти манипулатори, покушаће да фингирају заинтересованост за владавину права, док ће са друге стране чинити све да тужилаштво не профункционише. Јасан нам је и њихов страх који потиче од суочавања са чињеницом да ће Црна Гора, након промјена, постати правна држава”, нагласио је Радуновић.

Он додаје да је скандал око избора специјалног тужиоца само порука онима који су се понадали да ће се избором новог ВДТ-а ситуација у овој области побољшати.

“Зато НОВА и ДФ не треба да буду дио овога сукоба, већ то препуштамо онима који су одговорни за кризу која је наступила”, стоји у саопштењу потпредсједника Нове.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Радуновићу, браво за подсјећање на шенлучење Мићуновића. Она кукавица од Коњевића не смије ни да изговори да је на снимку Ђорђе Бранов, а камо ли да га ухапси.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here