Насловна Мозаик Раде Шербеџија: Ја сам Србин, стопостотни!

Раде Шербеџија: Ја сам Србин, стопостотни!

27
ПОДИЈЕЛИ

Много се буке подигло због предновогодишње мини-турнеје коју истакнути уметник Раде Шербеџија почиње вечерас концертом у загребачком „Лисинском“. Уместо о његовом шарму, музици и стиховима, о Шербеџији се говорило у другом контексту, који није био тема разговора за „Новости“.

„Има једну посебну ствар“, открива Шербеџија:“Милена Дравић ми је поклонила Драганов чамац. Инсистирала је да ми га поклони, и да буде код мене, јер смо велики пријатељи. Ускоро ћу чамац пренети у Хрватску и поринути га у море у Истри. Возићу га измеђи Фажане и Бриона, ловићу рибу на њему, превозићу моје глумце с њим. Фина је то барка од шест и по метара. Зваће се „Гага“. Морам само његову слику да импрегнирам на барку, али да буде црно-бела, као нека графика. И тако ће Гага пловити са мном по Јадранском мору“.

Пред још једно дружење са Београђанима, 27. децембра у Сава центру, питамо га ко чини „Западни колодвор“, који ће га пратити на концерту „Узалуд је будим“.

-„Колодвор је бенд, кад мој син Данило свира, има нас седам, и то су најбољи музичари својих инструмената у Хрватској. Многи су професори на академијама. То је добра ствар, јер се мораш трудити да досегнеш тај ниво. Да будеш топ. А с друге стране, ако нешто зезнеш, они те извуку“.

Ко кога води на сцени?

– То је тешко рећи. Узајамно је, ја их поведем у авантуре, јер сам склон импровизацијама, директно нешто измислим, а они су спремни. Као да су кафански музичари, сви ти професори.

Грађанин сте света, да ли ће резултати избора у Америци утицати на вашу каријеру?

– Поновио бих оно што је рекао Славој Жижек, један од највећих интелектуалаца Европе и света: „Грозан је овај Трамп, ужасан је, али више се бојим Хилари.“ Слажем се са њим. Што се тиче моје каријере тамо, на мене ништа не утиче. Тамо можеш отворено рећи да си против председника Америке и нико те неће ставити у затвор због тога. То је једна добра ствар, али не значи много. Оно што је грозно, када говоримо о тим изборима, је то што више нема правих лидера у свету. Свет воде менаџменти, велике корпорације и тајне службе, а председници земаља више не играју главну улогу. Зато има толико ратова и толико сиромаштва.

Шта пишете ових дана?

– Недавно ми је изашла књига изабраних песама „Странац“, а још пишем књигу прозе, наставак „До последњег даха“. Заправо, није наставак, али је исти стил и зове се „Зелена карта“. То је она по којој си странац, стављен у ту категорију да имаш грађанска права, али немаш право гласа, па си, ипак, странац. Одавно сам је почео, али сам прекинуо пре шест година.

Имате ли потребу да на једном месту будете свој на своме?

– Ја сам одавно свој на своме. Кад једном постанеш странац никада више не можеш назад. Рекао ми је велики хрватски песник Данијел Драгојевић: „Ух, што ти завидим, ти си оно што ја сањам цео живот, да постанем странац у властитој земљи“. Има у томе некакве лепоте. То је донхуанизам, не у смислу освајања жена, него као самоћа, као филозофска категорија. Када једном то осетиш некако ти постаје слатко, заводљиво. И с друге стране, кад си странац негде, на други начин си грађанин планете, мала је једна земља. Препознајући то у себи, осећам љубав и посебно локални патриотизам према мојој националности и пореклу. Ја сам Србин, стопостотни! Исто тако волим и домовину где сам рођен. Јер, нису ме само отац и мајка направили, направиле су ме и личке планине, онај мој Велебит и Јадранско море које волим цео живот. Направили су ме као младог човека загребачка академија и театар, исто као и Београд у који сам долазио, бележио прве успехе и снимао филмове.

Без чега од тога не можете?

– Без мора, апсолутно. Море ми је најјаче. Ја сам риболовац. Сатима могу да седим на чамцу и то ми је посебна страст.

Да ли сте пецали у Београду, на оној, помало скривеној савској обали са приватним сплавовима?

– Јесам. Ишао сам, дружио се са пријатељима. Нарочито са Павлом Вуисићем, он је обожавао свој сплав.

