Насловна Политика Радић: Повлачење особља из српске амбасаде у Скопљу пораз је српске политике...

Радић: Повлачење особља из српске амбасаде у Скопљу пораз је српске политике у Македонији

2
ПОДИЈЕЛИ

Војни аналитичар Александар Радић оценио је данас да је одлука о повлачењу особља српске амбасаде из Скопља „нажалост индиректан доказ пораза српске политике у Македонији“.

„Отворено сте медијски и обавештајно подржавали једну опцију (у Македонији), та опција је поражена и шта сад? Сада наша власт нема избора него да чини оно што може да сачува ауторитет“, рекао је Радић агенцији Бета.

Он је оценио да је необично да се повуче комплетно особље амбасаде, али да је реч о врло јасној политичкој поруци и да сматра да није спорна изјава председника Александра Вучића да је реч о доказаној обавештајној активности.

„С тим што ту постоји за нас болна предисторија. Компромитован је углед наше службе и дипломатије али и новинарства аматерским активностима у случају који је гурнут под тепих. Упркос томе, то је случај који јасно показује да неки људи нису дорасли послу који раде, као и колико је Србија била умешана у политичке активности у Македонији“, рекао је Радић.

Радић је рекао да македонска служба није поступила џентлменски када је недавно објавила забелешке пресретнутог разговора оперативца БИА, политичког представника Срба из Македоније и једног новинара из Београда али да је то, ипак, био довољан доказ у политичкој уплетености Србије у ствари у Македонији на врло дилетантски начин.

„Наша држава има разумљив интерес да, ако треба, агресивно обавештајно делује у заштити интереса Србије. Али када сте компромитовани, онда сечете главе“, рекао је Радић.

Дачић: Очекујем да Вучић сутра разговара са Заевим

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да очекује да ће председник Србије Александар Вучић сутра разговарати са македонским премијером Зораном Заевим и да не постоји опасност од прекидања дипломатских односа Србије и Македоније.

Ивица Дачић

„Ми идемо у правцу смиривања, следеће недеље ћемо вратити део особља. Наша амбасадорка ће се вратити вероватно у септембру. Очекујем да ће се Вучић сутра чути телефеном са премијером Заевим и ја ћу разговарати са својим колегом (Николом) Димитровим“, рекао је Дачић за телевизију Пинк.

Он је казао да ће на скупу премијера у Албанији током предстојећег викенда председница Владе Србије Ана Брнабић имати прилику да се види са Заевим.

Дачић је казао и да српска страна жели нормализацију односа и спуштаје тензија и да Србија не ради ништа против Македоније.

„Неће бити лако ни властима у Македонији да знају да ми знамо за све то што се дешавало, а у шта је укључен страни фактор. Ми знамо све шта су одлучили, шта раде и шта ће радити“, рекао је Дачић.

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ако ће ускоро све бити исто зашто сте онда јели го..а са овим повлачењем особља? АВ и коферче немају појма. Овако би политику водило и свако дете од 5-6 година.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here