Насловна Друштво Раде Војводић тужио РТЦГ

Раде Војводић тужио РТЦГ

2
ПОДИЈЕЛИ

Бивши генерални директор Радио Телевизије Црне Горе Раде Војводић, преко адвоката Горана Родића, поднио је јуче тужбу Основном суду у Подгорици због одлуке Савјета РТЦГ о разрјешењу са функције, коју сматра незаконитом.

Савјет Јавног сервиса Војводића је разријешио на посљедњој сједници 30. новембра, након чега је он и најавио да ће их тужити, преноси портал ЦДМ.

Његов адвокат Побједи је потврдио даје Војводић вољан да преговара са управом РТЦГ, како би потписали споразумни раскид радног односа.

“Савјет има законску могућност да своју одлуку стави ван снаге и споразумно се разиђе са Војводићем, са чим је и он сагласан, те на тај начин спријечи настанак велике финансијске штете за РТЦГ. То би било и једино одговорно понашање чланова Савјета у овој ситуацији”, поручио је Горан Родић.

У супротном, упозорава он, на великом финансијском губитку биће само Јавни сервис.

“Уколико би се ова одлука поништила у судском поступку, рачунајући вријеме које је потребно док дође до пресуде, финансијска штета за Јавни сервис износила би 200.000 евра”, прецизирао је Родић.

Он подсјећа да је због незаконите одлуке Савјета РТЦГ, ова кућа већ једном била на губитку, а спор је такође водио Родић, када је Јавни сервис, у судском поступку добио бивши генерални директор Бранко Војичић.

Савјет је Војичићу тада уручио отказ, а он је на суду не само враћен на посао, већ је РТЦГ морала да му исплати близу 100.000 еура. Родић упозорава да је и овај спор са становишта законитости неспоран и да ће „проћи“ на суду, тако да ће, према његовој рачуници, укупни губитак који је у ова два случаја Савјет донио РТЦГ-у износити око 300.000 евра.

“Због тога их позивам да се опамете и да споразумно ријеше проблем, и у складу са Законом, јер је то једини прави пут”, казао је Родић.

Бројне неправилности и незаконитости, додаје он, направио је Савјет приликом смјењивања Војводића.

“То чини одлуку о разрјешењу правно неодрживом. Потпуно сам сигуран да ће то и суд потврдити”, нагласио је Родић.

Он и његов клијент, истиче, исказали су добру вољу тиме што су понудили споразумни раскид радног односа, јер у случају да добију на суду, Војводић ће бити враћен на мјесто генералног директора, а новац који му се дугује наплатиће кроз другу тужбу. Војводићев адвокат није желио да коментарише које услове траже за споразумни раскид радног односа.

У тужби у коју је Побједа имала увид, Родић, између осталог, наводи да, имајући у виду чињеницу да је Савјет увијек усвајао све Војводићеве извјештаје о раду, приједлоге и друге акте, „јасно је да разлог за разрјешење никако није могао бити његов рад, већ је мотив очигледно нешто друго“.

“Побијана одлука није донијета у форми рјешења нити садржи разлоге и основ за разрјешење, што је неопходно према одредби члана 143-ц став 1 и 2 Закона о раду”, навео је у тужби Родић.

Додао је да је члан Савјета Горан Ђуровић изнио и „низ паушалних и неутемељених” тврдњи о наводно незаконитом и штетном раду Војводића. Иначе, овај „подносилац иницијатива у продуженом трајању”, како пише у тужби, „идејни творац” је и разрјешења Војичића.

“Разлика између начина на који је разријешен Војичић и начина на који је разријешен Војводић је у томе што су, у овом случају, незаконитости још очигледније и драстичније у својој укупности”, наводи се у тужби.

Родић у тужби указује и на чињеницу да је Законом о националном јавном емитеру Радио и Телевизија Црне Горе прописано да се прије одлуке о разрјешењу, генералном директору мора дати могућност да се изјасни о разлозима за разрјешење.

“Међутим, побијана одлука не садржи ниједан податак о томе да ли је Савјет РТЦГ у смислу поменуте законске одредбе, дао могућност Војводићу да се изјасни о разлозима за разрјешење, нити и једне ријечи о томе да ли се тужилац изјаснио и како се изјаснио. Ово упућује да Савјет РТЦГ приликом доношења побијане одлуке није ни размотрио изјашњење Војводића, што је и логично када се има у виду да је изјашњење генералног директора члановима Савјета достављено на самој сједници”, пише у тужби.

На тај начин, оцијенио је Родић, Савјет потпуно обесмишљава одредбу члана 52 став 2 Закона о националном јавном емитеру Радио и Телевизија Црне Горе, односно одредбу члана 143б Закона о раду, што, каже он, опет побијану одлуку чини незаконитом.

Наводно образложење побијане Одлуке представља само преписану варијанту приједлога члана Савјета Горана Ђуровића од 28. 11. 2016. године, што је у директној супротности са чланом 143ц став 2 Закона о раду и побијану Одлуку чини незаконитом наводи се у тужби.

Истиче се да је онај ко је израђивао побијану одлуку, преписао дословно ставове Ђуровића са свим грешкама које је тај приједлог садржаво.

Одлука није ступила на снагу?

У тужби о поништењу одлуке о разрјешењу генералног директора, Родић је навео да је онемогућавање Војводића да обавља своју дужност у Јавном сервису потпуно незаконита, јер одлука о његовом разрјешењу није ступила на снагу.

“То чини незаконитом и одлуку Савјета да на истој сједници кад је Војводић смијењен за вршиоца дужности генералног директора изабере Андријану Кадију, јер како именовати вршиоца дужности генералног директора кад одлука о разрјешењу са исте позиције није ступила на правну снагу. Да ствар буде још компликованија, у Одлуци којом се Андријана Кадија именује за в.д. генералног директора РТЦГ, такође је под тачком 4 прописано да одлука о њеном именовању ступа на снагу даном објављивања на сајту РТЦГ. Исто као побијана одлука о разрјешењу Војводића, тако ни Одлука о именовању в.д. генералног директора није објављена на сајту РТЦГ, па испада да ниједна није ступила на правну снагу”, наводи се у тужби.

Напомиње се и да све ово може изазвати „упитност законитости свих одлука које као генерални директор донесе актуелни вршилац дужности што може изазвати несагледиве штетне посљедице за РТЦГ проузроковане незаконитим радом његовог Савјета.“

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Pare oduzilo nije!
  Zaduzilo, a nije do kraja oduzilo.
  Pa dobilo nogu, da buduci utuvi da mora u paru da oduzi!
  … Racun je to, ekonomija. Politicka fiskalizacija, dje nema investicije bez pokrica.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here