Насловна Политика Радничка партија: Влада није добила мандат од народа – протест једини начин...

Радничка партија: Влада није добила мандат од народа – протест једини начин супростављања наметима

6
ПОДИЈЕЛИ

Радничка партија ће организовати протест на дан када ће се у Скупштини Црне Горе усвајати Закон о буџету којим је предвиђено да се на рачун најсиромашнијих и најугроженијих слојева друштва остварују уштеде у буџету, саопштио је данас предсједник ове партије Јанко Вучинић.

„Као политичка партија чији је приоритет борба за побољшање услова радничког живота и заштита радничких права као и борба за правду, солидарност и једнакост не можемо прихватити да се тако олако пређе преко оваковог удара на новчанике односно животе обичних људи,“ нагласио је Вучинић.

Он је истакао да је све што је најављено од потпредсједника Владе Милутина Симовића у вези мјера штедње удар на кућне буџете најширег слоја друштва чиме су погођени сви они који живе од поштено и са муком зарађених плата.

„Са најављеним Законом о буџету су угрожени сви, почев од мајки са троје и више дјеце којима су надокнаде умањење за 25%, затим радника у јавном сектору који ће остати без надокнаде за минули рад тако да ће им зараде бити умањење од 12,5% за двадесет година радног стажа па до 32,5 % за четрдесет година радног стажа, да би преко повећана акциза за гориво били погођени сви грађани јер ће ово поскупљење бити генератор свих осталих поскупљења наелементарнијих животних намирница,“ напомиње Вучинић.

Предсједник Радничке партије је нагласио да је Закон о буџету закон који је пројектован од стране партијских војника ДПС-а којима је дат задатак да новим наметима на стандард грађана остваре уштеде и да на тај начин безуспјешно покушају да стабилизују јавне финансије при чему су власници крупног капитала чије је поријекло обично незаконито и које је стечено криминалним путем остали недодирљиви и заобиђени у широком кругу.

Janko Vucinic

„Такође тврдње да је терет штедње распоређен подједнако на све запослене укључујући и функционере нијесу тачне јер су функционерима зараде смањење за свега 8% уз очекивање уобичајене праксе да ће министри наћи начина да себи преко ангажовања у разноразним измишљеним радним групама или тијелима вишеструко надокнаде то смањење. Када је већ тај терет солидарно распоређен зашто плате функционера нијесу смањене за 25% а не најнаниже накнаде за мајке од 192 еура. Зар је то солидарност да се од оних са намањим примањима узима највише!,“ упитао је Вучинић.

Он је истакао да је једини начин супростављања оваквим наметима тај да се грађани мирним и демократским окупљањем изборе за повлачење Закона те их позвао да се дана када се буде усвајао Закон о буџету окупе испред Скупштине:

Једини начин да се супроставимо оваквим наметима или боље рећи безобразлуку и дрскости од стране нелегетимне Владе је да изађемо на улицу и се са једним мирним и демократским окупљањем или више њих се изборимо да се овакав срамни Закон о буџету повуче. 

Сада је више него јасно да ова Влада није добила мандат од народа него да је на основу изборних крађа и превара и исценираног државног удара дошла до нелегитимне већине која је формирала исто тако нелегитимну Владу, а која је одмах у старту почела да ради на штету грађана.

Као организатор најављеног окупљања Радничка партија ће позвати све грађане да се тога дана, када се буде усвајао Закон о буџету у Скупштини Црне Горе окупе испред зграде Скупштине у времену одржавања сједнице и на тај начин спријечимо његово усвајање. Након званичног објављивања термина одржавања сједница Скупштине на којој ће се усвајати закон о буџету представници Радничке партије ће на прес-конференцији саопштити прецизније информације о одржавању скупа и даљим активностима поводом наведених дешавања,“ нагласио је предсједник Радничке партије Јанко Вучинић.

6 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    То што више скоро нема радника није разлог да се не организује радничка партија или раднички покрет.Имали би више шанси када би знали да само оружаном борбом могу до опстанка,као и пред 2.светски рат.Много је тога у игри,социјално,национално па и биолошко.Голоруки могу само да нестану.

  2. 0
    0

    Skim vucinicu na proteste sa prevarantima i slugama stranih ambasada lekicem becicem milicem rakcevicem i krivokapicem e blago ti u pamet.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here