Насловна Насловна ПзП: На себи штеде док мајкама закидају

ПзП: На себи штеде док мајкама закидају

2
ПОДИЈЕЛИ

„Свједоци смо да све велике приче попут очувања државе, тековина, државних удара падају у воду оног тренутка када власт крене да удара на најосјетљивију категорију а то су мајке. Јер како другачије објаснити чињеницу да су управо њима најдрастичније смањене накнаде са троје и више дјеце док су тајкунски хероји транзиције остали ван домашаја нових намета и дажбина?, саопштила је данас представница Мреже жена Покрета за промјене Ива Павловић.

„Зашто су управо мајкама смањена примања за 25%, док су државним функционерима зараде смањене за свега 8%? Да ли су уштеде могле и на други начин да се изведу? На примјер строгом наплатом од највећих пореских дужника у које спадају и неки од новокомпонованих бизнисмена блиских бившем премијеру Ђукановићу и његовом брату,“ нагласила је Павловић.

Она је напоменула да су на жалост, у вријеме потпуне девастације економских ресурса, накнаде мајкама са троје и више дјеце гарантовале какву такву заштиту прије свега вишечланим породицама које немају других извора прихода, те да је, иако сам по себи није идеалан, давао простора за нека рјешења која би могла временом да се унаприједе.

„На жалост, док ће једни једва преживљавати, други ће своју дјецу и супруге возити службеним колима од планина до приморја и нико за то неће бити одговоран,“ истакла је Павловић и нагласила:

„Сматрамо да држава мора да почне да води рачуна о дјеци и мајкама, управо због ужасног економског стања у коме се налазимо а до којег нас нису довеле мајке већ погрешна вишедеценијска неолиберална политика. Јер држава која није у стању и не жели да води рачуна о овим веома рањивим категоријама становништва, на жалост нема сјајну будућност.“

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Немојте да препричавамо оно што сви знамо. Ово што су урадили мајкама са троје и више дјеце дискриминаторски акт најтеже врсте и треба анимирати Заштитника људских права. Осим тога овдје се ради о стеченом праву на надокнаду у износу утврђеним законом, односно о кривичном дјелу преваре, јер се многе мајке не би опредијелиле за овај вид заштите под овим условима.
    Дакле умјесто јалове приче комплетна опозиција, НВО и институције које се баве људским правима, треба да ангажују набољи тим правника да заштите мајке, односно њихову дјецу.
    У вези са тим треба одмах заказати протестну шетњу до зграде Владе, Скупштине, Омбудсмана.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here