Насловна Друштво Раднике Боксита зову у полицију

Раднике Боксита зову у полицију

0
ПОДИЈЕЛИ

Како „Вијести“ незванично сазнају јутрос је почело позивање радника никшићких Рудника боксита на информатини разговор поводом догађаја од 18.јуна када су рудари покушали да тешком механизацијом стигну до Подгорице у чему их је спријечила никшићка полиција која им је у насељу Рубежа блокирала пут.

RADNICI BOKSITA

Рудари су до Рубеже успјели да „пробију“ шест полицијских блокада, а на једној од њих дошло је и до физичког контакта радника и полиције.

Напуштајући Рубежу предсједник Самосталног синдиката Боксита Борисав Бојановић казао је да не зна да ли ће ко од радника кривично одговарати.

„То ће за­ви­си­ти од на­шег да­љег по­на­ша­ња, али кри­вич­ну од­го­вор­ност за ово што смо на­пра­ви­ли сно­си­ће­мо сви, пр­во ја и ко­ле­га Илија Ђи­лас, па сви оста­ли. На­да­мо се да ће то бити ми­ни­мал­не ка­зне, јер смо се бо­ри­ли за основ­на рад­нич­ка пра­ва”, казао је тада Бојановић.

Разлог рударског незадовољства била је одлука Одбора повјерилаца да одбије једину приспјелу понуду за куповину имовине Боксита. Понуду је доставила никшићка фирма Нексан а Одбор повјерилаца је одбио због ниске цијене.

Нексан је понудио 4,4 милиона евра за имовину Боксита и 600 хиљада за рјешавање социјалног програма.

Након девет дана блокаде, не само радника већ и око 5.000 мјештана из 12 села никшићке Жупе, агонија рудар је прекинута. На сједници Владе је усвојен социјални програм раније договорен са Синдикатима а министар економије Владимир Каварић им је казао да ће им радни стаж бити повезан по обрачунатим а не минималним зарадама, као што су и тражили, осим за три љетња мјесеца из 2010.године када су рудари штрајковали испред управне зграде.

Поступак око разлике између минималне и обрачунате зараде тренутно је на Апелационом суду, а радницима је обећано да ће им и то, уколико остане новца од продаје имовине, бити надомјештено.

Стечајна управа је расписала оглас за продају имовине Боксита путем лицитације која ће бити обављена 15.јула, док ће се шест дана касније знати ко је добио концесије на боксит.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here