Насловна Политика Радић: Прво чланство у НАТО-у па онда у ЕУ

Радић: Прво чланство у НАТО-у па онда у ЕУ

0
ПОДИЈЕЛИ

Држава не може постати чланица Европске уније (ЕУ) без безбједносне стабилизације која подразумијева чланство у НАТО-у, оцијенио је војни аналитичар, Александар Радић.

 radic

„Чињеница је да се не може доћи до ЕУ без безбједносне стабилизације и да, без обзира на то што ЕУ инсистира на томе да није услов улазак у НАТО, нико у транзицији, нико из источне и југоисточне Европе није ушао у ЕУ, а да претходно није био дио НАТО-а“, рекао је Радић агенцији Анадолија.

Он је указао на чињеницу да ниједна држава у транзицији није постала дио ЕУ, а да већ није била дио НАТО-а.

Радић је, како преносе подгорички медији, оцијенио да је у Србији на власти скуп партија које покушавају да опет учине немогуће, односно да не изазову јавно мњење, а да притом Србију доведу до самих врата НАТО-а.

Коментаришући почетак НАТО бомбардовања на тадашњу Савезну Републику Југославију, Радић је казао да сматра да је било много могућности да се постигне политичко рјешење проблема, али да није постојала ниједна релевантна снага 1999. године која је заиста била заинтересована за покушај да се са стварним и одлучним дипломатским потезима ријеши проблем.

Упитан да ли је мисија коју је НАТО поставио као циљ испуњена, Радић је казао да, ако се крене од тога да је НАТО дефинисао као задатак да избаци снаге безбједности тадашње Југославије и Србије са простора Косова, онда је то и учињено.

Али, када повучемо црту испод свега, посљедице су катастрофалне, утолико што Косово функционише као држава која нема опипљиве, препознатљиве изворе прихода. Очигледно је да тамо постоји један висок степен криминалитета, а организовани криминал је оно што највише угрожава читав простор Балкана“, објаснио је Радић.

Коментаришући негативан однос који јавно мњење у Србији има према НАТО-у, Радић је рекао да су томе допринијеле и српске политичке елите које су стимулисале негативан однос народа.

Према његовим ријечима, било је лакше покушавати стимулисати емоцију негативног односа према НАТО-у и на томе зарађивати гласове, него се суочити са чињеницом да је сукоб завршен, какав год да је био, и да Србија ипак тражи као стратешко опредјељење своје мјесто у ЕУ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here