Боб Дилан – нобеловац?

– Заслужио је, наравно. Као што је и Арсен заслужио. Смешно је то како у свему постоје калупи, тако постоје и писци за које се зна како пишу и где се појављују. То није истина. Боб Дилан је написао божанствене стихове. Он се не представља писцем, него певачем, а заправо је песник од самог почетка. Па, како су песници некада писали стихове? Многи су певали своје сонете и песме. Верујем да је и Шекспир сигурно неке сонете испевавао на некој гитари, јер је баш ритам тај који је важан у сонету

ПОДИЈЕЛИ

27 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ako on tako kaze, sto bi ga mi prekrajali!?
  Mada … stopostotnih nema : Uskocki i Krajinski, Banijski, Bosanski, Hercegovacki, Primorski, Slavonski i Baranjski, Zumberacki, Vojvodjanski, Sumadijski, Kosovski … naravno i Crnogorski!
  Sto je dalje od lokalizacijskog, takav je sve blizi Srbinu.
  … Onom stopostotnom, ujediniteljskom!

 2. 0
  0

  OVOME NESOJU TREBALO JE SEDAMDESETAK GODINA DA SHVATI DA JE SRBIN I SADA HOCE DA JE 100 PROCENTNI.TUZAN LIK BLEFERA SLICAN ONOM „PANONCU“KOJI ZA SVOJU .UZICU PRODA I „BAGREM“I NAROD.TO JE ONO STO NAS JE KAO NAROD STALNOG KONVERTIRSTVA DOVELO DO PONORA I BIJEDE.OVAJ NESOJ DO SKORA JE PREBIVO POD SESIROM JEDNOG OD NAJVECIH MRZITELJA SRPSKOG RODA KROATIZOVANIM VLAHOM TIPA KOCE POPOVICA KOJI JE ISTO TAKO IZ DNA DUSE MRZIJO I PREZIRAO SRPSKI ROD.ROD PREKO CIJE KRVI JE TAJ ZLOCINAC NAPRAVIJO KARIJERU GENERALA,NARODNOG HEROJA I MINISTRA.ISTO TAKO OVA LICKI NESOJ DODVORAVAJUCI SE KROATIMA,NAJVECIM MRZITELJIMA I ZLOTVORIMA SRPSKOG RODA PRAVIJO KARIJERU DVORSKE LUDE I BLEFERA.

 3. 0
  0

  Koji godj ne bjezi od sebe i nas, i onaj zalutali sto se pronasao, pa bi da se povrati, i on, brat je nas!
  Nikoga mi necemo’odbaciti.
  Ni one sto su bjezali u druge, pa nam se vrcu, svome se vrcu.
  Kako mi Srbi, pogotovo iz Crne Gore, nijesmo svaki dan u crkvi, ali smo svejedno dobri hriscani spremni da oproste zalutalome i da ga nazad prime. Dje mu je i mjesto!

 4. 0
  0

  Лаж о Србима има његово лице.

  Није лако бити Човек, а истовремено је свако слободан да изабере. Блаженопочивши патријарх Павле је позивао да будемо Људи, иако смо Срби.
  И то вреди за све Србе, сваки дан.
  Србе је имао ко дозивати.
  Он, Глумац, ако је одлучио да се као стопостотни упише у Људе, осетићемо. Да није шмира.
  Песник, Уметник Човек би рекао да Бог, као Бог- само ћути, и гледа

