Насловна Издвојено Рационализам Запада затро „несрећне“ и „непросперитетне“

Рационализам Запада затро „несрећне“ и „непросперитетне“

Прочитао сам наводе у тексту које објављују данашње „Вијести”, а који се позива на „истраживање” бугарског двојца, бившег министра у влади Бојка Борисова, Симеона Ђанкова, као и извјесне Елене Николове. Каже се, аутори „истраживања” изводе низ комплексних закључака чија је сублимација у наслову „Православци не воле промјене, сиромашнији су и мање срећни”. И то на основу, кажу анкете. Да не би било дилеме да се ради о неком „пристрасном” и антиправославном акту, аутори наравно долазе из номинално православног миљеа. Изненадио сам се. Вјеровао сам да се та „пропагандна полуга” више не користи. Тешко да је могућ баналнији увод у доказивање објективности, али зато остатак текста потпуно прати „висок темпо” дат у уводу.

Беспредметно је подсјећати на суштинску неписменост (а ни формална није узмакла далеко) текста који нема ни у назнакама основне параметре, а камоли методе закључивања. Тако, у тексту све врви од тонова које можете чути у политичким иступима епигона антиправославне хистерије који свој „меки вербализам” заогрћу грађанским капутом и модерним погледом на свијет. На основу анкете, аутори наводног истраживања доносе читав низ политиколошко-социолошких закључака са претензијом коначног историјског разврставања. А заправо, све неодољиво подсјећа на онај чувени виц о оном силогистичком низу у вицу у ком Мујо „закључује” да је Хасо геј. Подсјећам, почиње тако што га Мујо пита да ли има акваријум. Остатак знате…

На примјер, у „раду” имамо и овакве закључке:

„Западно хришћанство заговара рационализам, логичко истраживање и испитивање, док је источно хришћанство, оно из ког се развило православље, повезано за мистичним феноменима и гдје се мање пажње ставља на разум”.

С правом ћемо се запитати да узори овог „научног” акта нису у једној срећној и просперитетној протестантско-католичкој земљи, која је, на бази сличних истраживања, „рационално” донијела одлуку о затирању „несрећних и непросперитетних”. Истини за вољу, морала је успут да почисти и добар дио оних који припадају универзуму среће и прогреса, али забога… И то је рационално! Боже сачувај да су се у том цивилизацијском прочишћењу користила каква примитивна средства регионалне производње (јаме, каме…) већ је читав „подухват” планиран и углавно изведен врхунском технологијом. Кад већ дозвољавамо парапсихолошке сензације, и мене прилично тишти доживљај да се заступницима овакве „научне мисли” нимало не допада што тај „рационални” поход половином прошлог вијека није окончан у складу са усрећитељским циљевима тадашњих „истраживања”.

И онда, при крају текста, долазимо до памфлетистичког спектакла у очигледној кич претензији да све изгледа као наука. Као што је и највећи дио стварности у Црној Гори. Личи, а није. Каже се у тексту:

„Налази су у складу са хипотезом Берђајева да је комунизам насљедник православља… Католици су схватили однос између човјека и Бога као правни, у ком вјерници слиједе правила која је успоставља Бог, а свако непоштено понашање захтијева покору (и правду) коју надзире црква”. Мартин Лутер лајкс дис. Силно бих волио да видим у ком статистичком пакету овог „истраживања” је обрађена хипотеза Берђајева. Вјерујем да би нам то донијело макар мало фарсичног одушка.

And now for something completely different! Шта каже истраживање о носиоцима „затуцане“ религије?

„Православна теологија, умјесто да истиче ЗАКОНСКЕ обавезе човјека и Бога, наглашава размјене засноване на љубави и преданости“. Хм, „љубав и преданост” наспрам „закона”?

Могло би се штошта још рећи о овом нижеразредном памфлетизму, а који своју кулминацију остварује и кроз „опрему” и наслов текста. Сачувати у архиви. Ваљаће.

Извор: Фејсбук

13 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ово се на законској претензији протеже најмање од каубоја који су рационално за Индијанце резервисали – резервате. Слично, ама баш слично је чинио и Хитлер, који је за Јевреје максимално рационално осмислио – гасне коморе, те Хрвате који су крајње рационално конструисали србосјеке за клање Срба. Дефинитивно, рационално и срећно за лажнодуховне, милитантне и идиотске истраживаче конфесије – ТО САМО У ЊИХОВИМ РАЦИОНАЛНИМ БАШТАМА УСПЕВА.

