Насловна Политика Радуновић: Јединствена листа преча од лидерских сујета

Радуновић: Јединствена листа преча од лидерских сујета

9
ПОДИЈЕЛИ

Најефикаснији рецепт за побједу опозиције на изборима у Никшићу је јединствена листа, оцијенио је у интервјуу за „Дан“ функционер Демократског фронта Славен Радуновић.

Поручио је да тај циљ треба да буде испред свих појединачних сујета и очекује да ће на крају ипак бити дефинисан такав модел изборног наступа. Истиче да је ДФ и сада као и раније спреман за протесте, али да неће повлачити једностране потезе јер им је приоритет очување опозиционог јединства.

Може ли опозиција до побједе на локалним изборима у Никшићу уколико не наступи са јединственом листом?

– ДФ је јуче, још једном, позвао остатак опозиције да преиспитају своје садашње ставове о самосталном наступу у Никшићу. Не треба бити превише аналитичан па закључити који је најефикаснији рецепт за побједу опозиције у Никшићу. Тај циљ би требало да буде испред свих појединачних сујета. Неколико партија врло тешко може да досегне цензус и њихови функционери то знају. Демократски фронт је спреман да свакој од странака која има посланике у Скупштини Црне Горе, гарантује парламентарни статус у Никшићу, уколико будемо на заједничкој листи.

Наравно да се ДПС може побиједити и појединачним наступом опозиционих странака, али ко то има право да се коцка са интересима грађана Никшића и зашто би ризиковали, када је заједничка листа сигуран пут до побједе. Ми, ипак, очекујемо да ће се на крају дефинисати такав облик сарадње унутар опозиције, који неће дозволити расипања гласова.

Да ли сте у ДФ-у спремни, у случају самосталног наступа, на варијанту да нестраначка личност буде носилац листе и је ли у том правцу већ било контаката са неким ко би могао бити на тој позицији?

– Политичко искуство Демократског фронта садржи најразноврсније моделе, како политичког дјеловања, тако и персоналних рјешења када су изборне листе у питању. Јавности је познато да смо ми до сада у неколико наврата, како на локалним нивоима тако и на државном нивоу кандидовали или подржавали нестраначке личности, што је само један дио иновативних политичких потеза које је наш широки политички савез предузимао, показујући снажан демократски капацитет и потенцијал за садејство разноврсних антирежимских снага.

У том смјеру говорећи, рећи ћу вам врло конкретно – ми, као најјачи опозициони политички покрет, имамо одговорност да све линије и опције држимо отворене. То је случај и пред локалне изборе у Никшићу, које сматрамо изузетно важним, не само за овај од стране режима девастирани и опљачкани град, већ и за читаву Црну Гору.

Како коментаришете нове поруке премијера Душка Марковића да је спреман за договор са опозицијом, коју, узгред оптужује да бојкотом жели да заустави улазак Црне Горе у НАТО?

– Изјаве замјеника Мила Ђукановића не заслужују озбиљан и посебан осврт и анализу. Уколико направите компарацију његових изјава сада и прије само неколико мјесеци, по питању ове, али и других тема – лако ћете уочити присуство велике количине контрадикторности и хипокризије. Уосталом, како коментарисати изјаве човјека који црногорску стварност препуну бомбашких напада и криминалних обрачуна – оцјењује безбједносно одличном? Не знам да ли дотични заиста тражи партнере и сараднике у опозицији, али знам да их у Демократском фронту неће наћи. Ми смо доказани борци за слободну и демократску Црну Гору, а не инстант опозициони пројекти и политички кумови организованог криминала.

Да ли сматрате да је вријеме да опозиција, осим бојкота парламента, крене и у друге облике ванинституционалног дјеловања у правцу испуњења захтјева везаних за понављање избора и расвјетљавање наводног државног удара?

– Ванинституционално, као и институционално дјеловање, саставни су дјелови политичке стратегије и тактике ДФ-а. Демократски улични протести и демонстрације су неке од наших упечатљивих препознатљивости. Као што смо за такав облик дјеловања били спремни раније, спремни смо и сада. У сваком случају, наши потези нису и неће бити једнострани, напротив, ово вријеме тражи додатни политички сензибилитет због опште констелације снага и унутаропозиционих односа.