 5. 0
  0

  SLAZEM SE „DJIKANE „DA OPROSTIMO ,ALI DA NIKADA NE DAMO U ZABORAV.OVA TUZNA DVORSKA LUDA SVIH REZIMA PRODAJE JEFTINE FORE I PRODAVAO JE ZA VRIJEME NAJVECEG POGROMA NAD NJEGOVIM -NASIM NARODOM OD STRANE NAJBEZUMNIJEG I NAJZLOCINACKIJEG REZIMA NA OVIM PROSTORIMA.KADA SU NOVOUSTASE ORGIJALE PO REPUBLICI SRPSKOJ KRAJINI ON NIJE GLASA DAO OD SEBE.BLEBETO JE U PRAZNO I UTEKAO KOD „BECKIH KONJUSARA“U LJUBLJANU.U LJUBLJANU KOJA JE PRVA PUCALA U NEVINU DJECU ,KOJE SU OCEVI I MAJKE POSLALI SA PJESMOM DA CUVAJU TADSNJU ZAJEDNICKU DOMOVINU.OVAJ KLOVN NIKADA NIJE JEDNOM RIJECJU OSUDIJO OVO ORGIJANJE „KONJUSARA“,KAO NI ZLOCINE NOVOUSTASA.NJEMU JE VAZNO DA JE NA“BRIJUNIMA“DA PRAVI“PREDSTAVE“I SUNCA POD SESIROM KRLEZE.NI TURCI,NI AUSTROUGARI NI FASTI NI NACISTINI USTASE NIJESU MOGLE UNISTITI SRPSKI ROD A TO SU NOVOUSTASE ,BIVSI KOMUNIST URADILI SRPSKOM NARODU UZ POMOC ONIH KOD KOJIH JE OVAJ AJVAN TRCAO I PRODAVAO TRIKOVE DVORSKE LUDE.ON PROGLASAVA ZA NAJVECEG INTELEKTUALCA SLAVOJA ZIZKA,COVJEKA ,AKO SE MOZE NAZVATI COVJEK KOJI SA SVOJIM NEMUSTIM JEZIKO M ,SLICNO KAO ON SAM POMAZE VLADAJUCU ZLOCINACKU ELITU DA VLADAJU BESKONACNO.I SAMO CITIRANJE TOG KVAZE FILOSOFA KOJI NIKADA NIJE OSUDIJO ZLOCINE NAD SRPSKIM NARODOM NEGO JE DOPRINOSIJO SA SVOJIM IZJAVAMO TE ZLOCINE .

 6. 0
  0

  Slazem se i ja s tobom Sitni zubu, brate!
  Lako je sloziti se s tobom.
  No, ovdje je stvar druge prirode : ne branim ja Rada od onoga sto on jeste ili nije!
  Nemam te ambicije, niti mi je to bila namjera.
  Bog sudi!
  Ja samo mislim, ako Rade kaze, javno kaze da je Srbin, on kaze da se zbog necega, zbog sebe nekakvoga, kaje i stidi.
  Takav je Srbin, i takav koji je odlucio da progleda u sebe Srbina, nas brat.
  Kako nije na nama da bracu biramo.
  Jos, ako ce braca da poprave, svi smo na dobitku!
  Tako mislim i vjerujem da nijesam pogrjesio.
  Razmisli!

 7. 0
  0

  nemojte tako,u Srajevu balije ubijali Srbe a rade vodi bitku pokret za Jugolsaviju,sto je morao medju ustase da cuti to ga razumijem ,sto zivi tamo isto,al sto prdi ovamo ne znam!

 8. 0
  0

  Победи Трамп и чак и Шербеџија постане Србин. А онај Скот, амбасадор, каже ништа неће променити. Ево, већ се променило: Вучић ладно отишо из Брисла. Пленковић се извињава за чоколадице и усташку таблу у Јасеновцу…. кад бисмо то гледали да је победила Клинтон баба?
  Шербеџија само хвата прикључак, ево већ спомиње и филмове по Србији. Није добар глумац, фолирант.
  Са Скотом иде и Шербеџија. То иде заједно.

 9. 0
  0

  „Lakse je prepoznati zabludu nego otkriti istinu. Zabluda uvek pluta i lako je sa njom. Istina pociva u dubini, i tragati za njom nije svacija stvar.“ {Goethe}

  E sad, Djikane, strasna mudrost i iskustvo iz tebe progovara, htelo bi da se izrazgovara.
  Da suzu kanes nije po bontonu, da opravis povratniku krilo, nema po aviJonu 😉
  Ja te razumem, kapira te vrh vrhova i sitni zub, samo urla 150db,krv na usi pusta 🙂
  U pravu je svaku!

  Ja ga kuci vodit’ necu,( Radeta-Rada), za zasluge ni pripalit’ svicu,
  U moj libar ima i mora, i reke, i planine, i pun meredov. I pun magatzin. I camac, a nisam stranac.