 2. 0
  0

  „16. По плодовима њиховим познаћете их. Еда ли се бере са трња грожђе, или са чичка смокве?

  17. Тако свако дрво добро плодове добре рађа, а зло дрво плодове зле рађа.“

  (Св. Јеванђеље по Матеју 7:16-17)

  …“Митрополит Филарет, поглавар Руске Заграничне Цркве је рекао оно што и данас целивам и потписујем: ”Од Светих Отаца ми смо наследили завет да се у Цркви Божијој све савршава у законитом поретку, у јединомислију и сагласности са древним предањима. Ако неко од епископа или чак предстојатеља аутокефалних Цркава, савршава нешто што није у сагласности са ониме што учи цела Црква, тада сваки Њен члан може да изјави свој протест…На такав начин, ми сви постајемо чувари црквене истине, која се увек увек штитила бригом за то, да се ништа што има општецрквено значење не савршава без сагласности свих…”

  Писао је отац Јустин и ово:“Глас из Босне. Вести о увођењу неких реформи у нашој цркви узбудиле су православни народ наш у Босни, нарочито сељаке који су навикли да учествују у свима важнијим црквеним пословима. Један нам свештеник пише: »Сељаци у Босни, дознавши из новина о укидању свих постова сем ускршњег, врло су изненађени и узбуђени, и изгледа им да од наше вере нема више ништа. Један ми шта више рече: «Ми ћемо се још мало почети турчити, јер и Турци имају само један пост, а и ми ћемо сад имати само један. Осим тога наши црквени великодостојници желе да укину поједине празничне дане, да смање број светитеља и да нам одобре да у празничне дане радимо као што Турци раде на сам Бајрам. Зар не виде да ми Срби, и ако смо много празновали и славили Божје угоднике, и ако нисмо у те дане радили, ипак смо свега имали и Бог нас је увек чувао, а Турци су увек радили, и на сам Бајрам, па никад ништа имали нису, нити ће икада имати».
  …“

  (Владимир Димитријевић, Граматика eкуменизма)

  Дв(иј)е или три приче.

  Има и Срба. Бивших и осталих.

  Арсен Дедић

  Моје име (Арсеније)

  Моје име се не изговара јавно
  полиција не дозвољава да се шири

  Моје име је конспиративно име
  неких мојих другова
  оно се исписује ноћу по зидовима
  по цијену слободе

  Моје име је лозинка љубавника
  оно се узвикује под вјешалима

  Мојим су именом само најхрабрији
  крстили своје дјечаке
  у слијепим планинским кућама
  знајући што их због тога чека

  Пјесма о храбрости

  Муљао сам
  пробао сам мућкати
  било ме првенствено страх
  молио сам се
  био пријетворан
  лагао гдје стигао

  Додворавао се
  смијешио се студени
  дијелио мртве пољупце
  стајао под лажним барјацима
  те писао туђе пјесме

  Улазио у нежељене постеље
  одијевао се по моди
  затајио вјероисповијест
  и спол
  али изнад свега
  бојао сам се
  бојао сам се

  Пјевао као дијете
  изгубљено у тмини Жумберка
  као да ћу одагнати
  одгодити
  што ли
  као да ћу ишта спасти
  и напокон схватио
  не преостаје ми друго
  осим храбрости

  …“Војвода Евпатије Коловрат је 1238. године пожурио са одредом од 1 700 војника у помоћ Рјазању, који се налазио под опсaдом хана Батија, али није стигао на време.
  Погледавши згариште, он је донео одлуку да стигне непријатеља и ступи у бој са ордом која је бројала 150 хиљада војника. Када су Батија известили о нападу, он је послао против њега тумен. Руси су одолели. Бати је послао још један тумен, Руси су опет одолели. Задивљен њиховим витештвом, хан им је предложио новац и положаје.
  Они су одговорили: “Не!”. “Шта ви желите?” – упитао је Бати. “Ми желимо да погинемо”. После таквог одговора хан је био принуђен да заустави сву војску, да их престроји из пешадијског поретка у борбени и да сву своју силу покрене против Руса. А онда се десило чудо. Армија од 150 хиљада војника Орде није могла да победи шачицу људи. Трећег дана непрекидног боја, Бати, који је претрпео огромне губитке, окружио је храбре војнике направама за избацивање камења и засуо их огромним камењем. Са тачке гледишта здравог смисла, поступак дружине Јевпатија Коловрата је необјашњив, он спада у ред руских чуда…“

  http://ruspole.org/?p=5191

  http://srbinaokup.info/?p=91266

  …“Colorado State University on Friday apologized to two Native American brothers who were detained by police when a mother on a campus tour they’d joined earlier this week complained they made her “nervous.”
  …“

  https://www.huffingtonpost.com/entry/native-american-brothers-detained-on-colorado-college-tour_us_5aed1450e4b041fd2d26d559

