Насловна Насловна Радовић: Наставља се криминал у Фонду за мањине

Радовић: Наставља се криминал у Фонду за мањине

0
ПОДИЈЕЛИ

Гласање за извјештаје Фонда за мањине и против измјена Закона о мањинским правима, којим би се се створили предуслови за транспарентан рад, показало је да још не постоји политичка воља да се ситуација у Фонду уреди, сматрају у Грађанској алијанси.

milan_radovic

Координатор програма људских права Милан Радовић сматра да је епилог таквог гласања да ће се наставити остваривање појединачних интереса представника мањинских народа окупљених око Фонда, али не и самих припадника мањинских народа.

Он је агенцији Мина рекао да у том контексту треба посматрати улогу и значај досадашњег функционисања Фонда по питањима заштите мањинских права.

Ако имамо исељавање Бошњака са сјевера, најниже просјечне плате у Улцињу, незаступљеност представника мањинских народа у јавној администрацији и на управљачким позицијама, низак ниво употребе мањинских језика, недовољно садржаја о мањинским народима и њиховој култури у образовним програмима, високу етничку дистанцу и низ других горућих питања која су све више неповољна по мањинске народе због чега и напуштају Црну Гору„, казао је Радовић.

Он сматра да је све питање политичке воље и договора.

„Ако су посланици владајуће коалиције критиковали извјештаје када се о њима расправљало, ако их нијесу подржали на одборима, ако је ДРИ два пута дао негативно мишљење на рад Фонда, ако су пресудама Управног суда поништене одлуке, ако су из Европске комисије указали на негативно мишљење, ако је Фонд био предмет УН комитета и тијела, ако су и сами чланови Управног одбора Фонда казали да постоји кршења закона, онда остаје нејасно зашто су посланици подржали овакав рад Фонда и дали алиби за продужење таквог стања“, навео је Радовић.

Како је нагласио, тужилаштво, на жалост, није смогло снаге и још не жели да истражи све злоупотребе и заустави незаконитости у Фонду.

Довољно је рећи да је Управни суд поништио одлуке о расподјели за 2012. и двије одлуке у 2014. години, а да је новац потрошен јер су надлежни у Фонду, не осврћући се на те чињенице, подијелили новац без правног основа„, указао је Радовић.

Према његовом суду, тужилац „и даље ћути“. Поручио је да ради јавности треба истаћи да је овдје у питању јавни интерес прије свега, интерес свих нас, свих грађана Црне Горе, без обзира како се национално осјећали, а то је транспарентно и законито трошење заједничких средстава.

Како је додао, прихватањем таквих извјештаја Скупштина се придружила у обесмишљавању Државне ревизорске институције, Управног суда, Комисије за спречавање сукоба интереса као и налаза и закључка Европске комисије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here