 10. 0
  0

  @ BG

  … Ko zna Getea, blize je istini! Najdalje od zabluda!
  Opet, sva nasa srpska istorija, od najdaljih dana istorija, povjest je nasilnog i opskurnog sakacenja jednog violentnog naciona, otkidanja i cerecenja zivog etnosa, sustopice kroz citavi istoriju !?
  Nije se Gete, tek tako Gete, zanimao za Srbe!?
  Za nase narodno, epsko stvaralastvo jedino autenticno i sljedujuce u duga postjelinska vremena barbara i vjerskih konvluzija diljem Evropskog kontinenta!
  Kako to zahtjeva dubioznu analizu, ako cemo da razumijemo i sebe i druge.
  Aki to zvuci odvec komlikovano i, priznajem, pretenciozno …
  Za ovu priliku, i ovu temu, razumjevanju je najblize prista racunica demografska : Naime, na popisu 1903.g. bise nasnesto jace od cetri miliona, taman koliko i Rumuna!!!
  Danas Rumuna ima blizu dvadeset i pet miliona!
  Po Austrougarskom popisu iz 1856.g. na Istri je zivjelo 192.000 Srba, pravoslavnih i katolika!? … etc. Do sjutra, etc.!
  Zato je Rade, svaki Rade, pa i ovaj nesrecni Rade, koji kaze da je Srbin, nama vazan!
  Kako nama nije dato pravo nijednoga da odbacimo!
  I onome najgorem ne mozemo reci : Nijesi nas!
  Sve smo, al’ Bogovi nijesmo, BG!

  • 0
   0

   Totalno legitimno to sto kazes, ali imam poseban pristup kad su „povratci“ u pitanju. Odavno znam i govorim o tim povratcima kao i novim odlascima da bi se vratili, jednom, nekad..
   Neka ih, ali ne pod njihovim uslovima.Ubedjen sam da razumes, stetocine su stetocine, uvek. Bice ih jos..
   Takodje, vazno je meni sve, nista ne prepustam slucaju, sa paznjom sam uvek

 11. 0
  0

  Ne brinem ja za tebe BG, ne!
  Svoj si ti, nije na mene da te hvalim.
  I postujem tvoje misljenje, i onda kada se u svemu ne slazemo.
  … Razmisljam dje grijesim.

 12. 0
  0

  А ја сам мислио да је Рус, ионако у холивудским филмовима игра стереотипне руске мафијаше, тачно онакве какве их Запад замишља.

 13. 0
  0

  Ne, puno je trebalo da sazna i da shvati ona nasa bezumna politika koja je niz vodu, iza Velikog rata, pustila katolicke Srbe!
  U Dalmaciji pustila, izdala ih, u Krajini i istocnoj Hercegovini, koji ce nam brzih dana, ti isti u medjuvremenu pohrvaceni Srbi, da nam budu najljuci neprijatelj i dzelat!?
  Isto vazi i za muhamedanske Srbe u Bosni, zbog cega jos vise zalim!
  Sta smo sve saznali, shvatili i razumjeli ponajbolje govori nase neprekidno stradanje!!!
  A ti Davore saznaj sto ti volja, ako mislis da si valjano saznao.
  … Jos i ne dociraj postapalicama, kako sam ja unavideo da razgovaram sa prijateljima i u svemu bracom!
  Slobodan da medju svojima, svojom glavom mislim.
  Nije nasima starima svaka druga bila : Kako smo ratili, tako smo i ranili!
  Njima koji su nam DRZAVU!!! stekli i ostavili, a mi bene ne zna ni da je sacuvamo, a kamoli sta drugo!
  Kako to ima neku vezu i sa ovim nesretnim Radom, koji pod stare dane hoce u stopostotne Srbe.
  Sto se mene tice, sretni mu put!
  I dobro dosao u bolju polovinu svog naroda!

 14. 0
  0

  I ja bih se složio sa Djikanom, najpametnije piše.
  Mi smo uvijek u stanju da kritikujemo nečije pradjedove zato što su prodali vjeru za večeru,hajde da podržimo njihove praunuke kada se vraćaju staroj vjeru.
  Doduše,ovaj Rade je rođen kao srbin ali kao Faust(kad smo već kod Getea) prodao dušu đavolu,nadajmo se da se dozvao pameti!
  Nije naše da sudimo.

 15. 0
  0

  Anonimni, svakako zasluzio nijesam, ama lagati necu, obradovalo bi me da mi ko rece e sam razuman.
  To bi mene zaradovalo mimo svega.
  Kako je nama Srbima danas najpotrebnije da budemo razumni!
  Vec smo bili pametni, i hrabri smo bili, cinilo se nama da smo jos i lukavi i pronicljivi bili, sve smo vec bili, samo nijesmo …
  Razumni vala, nijesmo!

