Насловна Политика Радници ДКП-а се сјутра враћају у фабрику, обећана им једна плата

Радници ДКП-а се сјутра враћају у фабрику, обећана им једна плата

0
ПОДИЈЕЛИ

Радници Дуванског комбината Подгорица ДКП вратиће се сјутра у фабрику и наставити производњу након што им је извршни директор, Славољуб Вукашиновић обећао уплату једне зараде.

duvanski kombinat

Члан Кризног штаба радника производње ДКП-а, Снежана Видаковић, казала је да су се на тај корак одлучили упркос чињеници да им менаџмент дугује три зараде и уплату доприноса.

„То говори да радници никако нијесу ти који ће довести до гашења ДКП-а. Они само желе да раде и живе од свог рада“, рекла је Видаковић на конференцији за штампу, преноси МИНА.

Она је казала да су након пет година од увођења стечаја радници постали свјесни чињенице која би се могла окарактрисати, како је навела, као један однос незаинтересованости и небриге оних који су били задужени за будућност фабрике са традицијом од преко 110 година.

Она је додала да су радници приликом покретања производње од увођења стечаја 2010. године, дали све од себе како би допринијели очувању производње.

„Радили смо напорно по 12 сати дневно, често и викендом, и покривали по два, три радна мјеста не штедећи се у једном потпуно непримјереном амбијенту, често без гријања, без адекватне климатизације, и система за пречишћавање штетних честица“, казала је Видаковић.

Она је саопштила да је након плана реорганизације који је предвиђао производњу од три хиљаде тона у периоду од четири године, утврђено да је план премашен 33 одсто.

„Остварили смо прозводњу само једног бренда од четири тоне“, навела је Видаковић.

Она је затражила хитну реакцију надлежних институција, како би се ријешила агонија 135 радника.

Предсједник Кризног штаба, Неђељко Хаџић је казао да су радници при постојећем обиму производње од 120 тона у просјеку мјесечно, остваривали минимум прихода од 500 хиљада еура, од чега се за бруто зараде одвајало 210 хиљада евра.

Он је питао на шта се троши остатак од око 3,5 милиона евра годишње.

„Ове чињенице су покренуле наше незадовољство, при чему није ништа урађено у рјешавању питања радника и њиховог статуса у ДКП-у“, казао је Хаџић.

Генерални секретар Уније слободних синдиката УССЦГ, Срђа Кековић најавио је да ће данас послати писмо премијеру Милу Ђукановићу, са захтјевом да се хитно одржи састанак надлежних органа задужених за ситуацију у ДКП-у.

Он очекује да Влада предузме хитне мјере, јер су радници ДКП-а показали да та фирма може да послује рентабилно.

„Тражили смо хитан пријем код стечајне управе и министра пољопривреде, међутим нијесмо добили одговор и то је био разлог што се обраћамо премијеру“, казао је Кековић.

Он је подсјетио да је планом реорганизације било предвиђено измјештање ДКП-а на нову локацију коју је дао Главни град, уз ослобађање плаћања цијене земљишта и комуналија.

„Од тога се није ништа десило, имамо ‘ишчашену’ ситуацију да се рата за цијену ДКП-а сваког мјесеца умањује за 98 хиљада еура, због неизмјештања постројења на нову локацију“, казао је Кековић.

Он је коментаришући ликвидацију ДКП-а, казао да је атрактивна локација, на којој се налазио монопол основан још почетком прошлог вијека, одређивала његову судбину.

„Мислимо да је то требало валоризовати на начина како се валоризују централна мјеста у општинама“, сматра Кековић.

Он је подсјетио да су надлежне институције дале гаранцију да ће се фабрика измјестити на нову локацију и питао зашто се то није урадило.

„Основано се сумња да неко намјерно жели да угаси ДКП, да ли због конкуренције, јер више због локације не може, јер је буквално она ослобођена, чак се управо плаћа цијена због неизмјештања“, рекао је Кековић.

Он тврди да радници посљедњих пет година нијесу имали никаквих информација, јер да јесу до свега не би дошло.

Радници ДКП-а, њих око 60, крајем јуна су обуставили рад и траже исплату три заостале зараде, повезивање стажа од 2012. године и систематизацију радних мјеста.

Тендерска комисија за приватизацију прогласила је у четвртак неуспјелим тендер за продају Новог Дуванског комбината НДКП, јер једини понуђач, мојковачка компанија Монтенегро Дуван комерц, није потписала понуђени уговор у предвиђеном року.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here