Насловна Друштво Радан Николић: Црна Гора спава док се у Загребу „за дом“ спремају

Радан Николић: Црна Гора спава док се у Загребу „за дом“ спремају

16
ПОДИЈЕЛИ

Ових дана, на скупу нацифашиста у Загребу, поново се орио усташки поклич “За дом спремни” и, уз бурно одобравање присутних, послата мрачна порука преосталој трећини Срба у Републици Хрватској да је Јасеновац био само радни логор у коме су заточени умирали природном смрћу, те да након 1945 “Јасеновац тек почиње радити”, упозоравају из Удружења бораца ратова од 1990. године Црне Горе.

Домољубље за злочине спремних претходно је демонстрирано и у Сплиту, подсјећају из Удружења, гдје је испред некадашњег Војноистражног центра Лора подигнут споменик припадницима 72 бојне Војне полиције ХВО у чијем су саставу били и војни полицајци који су у том ратном логору починили стравичне злочине над српским цивилима и припадницима ЈНА.

„Подсјећамо да је злогласно мучилиште “Лора”, од јануара 1992 до августа 1997. године, било пакао за преко 1005 ухапшених српских цивила и заробљених војника ЈНА од којих је најмање 70 ликвидирано. Међу њима су били и заробљени црногорски резервисти из Никшићко-шавничке групе над којима се мучитељски тим из Лоре на челу са управником Томиславом Дуићем звјерски иживљавао. Подизање споменика баш на мјесту злочина није ништа друго до осиони чин ругања жртвама Лоре и још једна у низу мрзитељских порука преосталим Србима у Хрватској, којима је родна држава, најмлађа чланица Европске Уније, постала својеврсна тамница“, саопштили су из Удружења.

Како кажу, та Европска Унија, која никако да макар укори хрватску предсједницу Китаровић и премијера Пленковића због угрожавања живота и елементарних права српског народа у Хрватској и отворене подршке ревитализацији усташтва и прекрајања историје из другог свјетског рата у корист фашиста.

Radan-Nikolić

Напротив, попут своје претходнице Европске Заједнице чије су државе чланице попут Њемачке почетком 90-их подржале оружану сецесију Хрватске и разбијање СФРЈ, истичу из Удружења, Европска унија наставља исту политику према Републици Хрватској у којој антифашизам као универзална вриједност вене, а цвјетају усташки реваншизам, спомен гробља њемачким фашистима и споменици њиховим сарадницима и следбеницима на којима могу изнићи само насиље и нови сукоби уколико се на таквој политици истраје.

„Како су то некад чинили Павелићеви поглавници за Хитлерову Њемачку, представници Хрватске у Европској Унији и њеним органима обављају сличне прљаве послове за своје ратне савезнике из домовинског рата, а мета су опет српски народ и Србија и нарочито Русија као стуб антифашизма, о чему свједоче иступања хрватске посленице у Европском Парламенту Руже Томшић – отворене поклонице нацифашизма“, наводи се у саопштењу Удружења бораца ратова од 1990. Црне Горе.

„Нажалост, политички утицај овакве Европске уније и посебно Хрватске је евидентан у Црној Гори у виду наметнутог вођења спољне политике, стављања под пуну контролу оружаних снага Црне Горе, потискивања антифашизма и уважавања погинулих фашиста и инсталираних свеколиких подјела међу црногорским грађанима на националној, вјерској, језичкој и другој основи. Крајње је вријеме је да се званична Црна Гора призове памети“, закључио је Радан Николић директор Удружења додајући да ће ипак спознати народну изреку “ко с ђаволом тикве сади о главу му се обију”.

16 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Trebalo bi ürocati i o ulozi Jevreja u NDH i genocidu koji je izvrsen nad srpskim narodom.

  Evo naprimjer.

  „Јеврејин Владо Сингер био је повереник Главног усташког стана, врховног органа усташког покрета, и шеф Усташке надзорне службе. Чланови Главног усташког стана и доглавници (заменици) Анте Павелића били су, између осталих, и Јевреји Славко Кватерник и Андрија Бетлехем. Јеврејин је био и Иво Хајнрих, један од управника логора Јасеновац и близак пријатељ Анте Павелића. Шеф усташке тајне полиције био је Ото Крезимир, такође Јеврејин. Члан Хрватског државног сабора, проф. др Давид Карловић је био Јеврејин, баш као и др Стипе Моснер, опуномоћени представник при бугарској влади. У културном животу НДХ важне улоге су имали Јевреји проф. др Мирко Бреyер и др Зденко Вински. А званична штампарија владе НДХ била је у власништву загребачке јеврејске породице Шулхоф.

