Насловна Друштво Радници Јадранског бродоградилишта блокирали магистралу у Бијелој

Радници Јадранског бродоградилишта блокирали магистралу у Бијелој

0
ПОДИЈЕЛИ

Радници Јадранског бродоградилишта, уз подршку њихових породица, коопераната, грађана, одборника СО Херцег Нови и НВО Алтернатива из Никшића јутрос су око сат времена на обиљеженом пјешачком прелазу блокирали Јадранску магистралу у Бијелој.jadransko brodogradiliste

Због тога су формиране километарске колоне из правца Херцег Новог и из Каменара. Дозвољаван је само пролаз колима Хитне помоћи, аутомобилима са малом дјецом и полицијским аутомобилима.

“Ми смо имали разговоре у ресорним министарствима и чули њихове услове, на које не пристајемо. Будући да се упорно оглушују о наше захтјеве и од Владе Црне Горе немамо конкретан одговор, одлучили смо се за мирну шетњу, да пређемо магистралу на пјешачком прелазу на што имамо правокао грађани Бијеле“, казао је предсједник синдикалне организације Бродоградилишта Младен Кривокапић.

“Желимо да упутимо поруку Влади пред сутрашње засједање, да мора да мисли о нама, посебно на овим екстремним температурама. Немамо повратну информацију да ћемо бити тема Владе на том засједању, што значи да због сезоне годишњих одмора, наше питање неће бити ријешено до половине септембра”, објаснио је Кривокапић.

Министар поморства и саобраћаја Иван Брајовић који је био у заустављеној колони аутомобила, иако није било планирано, изашао је и разговарао са радницима Бродоградилишта.

Он је окупљеним радницима казао да “овакве блокаде неће ништа ријешити” и да је “боље да се сви заједно договоре да ријеше проблем”.

“Да сам на вашем мјесту ја бих деблокирао причу и направио ремонт преосталих бродова”, казао је министар и поручио да ће морати да се ангажује један број радника да би завршили преузете послове.

“Ако је ваш услов да се прво исплати плата да би почели да радите, то ћу одмах сада у Подгорици да кажем”, обећао је Брајовић који је прије тога казао да је ишао на састанак са премијером Милом Ђукановићем и да ће због блокаде магистрале каснити.

Министар је обећао “да ће од свих накнада од продаје и уговора са потенцијалним купцем фирме у стечају, да се испалте сва дуговања према раднцима, јер су они приоритет Владе”.

“Бродоградилиште је у огромним губицима. А када се отвори стечај, онда Влада нема никаквих ингеренција, него је то у надлежности стечајне управе и стечајног суда”, казао је Брајовић и истакао да се “праве претпоставке да се у Бродоградилишту настави производња”.

“Сви који нису пословали у складу са законом или су доводили до проблема у фирми требају се процесуирати”, утврдио је Брајовић.

Привредни суд је 30. јуна на захтјев Пореске управе увео стечај у Бродоградилиште због дуга од скоро 6,5 милиона еура за порезе и доприносе. Радници који су тада остали без посла, захтјевају писмене гаранције да ће им бити повезан радног стажа, исплаћене три и по зараде и друге заостале накнаде, отпремнине по колективном уговору и уплаћена средства средства у стамбени фонд.

Кривокапић је казао да су посљедњи контакт са стечајним управником представници запослених имали прије два дана, када им је понудио да раде 90 дана за плату од 193 еура. Он је раније казао да ће након што добију писмене гаранције пристати да раде ремонт бродова, али је истакао да на темепратурама које прелазе 40 степени радити у изузетно тешким условима је неприхватљиво за толики износ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here