Насловна Политика Радмановић: Суторина беспотребно квари добре односе

Радмановић: Суторина беспотребно квари добре односе

0
ПОДИЈЕЛИ

„У БиХ већ пословично послије сваких избора ојачају националне снаге и сад имамо нови проблем. Како градити добре односе унутар БиХ када се на високу позицију бира човјек који је осумњичен за злочине над другим народом? А све то је додатно искомпликовао однос неких кругова према Суторини и кварењу добрих односа са Црном Гором“, рекао је бивши члан Предсједништва БиХ и делегат у Дому народа БиХ Небојша Рамановић.

nebojsa radmanovic

Он је позвао је кључне политичке факторе у балканским земљама на враћање дијалогу.

„Кад се прибјегне арбитражама, показује се неспособност лидера да сами ријеше спорна питања. Нико у БиХ не говори колико година трају такви спорови и колико кошта арбитражни поступак. Зато мислим да је рјешење у дијалогу без тешких ријечи“, рекао је Радмановић за Независне новине.

Нагласио је да не види директну везу између свих појединачних инцидената који су се десили у региону протеклих мјесеци, али је нагласио да из угла великих сила на Балкану није још све завршено.

„Политичари у нашем региону сносе одговорност за погоршање односа међу земљама западног Балкана и имају обавезу према својим грађанима да се врате политици грађења добрих односа, која је вођена ранијих година“, упозорио је Радмановић.

Он је подсјетио да су бивши предсједници Хрватске и Србије Иво Јосиповић и Борис Тадић, уз подршку Предсједништва БиХ, уложили много труда у поправљање међусобних односа, али да су протеклих неколико мјесеци, највише из Албаније, Хрватске и БиХ почеле долазити дестабилизирајуће поруке.

„Мислим да Србија и даље одржава миротворну политику, покушава да смири ситуацију, али то је, изгледа, немогуће. Кључно питање тешких односа јесте Албанија и њен премијер Еди Рама, јер је први пут из самог врха албанске власти покренута идеја тзв. велике Албаније“, рекао је Радмановић. Указао је и на неке негативне поруке према Србима новоизабране хрватске предсједнице Колинде Грабар-Китаровић, али и проблеме у БиХ.

„Ако вријеђате другу нацију, а истичете своју, ви сте ван европске приче и ван добросусједских односа. Ми смо мали регион и треба нам много напора да покажемо свијету да смо мирни. Зато је ово позив да се страсти смире и да се сви одрекну максималистичких захтјева и врате се дијалогу“, рекао је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here