  У војним формацијама НДХ било је 28 високих часника (официра) Јевреја. То су били: Никола Штајнфел, адмирал и последњи министар оружаних снага НДХ; генералЛадислав Алеман, помоћник главара управног стожера и заменик заповедника гарнизона у Загребу; Рикард Кубин, адмирал морнарице НДХ; Едгар Ангели, контраадмирал морнарице НДХ; генерал Јулије Фриц, заповедник Десете домобранске дивизије; генерал др Милан Прауншпергер, заповедник правног одсека оружаних снага НДХ; главностожерни пуковник Фердинанд Хала; главностожерни пуковник Драгутин Хелбиш; пуковникЈулио Реш, заповедник гарнизона у Копривници, касније заповедник Пашке бригаде са седиштем у Карлобагу;Емануел Балеи, пуковник домобранства и заповедник Прве пешачке дивизије; инж. Хинко Алабанда, делатни пуковник Усташке војнице; Отон Чуш, пуковник домобранства; пуковник Иван Шарнбек, заповедник Шесте пешачке дивизије; пуковник Јосип Шолц, заменик заповедника Прве хрватске ударне дивизије; пуковникРудолф Ванер, управник Обавештајног одсека Министарства оружаних снага НДХ; пуковник Јурај-Ђуро Исер, заповедник Другог домобранског збора; пуковникЈозеф-Јосип Мецгер, заповедник Четврог хрватског збора; пуковник Јулио Саш, заповедник Другог заштитног подручја народне заштите; пуковник Мирко Згага, заповедник Прве пешачке дивизије; пуковник Божидар Зорн, најпре заповедник Друге брдске бригаде, касније заповедник Девете брдске бригаде, а на крају заповедник Друге хрватске ударне дивизије; допуковник Јосип Гамбергер, заповедник моторизованог батаљона са седиштем у Славонском Броду; допуковник Драгутин Рублер, официр за везу са Другом италијанском армијом; генерал Милан Мизлер, заповедник Оружништва (жандармерије НДХ). Нема проверених података о функцијама које су у војним снагама НДХ обављали Јевреји: генерал Иво Шнур, пуковникКвинтијан Тартаглија, Оскар Киршбаум, Рудолф Краус-Тудић и Јулио Симовић. Имена ових Јевреја, или Хрвата јеврејског порекла, официра у усташкој војсци Анте Павелића, објављена су и на званичном сајту2 римокатоличког храма св. Јелене Крижарице у Каставу код Ријеке.“

  A ovdje imate jos vise o tome: http://snpzbor.rs/2016/12/16/%d1%98%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%b5%d1%98%d0%b8-%d0%b8-%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%88%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%be%d0%b4-%d1%98%d0%be%d0%b7%d1%83%d0%b5-%d1%84%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d0%be-%d0%bc/

 2. 0
  0

  Zbog onoga sto su ustase uradile u toku II svetskog rata nevinim ljudima dobrovoljci iz Crne Gore su se odazvali pozivu vlasti da brane narod u Hercegovini. Ta ista vlast ih se odrekla da ne bi zavrsila u Hagu. Sada je opet ustastvo na pozornici i svakom imbecilu bi bilo jasno da bi ponovili i napravili jos eca zvjerstva.

 3. 0
  0

  Radane. znamo mi kakvi su Hrvati i njihova Kroacija nijesi progovara zašto u glavni grad MNE spomenik partizanu borcu a pored aerodroma groblje fašista

 4. 0
  0

  Ne znam, recite sami, kad čujete svakojake nacističke gadosti koje pojedijni i preko ovog portala saopštavaju javnosti, pozivajući na istrebljenje čitavog naroda, jeste li ubijeđeni da je Crna Gora toliko bolja od Hrvatske? Oni su samo manje licemjerni i direktno kažu i rade ono što misle!

