Насловна Друштво Радуловић: Наводни власник КАП-а и Рудника боксита само извршилац туђих наређења

Радуловић: Наводни власник КАП-а и Рудника боксита само извршилац туђих наређења

1
ПОДИЈЕЛИ

Без икакве жеље да полемишем са садашњим наводним власником КАП-а и Рудника боксита јер ми то не дозвољава ни највеће академско звање, ни резултати које сам постигао у привреди,а ни сазнања која сам стекао сарађујући са најеминентнијим стручњацима у свијету , ову прилику ћу искористити да још једном упозорим на једну од највећих пљачки и уништења која се дешавају у Црној Гори а није их било мало.

Само ћу истаћи да је наводни власник КАП-а и Рудника боксита само извршилац туђих наређења, да је дио организоване групе, да је његово наводно власништво настало захваљујући стечајној мафији и да је он један од тридетесет и три лица у тужби коју сам одавно прослиједио такозваном Специјалном државном тужиоцу. Али задовољење правде ће очито чекати новог и професионалног СДТ.

Подвлачим још једном да је алуминијум метал будућности, да се може беспрекорно економски производити и да његова вриједност са већим технолошким садржајем и памећу постиже конкурентну цијену која је више од десет пута већа у односу на производ ниског технолошког садржаја какав је данас.

Истовремено за овакав прерађени алуминијум треба знатно мање учешћа радне снаге и електричне енергије.

Такође, црвени боксити су необновљиви ресурс и они су у Црној Гори ограничени. ЦАНУ је утврдио да укупне билансне резерве црвених боксита износе свега око 20 милиона тона а да најоптимистичније прогнозе говоре о резервама од око 50 милиона тона. Садашњом експлоатацијом ове руде коју спроводи ова личност и то на површинском копу Заград , гдје је садржај Ал2О3 изнад 60%, са најповољнијим силикатним фактором – што је чини најквалитетнијим бокситом у Европи, фактички полуглиницом је злочин према држави и будућности. И то у количинама од више од милион и 200 хиљада тона. То нико у свијету не ради. То није рађено ни у Црној Гори. Увијек се мијешао боксит са високим и ниским садржајем АЛ2О3 како би се рационално користио за дуги временски период. Од милион и 200 хиљада тона боксита се производи више од 300 хиљада тона алуминијума који се са средњим и високим технолошким садржајем има потенцијал укупног прихода много већи од три милијарде долара и могућност ангажовања више од 10 000 радника. Уколико то упоредимо са подацима које износи ова личност, показује се још већи апсурд ове ситуације.

На овај начин ћемо остати без боксита за десет година, а према пројекцији коју даје Демократски Фронт алуминијска индустрија има сигурну будућност за више од 50 година са великим мултипликативним ефектом и економским и социјалним благодетима.

Иначе, и сами радници би могли овако да експлоатишу црвене боксите и да имају примања од више хиљада еура.

Још једном апелујемо на стручну јавност, ако је има у нашој земљи, да реагује и заустави ово убијање Црне Горе и њене будућности. Не знам да ли има смисла позивати СДТ да се бави својим послом, еколошку инспекцију да реагује и Владу да укине овакве концесије?

Проф др Бранко Радуловић
члан предсједништва ДФ и замјеник предсједника ПзП

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here