  +Непокајани, Unrepentant: Kevin Annett And Canada’s Genocide
  https://www.youtube.com/watch?v=vL6ekLwB_h8&t=3s

 3. 0
  0

  Njima je uspjelo da ubijede dio naroda da postoji dobro i lose atomskom oruzju,za koje kazu da je zapadno cistije i savremenije a da je Rusko prljavo,slikovitije nije moglo,tako je u svemu ,takodje o dansasnjoj inguraciji Putina,ni manje ni vise ,nasli su jednog malog od jedno 14 godina gdje kaze doslovno. mi u Rusiji nemamo pravih izbora,to saopstva drzavna televizija ZDF ,sto reci,djeca daju ocjenu izbora.
  Medjutim propustili su da kazu da je zadnji napad na Siriju izvela avijacija Izraela koristeci signale USA avijacije,pa Rusija nije upotrebila protivazdusnu odbranu u Siriji,sto u sledecem sucaju moze biti dosta opasno,jer Izrael se vec jednom tako ponasao u Izraelskom egipatskom ratu,napadajuci americki brod u blizini Izraela a simulirajuci da su avioni iz Egipta.
  Nije problem u istini i lazi,problem je sto oni od kada postoje prodaju lazi za istinu,donekle im se nesto vjeroval,sada im se nemoze nista vjervtai,a kako i moze kada su im ovdje glavni igraci Borko Borisov Joca Asterdam Milo Djuknovic Hasim Taci Hardinaj Fatos Nano i Edi Rama.
  Ima li toga ko bi sjeo za ovom trpezom?

 4. 0
  0

  Јутрос сам био згрожен насловом у Вијестима. Бриљантно је одговорио професор Божовић.
  Жалосно је ка запад нађе у нашим редовима плаћенике и послушнике. Нисмо ми бомбардовали Берлин, Лондон, Париз. Нисмо ми просипали осиромашени уранијум. Није нацизам наш, већ њихов. Нисмо ми отимали земљу Индијанцима и побили милионе припадника тих племена, а затим их стрпали у резервате. Углавном су то Енглези и Њемци, двије стране једне исте медаље. Нисмо ми измислили концентрационе логоре, имали лов на вештице и палили их на ломаче. Њемци су били заштитници најзлогласније и најмонструозније творевине у историји човечанства, НДХ.-азији..
  А имали би право све ово што је набројано и то по сто пута, због тога што су нам урадили.

 5. 0
  0

  Браво Владо. Интелектуалац не смије да ћути. Срам било друге универзитетске професоре који се попут каквих клошара кревеље и крију по ходницима факултета а да ријетко који смије јавно саопштити оно што шапће на тим мјестима. Зато посебно треба цијенити оне храбре попут професора Божовића.

 6. 0
  0

  Рационални запад је оставио иза себе велики број геноцида. Геноцид над десетинама милиона Индијанаца. Њемци су први геноцид направили према Лужичким Србима, гдје су један дио побили, други германизовали, трећи раселили и само мали дио оставили да буду Лужички Срби. Слично су урадиле усташе, БН али брутално, под заштитом Хитлера и уз благослов Ватикана.
  Запад није остао дужан ни Африци, Азији, Јужној Америци. И тамо су њихови крвави трагови.

 7. 0
  0

  Над Србима, Њемци су направили три геноцида. У прва два свјетска рата и у задњем бомбардовању, у продуженом трајању, због последица осиромашеног уранијума.