Политички приоритет ДФ-а је да чувамо и афирмишемо вриједности које се тичу опозиционе солидарности и јединства. Такође, ко год жели да се укључи у одлучну и бескомпромисну антирежимску борбу са нама, вјерујем да није закаснио, јер питање борбе против ДПС-а је питање опстанка Црне Горе.

Не дозволити гажење народне воље око уласка у НАТО

Како оцјењујете чињеницу да упркос оптимизму власти, амерички Сенат још није ратификовао протокол о уласку Црне Горе у НАТО?

– Медијску пажњу овдашње јавности више привлачи став америчког сената о приступању Црне Горе НАТО-у, него сопствених грађана. Толики недостатак самопоштовања треба све да нас забрине. Американци одлучују сходно свом интересу, а ми би требало сходно свом. За мене, као политичара, једино је релевантно шта о томе мисле наши грађани, јер се овдје ради о њиховој “кожи”. Тужно звучи чињеница да треба да се надамо да ће вољу већине грађана Црне Горе да „испоштује“ Сенат САД, а да то више нико и не очекује од полтрона на власти. Мртви хладни газе преко сазнања да је већина грађана против учлањења у НАТО.

А, што је посебно забрињавајуће, имају подршку неких НВО које сваког дана држе лекције о поштовању људских права. Срамно. Било какво пренебрегавање народне воље и гласање у парламенту сходно туђим интересима, довешће до трајне нестабилности у земљи, што, макар декларативно, није циљ ни чланицама НАТО-а.

9 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Skim da pravite zajednicku listu sa prevarantima becicem lekicem i milicem.Sa starim koalicionim partnerima krivokapicem i rakcevicem.

 2. 0
  0

  Славен вапи за коалицијом са СДП-ом! Гори је од оног липицанера Даниловића из Доње Мораче.

  Не треба бити много бистар па увидјети шта се десило рахметли Милићу и Дамјановићу, Бог да им душу прости, након што су ушли у коалицију са Ракчевићем и Шербом. С те стране, желим и Новој да направи коалицију у НК са својим миљеницима из СДП и УРА.

 3. 0
  0

  Кад убиједиш фамилију да гласа за ДФ јави се,дотада се покри и ћути! Уосталом видјећемо 11.маја

  • 0
   0

   Бог и Свети Василије виде све,па нек суде о овоме који пише овакве небулозе у моје име.Тражио сам од редакције да не објављију ништа под мојим никнејмом.Не знам зашто ово радите и коме одговара оваква прича?Молим вас да под именом Vojvoda Erke не објављијете коментаре.Неком је било у интересу да прекине моје писање на овом порталу.И текстове да не објављује.Ево,жеља му се остварила.Ја се овдје више нећу оглашавати.Међутим опет молим редакцију да ми обезбједе мир.Не због Славена и мене,зна он да ја ово не пишем.Јавности ради.И молим вас и преклињем Ћивотом Светог Василија да ме оставите на миру.А обећавам и кунем се у гроб мог покојног оца да ћу наћ начин да сазнам ко ми ово намјешта!Ераковић Велимир.

 4. 0
  0

  Izjava za pozdraviti, ukoliko je iskrena, a ne politikantska provokacija.

  Pitanje je zasto Radunovic i ostali iz DF-a nijesu jednako rezonovali prije nekoliko mjeseci, kada su se predavale liste za parlamentarne izbore? Dakle ako im je napokon iz debelog crijeva doprlo do mozga da samo jedinstvena opoziciona lista ima sanse protiv DPS-a dobro je… medjutim imajuci u vidu ptethodno iskustvo sa ovakvim sitnim politikantima, nijesam optimista da u ovoj inicijativi ima i trunke iskrenosti.

 5. 0
  0

  Tako i treba. DF je bio principijelan oko jedinstva i evo poziva opet, ali džaba se trudite kada imate sa druge strane one koji misle da će sa sitnim ćarom poštovati opšti interes.

 6. 0
  0

  Славене, одличан интервју. Јасне чињенице без пардона. Међутим, аматерска политика и незрелост усијаних глава не питају за последице погрешних одлука. У памет се, остатку опозиције.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here