Насловна Политика Радничка партија: Мафијашку власт не може омести ни устанак а камоли саопштење

Радничка партија: Мафијашку власт не може омести ни устанак а камоли саопштење

2
ПОДИЈЕЛИ

Сваком је јасно да мафијашку власту у њиховим намјерама да ради против народа, тешко да може омести и револуционарни устанак а камоли један протест или саопштење, саопштио је данас лидер Радничке партије Јанко Вучинић у отвореном писму Унији слободних синдиката Црне Горе. Он је нагласио да су мјесто подршке и заједничког дјеловања од Уније слободних синдиката добили игнорисање њиховог позива и некоректно поступање, јер су након саопштења Радничке партије навели њихов термин одржавања протеста, предухитрећи их тако што су протесте заказали баш на тај њихов дан.

Саопштење Радничке партије преносимо у цјелости.

Стезање каиша, сада не више око стомака неко око грла је почело. Срамне мјере штедње које је нелегитимна Влада Душка Маковића наговијестила и које су кроз Закон о буџету и са измјенама и допунама осталих пратећих закона усвојенe у полупразном парламенту по систему гласања одручи и приручи, је ових дана почело да се реализује и примјењује у пракси. Тако је гориво и вожња аутомобилом коначно постало луксуз за већину црногорских грађана.

Свакако да је за очекивати да ће поскупљење горива имати домино ефекат и сигурно је да ће то изазвати поскупљење и осталих најелемнтарнијих животних потреба и намирница. Једино такозвани или боље речено самозвани и разноразни режимски аналитичари могу тврдити супротно, наравно по задатку и за бакшиш да предуприједе било какав социјални бунт, што би се рекло да у почетку покушају угасити ватру. На нове цијене горива су реаговале и неке политичке партије са саопштењима, чисто онако да се огласе реда ради и реда сликавања у новинама и приказивања на телевизији.

Janko Vucinic

Радничка партија је најавила и организовала протест у право вријеме и то непосредно пред усвајање ових мјера у парламенту. Ораганизовали смо тај протест и најавили да је то само почетак социјалног бунта, јер је сваком јасно да мафијашку власту у њиховим намјерама да ради против народа, тешко да може омести и револуционарни устанак а камоли један протест или саопштење. Када смо најављивали протест позвали смо грађане, невладине организације, политичке партије и посебно Унију слободних синдиката да нам се придруже и заједно да организујемо протест и супроставимо се оваквим наметима на најсиромашније и најугроженије.

Умјесто подршке и заједничког дјеловања Унија слободних синдиката је игнорисала наш позив а исто тако поступила врло некоректно јер су након нашег саопштења у којем смо навели термин одржавања нашег протеста, они су нас предухитрили и заказали протест дан прије. Рекао бих и то, да је позив Уније слободних синдиката упућен грађанима да дођу на протест, био врло дискутабилан, тако да су са конференције за новинаре позивали грађане да дођу на протест, па у случају да не буде очекиваног одзива грађана онда је то знак да такве мјере штедње на сву своју немаштину грађани добровољно прихватају.

unija-slobodnih-sindikata

Тешко се могло очекивати да се на брзину и у радно вријеме, без икаквог организованог превоза незадовољних грђана, и без помоћи и подршке осталих невладиних и политичких организација да ће се и скупити велики број грађана. Радничка партија се јавно понудила и била је спремна да учествује у организацији. Из тог разлога такав позив који је упућен грађанима од челника УССЦГ је био, намјерно или ненамјерно, више у корист режима и подршка срамним мјерама штедње наго борба против њих. Међутим једна од порука која се чула на протесту који је организовала УССЦГ је била добра а то је да ако се усвоје мјере штедње и изврши такав мафијашки удар на стандард и живот грађана да ће УССЦГ покренути активности у парвцу тражења оставке Владе односно рушењу режима. Мјере штедње су почеле да примјењују, Душко Марковић је јаче него и његов предходник Мило Ђукановић ударио на црногорску сиротињу и потребно је реаговати на прави начин односно онако како је речено на протесту.

Ево прилике да Унија слободних синдиката одржи ријеч и поново организују протесте заједно са свим осталим организацијама било политичким или невладиним, који су спремни да се одупру оваквом безобразлуку и обрачуну са народом, сада само са једним захтјевом а то је оставка Владе која је кренула на почетку свог мандата ђоном на свој народ. Унија слободних синдиката је настојала прије усвајања ових мјера да буду прва која ће реаговати и чекали су наше саопштење да би заказали протест. Ево Радничка партија им саопштава да им неће сметати да буду први и поведу побуну опљачканих грађана против оваквог харача и ми ћемо им се придружити. Од овакавог удара на стандард и живот грађана, од поскупљења горива и очекивања даљих поскупљена најосновнијих животних намирница, па до укидања дјечјих додатака и смањања накнада за мајке се једино може бранити и одбранити изласком на улице и смјеном власти.

protesticg

У ишчекивању позива да им се придружимо у рушењу криминогене и однарођене власти која је синдикат потпуно игнорисала као социјалног партнера и понизила као да их нема, желио бих генералног секретара УССЦГ Срђу Кековића да подсјетим да сви ми треба да радимо у општем интересу и за добро грађана и да смо на истом задатку, а у овом времену то је борба против насилника, дрзника и харачлија који израбљују и пљачкају свој народ. Мада Срђа Кековић не би требало ни да заборави да је један од изворних оснивача и утемељивача Уније слободних синдиката а исто тако и Радничке партије била некадашња Синдикална организација Жељезаре које је била прва и најбројнија на свим радничким протестима и борби за правду и права радника,или најисправније речено за њихов опстанак и преживљавање док су криминалци водили државу, па из тог разлога требало би да смо бар у оваквим приликама заједно.

Радничка партија очекује позив синдиката а уколико га не буде ми ћемо урадити оно што су требали синдикати а то је позвати народ на побуну и на смјену однарођене и криминогене власти.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Radnici su izgubili bitku kad su sa pozicije klasne borbe i solidarnosti presli na neke druge frontove i kad su poceli da prebrojavaju krvna zrnca.
  Nevezano sa ovim, danas sam na Radiju 2M cuo da je nas saborac Milan Milenkovic bolestan i lezi na grudnom odelenju u Pasterovoj ulici u Bgd. Zelim mu skori oporavak i da nastavi sa svojim aktivnostima.

 2. 0
  0

  Taman tako!
  Kako ođe radnika i ako ima, rada nema.
  … Sve je obesmišljeno.
  U špekulantskoj i lažnoj, poluprivatnoj državi, radnik je roblje na prinudnom a dugotrajnom odsustvu sa posla!?
  A g. MIlanu, sa kojim se u malo čemu slažem, želim ozdravljenje i brzi oporavak.
  Samo neka je on živ i zdrav, kolaj rabota, što bi se reklo.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here