 8. 0
  0

  Свако тумачење политике у вјерском кључу штети и вјери и политици. Ови „научници“ то чине у лошој намјери, али су већи проблем добронамјерни људи који исто то покушавају, а посебно су се размахнули међу православцима.
  Оно што се, и то не од јуче, него већ хиљаду година, може замјерити православним теолозима (посебно аматерима) јесте што покушавају да у политику уведу теолошка и моралистичка становишта којима у њој мјеста нема. Такав став нас чини политички неефикасним, а чинио би и западне хришћане, кад би се њиховим догматичарима пуштало на вољу. Него, Викинзи слабо размишљају у категоријама „правде“ и „истине“, много више у смислу интереса и добити, а њихова теологија је ту да освајању и пљачки да божји легитимитет. Политика је функционална – оперише успјехом или неуспјехом и њена једина копча са моралом и вјером јесте у томе да ли служи заједници (па је добра) или појединцу, науштрб заједнице (кад је лоша). Морал и вјера су једно, политика друго. Народ и елита који те двије ствари побркају, ући ће у уџбенике етике али ће прво добро страдати а потом нестати из историје. Како је смисао политике да један народ одржи у историји, јасан је грм у коме лежи зец.
  Друго, православље је најхетерогенија конфесија која постоји – наше српско православље се прилично разликује од, рецимо, сиријског или грузијског, па чак и руског, ма шта ми жељели или мислили. Код нас има много мање мистике, много мање фатализма, мање окретања другог образа; „крвави Божићи“ су у средишту наше вјере. Наши мученици хоће да гину са дабљом у руци, византијски подмећу главу на пањ. Изводити закључке да СВИ православни народи нечему теже или не теже јесте знак тешког незнања.
  Све у свему, јефтин памфлет, ту се са Владом у потпуности слажем.

  • 0
   0

   Hm, pragmatizam je zdrav, sumnje nema!
   Opet, politika izvan svakog ograničenja, protivna etici, je svinjarija!!!
   “ Funkcionalnost “ takođe pripada onim pojmovima i riječima koje čovjek nesustalo i grozno zloupotrebljava!
   Inače, u Jeladi su “ politiku “ smatrali, moderno pojmljeno, “ socijalnim aditivom “ koji je narastao demokratske procese u antičkom društvu, jedino omeđene baš danas prokaženom etikom!
   Dakle, politika je u ono vrijeme Platonove “ idealne države“ predstavljala ništa drugo nego podruštvljenu i socijalizovanu etiku! Politika je u izvjesnom smislu predstavljala kolektivnu etiku polisa!
   U tom razumjevanju se do danas ništa nije promjenilo!
   Naravno da i danas politika podrazumjeva etiku, visok stepen socijalizacije opšteprihvaćenih vrjednosti društva, etiku u punom smislu!
   Sasvim je druga stvar što političke elite i u najdemokratskijim društvima slijede principe „funkcionalnosti “ i surovog pragmatizam ; Prije svega u proizvodnim i ekonomskim odnosima koji suprotno „principima društva „, odustajući od ključnog principa etičnosti, postaju mjera za sebe ; Apsolutna mjera posvemašnje apsolutizacije učinkovitosti profita!
   Profit kao vrhovno božanstvo ne samo ekonomskih, nego i sveukupnih drustvenih odnosa je paradigma modernosti čovjeka na “ kraju Istorije „! Koji ne robuje etici, ali zato robuje profitu!?
   Najkraće : pogrješno je svako ono mišljenje koje konstatuje, ili se pak zalaže za brutalnu ekskomunijaciju etike iz politike!
   Kako je to tipično za rana “ divlja društva „, jednako i za postmoderno društo takođe “ divljeg kapitalizam „! … Etikom, čak i poslovnom etikom nesputanog liberalizma!!!
   Konačno, etika je neophodna politici kako politika ne bi bila suštinska negacije iste te politike koja se, u principu, zasniva na “ društvenom dogovoru „, na opštedogovorim pravilima koja bazično zasnivaju na politici!
   I na samom kraju, svako drugo i drugačije shvatanje etike u politici za posljedicu ima Montenegro! Svaki onaj Montenegro … bilo koji!
   … Negaciju države, suštinski!

 9. 0
  0

  Satanisticki prosperitet zapada nam ni ne treba . NEka hvala, evo ni ja ni bilo ko koga znam nismo za ulazak u EU, nismo za prihvatanje njihovog Sotonskog sistema vrijednosti, cak ne jedem ni njihovu zatrovanu hranu! Ko su oni, bijeda engleska genocidna, da nama sude jesmo li sretni, prosperitetni i sl. Ko je njima sa tog ruznog mocvarnog ostrva dao za pravo da oni ocijenjuju i procjenjuju, odobravaju i kontrolisu? Ma treba ih sve mrsnut na to njihovo ruzno ostrvo neka tamo se i ubudjaju!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here