  • 0
   0

   Razuman jesi i to jako. Ipak se svi nacelno slazemo oko sustine, ali moramo da zauzmemo stav. Da ne verujemo i shatimo ozbiljno u kakvoj smo opasnosti kao narod.Da ne padamo na fore i fazone. Ma necu da budem tolerantan, samo mi ih je pomalo zao sto ne znaju sta ce sa sobom. Na kraju. I nije mi zbog toga lakse, na protiv, jos teze uhh… Prave guzvu, hteli bi da budemo, ali nema sanse, predugo su se pruzale ruke, otvarala srca, oprastalo, stradalo zbog njih!
   Misle da smo papci koje ce uvek moci da preveslaju, kad im ponestane ili ispuse nove sebe. Da se malo ukriju u nas, prezalogaje od zdravog tkiva pa iznova seks! Malo morgen.
   Zale li svi oni nas?

 16. 0
  0

  Moras priznati da je lakse tebi, no ovo meni!
  Na tvojoj je strani stotine, a na mojoj tek po koji argument.
  Ako u broju argumenata stoji snaga zakljucka?
  Ako je tako udeseno?
  A bojim se da nije!
  Moglo bi ovako do sjutra, i stete bilo ne bi.
  Samo iz razloga racionalnosti da skratimo … Nijesmo mi bjezali iz njih, nego oni iz nas …
  Pa smo ih, kad nas je zapalo, grdno kaznili – kad smo vlasni bili da ih povratimo, a oni treptali … Kad smo silni i mocni bili, pola nam se svijeta klanjalo, pobjednicima Velikoga rata, a oni minorni i gubitnici, pa ih se mi kurtalisali! I katolickih Srba dalmatinskih, malo nam bilo, nego i bosanskih Srba muhamedanaca!?
  Strasno ih kaznili kad ih nijesmo vratili u nas! Nego smo ih za nauk i kaznu pocerali u zloduhe hrvatske, jos i u nekakve neznavene bosnjake nista pameti, kako se nama moglo!
  Da nas oni poslijen dvaput mrze : jednom sto su izbjezali iz nas, drugi put, sto ih nijesmo povratili kad su htjeli i nadali, a mi mogli, pa manisali!
  Da sjutra dan pune jame nama, puni mrznje na sebe, sada jos i na nas! Dvaput mrzeci!
  S razlogom i na nas!
  Komplikovano je prijatelju, priznajem.
  Pamet je slabo od pomoci, ako razum i dobar nacionalni racun ne kaze sta je od najvece koristi i za njih i za nas!
  Ako cemo posteno, racuni su nasi onda, onda kad su bili spremni da se vrate matici, jedino onda, bili izravnani!
  Izdali oni prvo nas i sebe, a onda mi, njih i sebe, takodje, kako je to najgore sto smo mogli da ucinimo. Ni najstrasniji neprijatelj nas ne bi tako grdno i zauvijek, mozda bas zauvijek, ostetio!
  Sta je tu razumno?
  Isto, vratili istim!
  Ali pazi, i kada su jame punili nama, braca nasa, i onda i poslije svih jama, uvjek smo mi ti koji suvereno vladamo sobom, njima, istorijom, sjecanjima … Kao neko istorijski i drzavotvoran. Kao pijemontski stozer, u svemu odlucujuci … I u svemu, kako to ne mogu u nastavku recenice da napisem, a moralo bi samo jedno da stoji : naj-odgo-vo-rniji!!!
  Odgovorni, prije svega za nas, i poslije svega za njih!
  Ako smo veliki istorijski narod, kako volimo da mislimo da jesmo.
  Razumijem ja tvoj bijes : oni nas stoput prevarili, a mi njih jednom, bice zauvijek!
  Sad, sta na tasu preteze, djavo ce ga crni znati!
  Kako meni nije tesko da vidim trun u svome oku.
  Jos mi je lakse da vidim u tudjem, njihovom – kako je to od nikakve koristi!
  Hajde njima, kako nijesam veci katolik od pape, nego sto je najgore, ni nama.
  Od drugih, i od sebe sama, stradalni Srbi!