 5. 0
  0

  Погледајте ову усташку црнокошуљачку багру на слици. Погледајте како само интелигенцијом зрачи лице овога што носи Павелићеву слику. Баш су „за дом спремни“, али онај ђе облаче лудачке кошуље. Све љига до љиге, слабић до слабића, хијена до хијене, који само у чопору смију напасти. Али не преварите се, управо су слабићи најкрволочнији кад их западне и спремни су да кољу свезане, рањене, немоћне, жене, дјецу. Мржња у гену, нож у руци, слина у мозгу, очи од сплачина, празне и поразне. Сјетите се шта су урадили породици Зец.

 6. 0
  0

  Dobro si Vukmane izucio, za cistu doktorsku!
  Penicilin si ti za komunitare, boljsevike, judeoanarhiste, raznorazne fasiste, dukljaniste i ostalu bagru, svjetsku i domacu!
  Kao svaki pamtisa, i ovaj isprjed pamtisa, trn si im u oku!
  Ocoravili bise od tebe.

 7. 0
  0

  …Crna Gora ta malecka-al čazbena(prema dužnicima-kriminalcima-neplatišama poreza)…i pošteno POODAVNO-PLAĆA DUGOVE ZA NJEGOV rahmetl „Bega(j-bre…) Press…novinara kojem se vjeruje-rekoše na TV Atlas…? A on na divanu Milovome-torine POBJEDINE…broji četnike i vojvode-koji nam spasiše domovinu…u ranu zoru zoru zoru… 16.listotompadoše.prestupne godine…2016…E što ti je sreća u nesreći-Jugoslaviju spasismo i dobismo-na Neretvi i Sutjesci…Goru Crnu našu milu na Jezeru Kosovskomu…u prisustvu Milivoja-…brezvodnije…kamenica…katunjara iz nahija..? I ni slova-o ovima sa gornjije slika…LJEPIH od Poljuda-Jasenovca-i Zagreba bjeloga….Nego što-ZA DOM SPREMNI…KATUNJARI ?

 8. 0
  0

  Хрватски историчар Хрвоје Класић о злочинима усташа 1941: „То што се догађало 1941. на Банији, па потом на Kозари, таква је страхота која би морала бити референтна тачка за разумијевање, не само хрватско-српских односа, већ односа добра и зла. Већина људи, поготово младих, о томе не зна ништа. То су толико брутални злочини и они који их негирају не заслужују коментар моје струке већ медицинских и правосудних стручњака. Није ми угодно живјети у држави где шетају људи који су другима копали очи, бацали их у ријеку, везали селотејпом, дали им да пију сону кисјелину. Суочавање са прошлошћу је наша насушна потреба која је изостала и послије Другог свјетског рата када су прописани наративи – ови су добри, они су лоши, ово је црно, оно је бијело“.

 9. 0
  0

  Croati su šaka dreka, služili su, služe i služiće kao skup, tj. šaka dreka. O nacistima je besmisleno upošljavati kapacitete, gotovo svi su ješe. Dokle god Srbin čuva svoga srbina, mogu da ga puše. Nije potrebno da dokazuje posebnost. Srbi su Narod. Opstaće, neće ga istrebiti.

 10. 0
  0

  Гледам ову слику и не могу а да не констатујем: Нема ту млађих, све су ово бајати „омладинци“ који су некада давно, али врло давно, док су још били „пионири малени“ и носили црвене мараме, положили „часну пионирску“ и здушно у гомили завијали „Друже Тито, ми ти се кунемо“, на исти начин као што сада урличу да су за мог спремни! Све је то иста багра и она некад и ова сад, а негде се тај скупљени људски шљам звао шуцкор, негде је био организован у „црвене“ банде, а негде у „црне“ или „црвено-црне“, а све је то заправо истоврсна руља, светина, башибозук… Такви су спремни да на позив вође акају и букају, злостављају и убијају недужне. Паметнији и аморалнији од ових на слици лактају се да уђу у партијске комитете, одборе и слично, где је и ћар већи. То су улизице које немају идеологију, ни народност, спремни су исопствену мајку да продају за лични интерес. Такви су опаснији од уличног башибозука, као што је овај на слици. Нажалост, таквих има у свим временима и у свим државама и народима, има их и у montenegru, једнако као и у NDH, има и код Хрвата и код Срба и код Јевреја, као што је то г. Чејовић потцртао.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here