Насловна Политика Радовић: Најоштрије казнити скрнављење џамије у Сутивану

Радовић: Најоштрије казнити скрнављење џамије у Сутивану

0
ПОДИЈЕЛИ

Поводом скрнављења фасаде џамије у Сутивану, Грађанска алијанса изражава згражавање и најоштрије осуђује овакав примитивни и цивилизованом свијету неприхватљив чин, каже Милан Радовић, координатор програма људских права у Грађанској алијанси.

gradjanska_alijansa

Овакви поступци представљају класичне облике фашизма, који су, у више наврата усмјерени према припадницима Исламске религије у Црној Гори, и који нису били адекватно процесуирани, а казне су биле испод законског минимума, каже Радовић. „Зато сматрамо да овакви поступци скрнављења представљају наставак понашања из деведесетих, добрим дијелом и зато што Црна Гора никада није започела озбиљан и одговоран процес суочавања са прошлошћу који је требало да доведе до санкционисања свих починилаца дјела са елементима ширење националне и вјерске мржње“.

„Због развоја културе некажњивости у Црној Гори, одређен број појединаца, сасвим очекивано, наставља да продужава фашистичку идеологију започету деведесетих година“, наводи се у саопштењу.

Из Грађанске алијансе очекују од надлежних органа да спроведу ефикасну истрагу и кривично процесуирају починиоце овог недјела, те најоштрије казне и јасно покажу да је фашизам забрањен облик понашања у Црној Гори и да повлачи озбиљне санкције. „У супротном, управо ће државни органи сносити пуну одговорност за овај, претходне и будуће инциденте са истом мотивацијом.“

„Од бјелопољске, али и цјелокупне црногорске јавности очекујемо да починиоци овог дјела, као примитивци буду изопштени и стављени на стуб срама“, закључује се у саопштењу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here