  • 0
   0

   Djikane, dobri, uporni, dragoceni… Nisam u zavadi sa matematikom, najebacemo kao nikad do sad ako popustimo! Nije to inat, cista srca i uma ti kazem uzalud. Ko je padu sklon, pao je zauvek. Ma moze da obrne kuglu dvesta puta, los materijal…
   Bas zato sto jesam odgovoran, teze mi je sa stotinama nego sa nekoliko. Koga zdravog zabole sto je „Rado“ ushicen zbog „Gagova“ camca?! Da ga porine u vode koje obozava, mlatne sesir na contaru i peca!?
   Jesam li ja punio jame, moje potomstvo, moji pokojni roditelji, i njihovi jos?!
   Pa da „ushicen“ senim kad starkelje sjebane, izribane, avanturisti, zapevaju o bolu u srcima, grudima, slomljem krilima i lekovitom ucinku vremena?!
   Kvalitet hocu, ne kvantitet. Nisam besan, vrlo sam praktican, nastao od odgojenih, preneo dalje.
   Pa u mom oku je balvan, ne trun. Zato i jesam svestan svoje odgovornosti, predugo sam na „terenu“, dao mi za pravo.
   Ribali me profesori, ribala me struka, kvalitet i disciplinu im dugujem.

 17. 0
  0

  Па није он повратник, он је напросто Србин из Лике, кад је рекао стопроцентни – мислио је да није из мешовитог брака… Е сад, што је уз то и Југословен по убеђењу, Холивуђанин по запослењу (а и самим глумцима је бескарактерност професионална деформација, од њих се увек грешком очекује да буду доследни на неком политичком курсу, добрано и њиховом кривицом, напросто су забављачи а гурају се у озбиљне теме) , а што је вероватно и ко зна чији НВО агент… то је већ друго питање.

  Иначе, мислим да његове улоге у „Уни“, „Вариоли вери“ и „Сну о ружи“ спадају у најбоље глумачке креације у историји југословенске (српске и хрватске) кинематографије, али да му је заиста након Холивуда (вероватно и по Божјој казни за све она налегања на стереотипе о Русима-зликовцима) таленат конфискован, да је постао манириста, шмирач и одрађивач посла од врсте каква ми се баш и не допада (у глумачком смислу) . Али, није једини.

 18. 0
  0

  „Poturica gori od Turčina“.Koliko god da je ovo tačno,činjenica je da nas je udaljilo oder naših bivših zemljaka,saplemenika itd.
  Mi jesmo und jednom momentu propustili priliku da ih vratimo i da se sa njima izmirimo,tu potpuno podržavam Djikana .Međutim,ovdje se radi o stopostotnom Srbinu,koji je zarad privilegija zaboravio ko je i šta je,kome su roditelji izbjegli u Srbiju i ja mislim da su još živi,koji je u međuvremenu otišao u Holivud i pored svega toga nikada otvoreno nije stao na srpsku stranu.
  Ja ga i nesmatram nešto velikim glumcem,više je to jedan folirant,ali šta da se radi,takav je kakav je,naš je!
  Pozdrav za Djikana,njegove komentare najradije čitam!

 19. 0
  0

  @ g.Zoran Djerkovic

  Raduje me da nijesam usamljen, kako isto tako vjerujem da je puno, sve vise ljudi koji su spremni da preispituju opsta mjesta, kvalifikovanu istinu i razlicite paradigme!
  …Rade, koji bi da bude stopostotni Srbin je svakako “ povratnik „!
  Ko zna kad, kako i zbog cega, izisao je iz sebe Srbina … u Jugoslovena, gradjanina svijeta, „zajednicara “ i ostale besmislice, pa bi pod stare dane da se “ povrati “ sebi i nama!
  Da nas nije pitao kad je odlazio!?
  Treba li da nas pita sada, kada se vraca!?
  On je, zaboga, svojom voljom odlazio, kako se istom tom svojom voljom vraca!
  Ne treba njemu nasa dozvola.
  Nije u obavjezi!!!
  Kako mi jesmo : da stalno drzimo otvorena vrata … Da smotrimo i hrabrimo svakog Rada!
  Odgovornost je na nama, na matici : odgovornost, i kada su odlazili, mnogi Rade, i kada se poneki vraca, Rade!
  Sve i kada bi htjeli, nista pametnije ne bi mogli da uradimo.
  Za sebe da uradimo.
  Ne za Rada, ne za bivse katolicke i muhamedanske Srbe, vec za nas!
  Za nas da uradimo!
  .

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here