Насловна Друштво Радници Металца: Радикализоваћемо протест

Радници Металца: Радикализоваћемо протест

0
ПОДИЈЕЛИ

Бивши радници никшићког Монтавар Металца који су 1. децембра 2012. године остали без посла окупили су се јутрос испред капије некадашње фирме у знак протеста што им још увијек није исплаћен други дио отпремнина, пренијеле су данашње „Вијести“. Они су најавили, уколико се њихов проблем не ријеши до средине наредне седмице, окупљање испред Министарства економије, као и радикализацију протеста. 

Ово није први протест радника никшићког Металца. Да подсјетимо, група од 22 радника је и раније протестовала тражећи заостале исплате, тј. други дио отпремнина који им није исплаћен а износи 6,7 хиљада евра колико треба да прими сваки од радника.

Радници Металца, њих 29, добило је отказе 2012. године због поступка добровољне ликвидације фабрике, а њих 22 је стекло право на пензију – инвалидску или старосну. Никола Фурунџић, тадашњи власник Металца добио је кредит од 1,5 милиона евра за који је гарантовала Влада на име рјешавања ситуације у фабрици и исплате отпремнина радницима. Фурунџић је међутим, радницима исплатио само уговорену рату од четири хиљаде и остао им дужан 6,7 хиљада евра.

„Тражимо од Владе и министра Каварића да примјени исту одлуку коју је примијенио за шесторицу наших колега који нијесу отишли у пензију – да нас исплати Влада, а да се ми одрекнемо тог дијела отпремнине у корист Министарства економије, као што су то они урадили“, казао је Борислав Лалатовић, у име окупљених радника, пренијеле су „Вијести“.

Лалатовић је навео да ће се они још једном обратити предсједнику Општине Никшић, Веселину Грбовићу и министру Рашку Коњевићу.

„Одговор ћемо чекати до сриједе, а онда идемо испред Министарства економије. Размишљамо и о једносатној блокади саобраћајнице испред Металца, иако смо свјесни и да ћемо блокадом саобраћајнице ометати људе који нам ништа нијесу криви, али не знамо на који начин да се изборимо за наша права“, казао је Лалатовић „Вијестима“.

У Металцу је стечај уведен крајем 2014. г., а крајем прошле године истекао је једногодишњи закуп са београдском фирмом Искра промонт, власништво Дејана Стабловића. Производња је прекинута 24. новембра када је Електропривреда ЕПЦГ Металцу искључила струју због дуговања. Власник Металца је од тада прекинуо ангажман радника који су били упослени на одређено вријеме.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here